FB TW PIN NWS

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirdi.

2018-03-13
ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirdi.
AB Başkanı Donald Trump, 13 Mart 2018 tarihinde Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirdi.

Mike Pompeo'nun fantastik bir iş çıkaracağını savunan, Rex Tillerson'a da hizmetleri için teşekkür eden ABD Başkanı, aynı zamanda CIA'nın başına Gina Haspel'i getirdiğini açıkladı. İlk kez bir kadının CIA Direktörü olacağının altını çizdi.

Washington Post, Bloomber gibi medya organlarına göre Trump'ın kendisini kovacağını cuma günü Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly'nin açtığı telefondan öğrenen Rex Tillerson, bu yüzden Afrika turunu yarıda keserek Washington'a döndü. ABD Dışişleri'nden bazı yetkililer ise Rex Tillerson'ın kovulduğunu Twitter'dan öğrendiğini ve nedenini bilmediğini iddia etti.

Donald Trump görev değişikliğini açıklamasının ardından Washington Post'a "Rex Tillerson'a hizmetleri için teşekkür ediyorum, son 14 ayda büyük işler başardı. Ona ve ailesine en iyi dileklerimi gönderiyorum'' dedi.

Trump'ın ExxonMobil CEO'su Rex Tillerson'ı Rusya ile yakın ilişkileri gerekçesiyle dışişleri bakanlığına getirdiği belirtilmişti.

Ancak ikili arasındaki görüş ayrılıkları ayyuka çıkmakta gecikmedi.

İlkin New York Times, Donald Trump'ın Rex Tillerson'ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'yu getirmeyi planlandığını yazdığında takvim 30 Kasım 2017'yi gösteriyordu.

Rex Tillerson'ın gerçekten görevden alınması ise Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'la yüz yüze görüşmeyi kabul ettiğine dair ani bir açıklama yapmasının sonrasında geldi.

Trump gibi İra'la nükleer anlaşmanın iptalini savunan ve Tahran'a karşı savaş tam tamları çalan Pompeo, Tillerson'a kıyasla son derece şahin bir isim.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki bu kritik değişim, tam da, Tillerson'ın Türkiye'yi ziyaret edip Suriye ile ilgili uzlaşma çabasına girdiği döneme denk geldi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 3 saat 15 dakikalık, tercümansız, zabıtsız görüşme yapmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelen Tillerson'la ABD ile Türkiye arasında yeni mekanizma konusunda uzlaşılmıştı. Bu mekanizma kapsamında Tillerson ile Çavuşoğlu'nun 19 Mart'ta görüşmesi kararlaştırılmıştı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin hemen ardından o dönemde Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi olan Mike Pompeo, Türkiye için 'İslami diktatörlük' ifadesini kullanmıştı.

15 Temmuz'un ardından Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ''İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük'' yanıtı yazan Pompeo, bu tweet'i atarken, sadece İran Dışişleri Bakanı'na yanıt vermekle kalmayıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabını da etiketlemişti.

Mike Pompeo, CIA Direktörü olduktan sonra da Türkiye'nin NATO üyesi sıfatıyla 'terörle mücadele' konusunda daha iyi bir müttefik olması gerektiğini savundu.

Pompeo, Washington'da yapılan bir etkinlikte yaptığı konuşmada ''Türkiye bir NATO ortağı ve onların buna uygun şekilde davranmasına ihtiyacımız var. Bize yardım ettikleri bölgeler oldu, ancak her zaman en etkin müttefikimiz olmadıkları bölgeler de var'' dedi.

Bununla birlikte CIA Direktörü olarak ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptı.

Cumhuriyetçi Parti’den üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda görev yapan eski bir asker olan Mike Pompeo'nun CIA Başkanlığı'nın Senato'nun tarafından onaylanmasının ardından ABD medyasında, “Yeni CIA Başkanı’nın ilk ve en acil görevinin, istihbarat teşkilatı ile Trump arasında efektif bir ilişki tesis etmek olduğu” yorumları çıkmıştı.

Mike Pompeo'nun 2013 yılında da 'İslamcı teröristleri sert şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına' yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın 'terör zanlılarının' hiçbir yasal hak tanınmadan esir alınıp işkenceden geçirilmesiyle meşhur Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Mike Pompeo, 2013'te cezaevini ziyaret ettikten sonra, açlık grevindeki esirler hakkında ''Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi'' demişti.
Pompeo, 'waterboarding' denen işkence yönteminin de 'hayati bilgilerin elde edilmesi için kullanılmasını' savunmuştu.