FB TW PIN NWS

ABD Adalet Bakanı özür diledi

2007-04-22
Adalet Bakanlığı'nın geçen yıl görevden aldığı sekiz federal savcıyla ilgili kararın siyasi gerekçelerle verildiği suçlamalarına hedef alan Bakan Alberto Gonzales, Kongre'de Senato Komisyonu'na ifade verdi.


Gonzales, kararların siyasi gerekçelerle alındığı iddialarını yalanlarken, senatörler Bush'un yargı konularında en güvendiği isimlerden olan Adalet Bakanı'na tepki gösterdi. Senato Komisyonu'nun Demokrat Partili başkanı Senatör Patrick Leahy, görevden almaların bir skandal olduğu görüşünde.


"Bugün Adalet Bakanlığı, 137 yıllık tarihi boyunca görülmedik bir yönetim krizi yaşamaktadır" diyen Leahy, bakanlıkta bir dizi savcının görevden alınmasını, "insan hakları alanında faaliyet gösteren hukukçuları güçsüz kılma çabası" olarak niteledi.


Tartışmaya konu olan sekiz savcıdan bazıları, siyasi yolsuzluk suçlamalarını araştırıyordu. Bush yönetimi ise görevden alma kararının çalışanların yetersiz performans göstermesinden kaynaklandığını savunuyor.


Günboyu devam eden hararetli tartışmalar sırasında Bakan Gonzales, görevden aldığı savcılar ve ailelerinden kamuoyu önünde yaşananlardan dolayı özür diledi, ama bir yandan da kendisini savundu.


Gonzales, ''Bu sürecin yönetiminde hatalar yaptığımı kabul ettim ancak Adalet Bakanlığı, genel anlamda kötü yönetilmemektedir. Burada önemli işler başardık ve başarmaya da devam edeceğiz. Bu durumdan doğan moral bozukluğunu düzeltmek için elimden ne geliyorsa yapacağım'' dedi.


Amerikan Kongresi'nin Gonzales'i görevden alma yetkisi bulunmuyor. Bush ise uzun yıllardır tanıdığı Gonzales'in arkasında duruyor. Kongre'deki soruşturmalar sonucunda, yetkililer Bush'un eski şahsi hukuki danışmanı olan Harriet Miers'ın 2005 yılında ülke genelinde görev yapan 93 savcının tamamının görevden alınması teklifinde bulunduğunu belirlemişti.


Bush ise suçlamaların 'onurlu kamu görevlileri' olarak ifade ettiği ekibini hedef alan partizanca saldırılar olduğuna inanıyor. Amerikan Senatosu, Adalet Bakanı'nın boşalan savcılıklara Senato'dan onay almadan atama yapmasına imkan veren düzenlemeyi de iptal etmişti. Yetkinin geri alınması ardından Gonzales'in atamaları tek tek Senato'ya sunması gerekecek.