FB TW PIN NWS

BM iklim panelinden kara tablo

2007-04-06
Birleşmiş Milletler uzmanlarının bugün yayınladıkları ve küresel ısınma ile ilgili öngörülerini içeren raporda bugüne kadarki en karanlık tablo çizildi. Rapor, iklim değişikliği konusunda hükümetleri harekete geçmeye zorlamayı hedefliyor.

BM iklim paneli, uzun soluklu tartışmaların ardından bugün 100’den fazla ülkenin onayıyla nihai rapor üzerinde anlaşma sağladı. Tartışmalar sırasında bazı bilim insanları hükümetleri, bulgularını içeren 21 sayfalık taslak metni sulandırmakla suçladılar.

2500’den fazla bilim insanını bir araya getiren ve iklim değişikliği konusunda dünya çapında en yüksek otorite kabul edilen Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin raporunda, çölleşme, seller ve deniz seviyesinin artışı gibi dünyayı bekleyen felaketlerden en fazla yoksulların etkileneceği belirtiliyor.

Panel’in Şubat’ta yayınladığı bir önceki raporunda olduğu gibi bu raporda da iklim değişikliğinin en temel sebebinin büyük ihtimalle fosil yakıtların yakılması sonucunda ortaya çıkan sera gazlarından kaynaklandığı belirtiliyor. Raporda ayrıca bu yıl içinde genel sıcaklıkların 1,8 derece ile 4 derece arasında yükselebileceği tahminine yer veriliyor.

Bazı bilim adamları raporun yayınlanması öncesindeki zorlu geçen tartışmalarda en şiddetli itirazları Çin, Rusya ve Suudi Arabistan’ın yükselttiklerini söylediler. ABD’li temsilcilerin ise, Kuzey Amerika’nın ısınma nedeniyle “şiddetli ekonomik hasar”dan muzdarip olabileceği öngörüsüne itiraz ettikleri ifade edildi. Panel’in raporunda iklim değişikliğinin geleceğin değil bugünün bir sorunu olduğu vurgulanıyor.