FB TW PIN NWS

Çelik Devi Mittal İzdemir’i Satın Aldı

2005-05-06
Türkiye İş Bankası iştiraki olan İzmir Demir Çelik Fabrikaları (İzdemir), dünyanın en büyük demir-çelik şirketi niteliğindeki İngiliz Mittal Steel’e satıldı. Özelleştirme sürecindeki Ereğli Demir Çelik’le (Erdemir) ilgilenen Mittal Steel, İzdemir’in yüzde 54.7’sini 78.4 milyon dolara satın aldı.

İş Bankası İzdemir’in yüzde 54.7’sini dünyanın en zengin üçüncü işadamı olan Lakshmi Mittal’in sahip olduğu Global Steel Holdings Limited’e 78.4 milyon dolara sattı. Yüzde 43’ü halka açık olan İzdemir’in borsadaki piyasa değeri 152 milyon dolar (204 milyon YTL) düzeyinde bulunuyor. 1975 yılında kurulan İzdemir, 2003 yılını 14.4 milyon YTL zararla kapatırken geçen yıl 51.3 milyon YTL kara geçti. Şirket yüzde 40’lık artışla 540.6 milyon YTL’ye çıkan cirosunun yüzde 86’sını ihracattan sağladı.

İş Bankası’nın dün akşam borsaya yaptığı açıklamaya göre Global Steel Holdings Limited ile hisse alış-satış sözleşmesinin imzalanmasına yönelik olarak Genel Müdürlük yetkili kılındı. Sözleşmenin imzalanmasının ardından banka yönetim kurulu Rekabet Kurulu’na satışa yönelik müracaat yapacak.

Mittal Erdemir'le İlgileniyor

Özelleştirme sürecindeki Erdemir’le ilgilenen şirketlerin başında İngiliz Mittal Steel geliyor. Mittal Steel’in yanı sıra Erdemir’in satışıyla ilgilenen şirketler arasında dünyanın ikinci büyük çelik şirketi Lüksemburglu Arcelor, İngiliz Corus ve ABD’li US Steel’de bulunuyor. Dünyanın üçüncü zengin işadamı konumundaki Hint asıllı Lakshmi Mittal yönetimindeki Mittal Steel’in iştiraki Global Steel Holdings 27 Mart’ta Bulgaristan’ın en büyük çelik fabrikası olan Kremikovtsi’yi 300 milyon dolara satın almıştı. Mittal’in Avrupa’da etkinliğini artırmaya yönelik olan bu satın alma girişimine şimdi de İzdemir eklendi.

Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Mittal Steel, 2005 yılında Doğu Avrupa ve Türkiye pazarlarında 1.5 milyar dolarlık yatırım yapacağının sinyalini vermişti.