FB TW PIN NWS

Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi

2016-02-26
Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi
Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyesine karar verdiği Can Dündar ile Erdem Gül, cezaevinden 26 Şubat 2016 tarihinde çıktı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararının ardından, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine hükmetti. Can Dündar ve Erdem Gül, 92 gün sonra saat 03.20 sıralarında cezaevinden tahliye edildi.

Sabaha karşı özgürlüğüne kavuşan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar; "Bugün biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı'nın doğum günü 26'sı. Kendisinin doğum gününü kutluyoruz. Yaş gününde kendisine bir doğum günü armağanı vermek istedik" dedi.


Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Can Dündar, sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününü kutlayarak başladı. Dündar, "Kusura bakmayın sizi bu saate kadar beklettik. Aslında bizi bekletenlerin asıl niyeti. 25'inden 26'sına günün dönmesiydi. Bugün biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı'nın doğum günü 26'sı. Kendisinin doğum gününü kutluyoruz. Ve böyle bir tahliye kararıyla da kutlamaktan mutluluk duyuyoruz. Biz evlilik yıldönümümüzde girmiştik. Bizi içeri attırmıştı diyelim. Biz de yaş gününde kendisine bir doğum günü armağanı vermek istedik" diye konuştu. Tarihi bir karar olduğunu söyleyen Can Dündar, "Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü kararı sadece bizi değil bütün meslektaşlarımızın basın özgürlüğünün ifade özgürlüğünün önünü açmıştır hakikaten saraya tabi olmayan bir yargı kurumu saraya tabi olmayan bir medyanın önünü açacak çok tarihi bir karar verdi. Bizim ödediğimiz beden Türkiye'de gazetecilerin ödediği bedelin yanında bir hiçtir. 3 ay yattık bundan şikayet edecek değiliz. Bu kadar içerde yatan gazeteci bu kadar bunun bedelini ödemiş insanlar varken... Bakın cebimdeki mendil Abdi İpekçi'den gelen mendil. Kızının gönderdiği mendil. Bu meslek bu haberleri yayınlayabilme adına basın özgürlüğü adına ölüm bedelleri ödedi. Onun için bizimki onun yanında bir hiç. Ama dünyaya ses verebildik direndik. Sizler sayesinde dik durduk sonuç aldık. Gördüğünüz gibi bize her türlü iftirayı her türlü tehdide rağmen bugün karşınızda o haberleri savunabilecek noktaya geldik" dedi.

Erdem Gül ise, "İçeride arkadaşlarımız var, mücadelemiz devam etmeli. Aslolan her türlü özgürlüğü ve barışı isteyen insanların varlığıdır. Biz diğer tutukluklardan farklı olarak gazeteci tutuklularız" açıklamasında bulundu.

Tahliye kararı verilen Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği "hak ihlail" kararının ardından, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve çocukları Deniz ve Sarp Güney Gül, CHP milletvekilleri, gazeteciler ve vatandaşlar Silivri Cezaevi önüne akın etti.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP'li Sezgin Tanrıkulu ise, "Özgürlüklerinden yoksun kalan diğer gazeteciler bakımından da inşallah emsal olur. Ve yargı yeni bir AYM kararı beklemeden tutuklu bulunan diğer gazeteciler bakımından da bir karar verir. Bunu da mahkemelerden beklemekteyim" şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül'e ilişkin kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da infaz savcılığına ulaştı. Dündar ve Gül'ün avukatları da 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye için dilekçe sundu. Dilekçenin duruşma salonunda bir başka davaya bakan mahkeme heyetine verilmesi nedeniyle uzun süre karar beklendi. Hem adliyede hem Silivri'de saatler süren bekleyiş sırasında Can Dündar ve Erdem Gül'ün ilk mesajlarını Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay aracılığıyla verdi. Atalay, "İlk olarak 'Ankara'da yargıçlar varmış' dediler. Ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler" dedi.