FB TW PIN NWS

Almanya'da Başbakan yeniden Angela Merkel oldu

2017-09-24
Almanya'da Başbakan yeniden Angela Merkel oldu
Almanya'da Başbakan yeniden Angela Merkel oldu.

Almanya'da seçmenler bugün Federal Meclis'in yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Türkiye kökenli adayların da yarıştığı seçimde gözler, ilk kez meclise girmesi beklenen sağ popülist AfD'nin üzerinde. En son anket sonuçlarına göre Angela Merkel'in partisi önde.

Almanya seçim sonuçları için geri sayım başladı. Almanya bugün sandık başında. En son Almanya seçim anketi sonuçlarına göre Merkel kazanıyor. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ittifakının yüzde 36-38, Sosyal Demokrat Partinin (SPD) yüzde 20-23, AfD'nin yüzde 9-12, Sol Parti ve Hür Demokrat Partinin (FDP) yüzde 9-11, Yeşiller'in yüzde 7-9 ve diğerlerinin de yüzde 4-5 oranında oy alabileceği tahmin ediliyor. Buna göre, seçimden açık ara birinci çıkacağı öngörülen CDU/CSU ittifakı, hükümeti kurmak için çeşitli olanaklara sahip olacak. Bugün Almanya’da seçmenler sandık başına gidiyor. Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2017 genel seçimlerinde 31 milyon 700 bini kadın ve 29 milyon 800 bini erkek olmak üzere 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Göçmen kökenli seçmenlerin sayısı 6 milyon 300 bin. Ülkede, mektuplu oy kullanma hakkı da bulunuyor.

Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu. Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,5 oy aldı.

Almanya’da bugün yapılan genel seçimden sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Angela Merkel’in liderliğinden Hristiyan Demokrat Parti (CDU) birinci çıktı.

Almanya’da yaklaşık 61,5 milyon seçmenin oy kullandığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00’de sona erdi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nın yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplam yüzde 32,5 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20'de kaldı.

Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti.

CDU/CSU’nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu.

SPD, yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük oyunu aldı.

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor.