FB TW PIN NWS

Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar, görevinden istifa etti.

2016-08-15
Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar, görevinden istifa etti.
Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar, görevinden istifa etti.



Can Dündar, 26 Kasım 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile birlikte "MİT TIR'ları" soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına karar verdi.

27 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede iki gazeteci için bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar da hapis cezası istendi. İddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliyesine karar verdiği Can Dündar ile Erdem Gül, cezaevinden 26 Şubat 2016 tarihinde 92 gün sonra çıktı. Can Dündar serbest bırakıldıktan sonra Temmuz 2016 ayında izne ayrılarak yurt dışına Almanya'ya gitmiştir.

6 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşen dördüncü duruşma sonucunda Can Dündar ve Erdem Gül, hükümeti ortadan kaldırma suçlamasından beraat etti. İkili hakkındaki casusluk suçlaması da düştü. Devletin gizli belgelerini elde edip yayınlamaktan yedi yıl hapis cezası alan Can Dündar'ın cezası beş yıl 10 aya indirildi. Davanın temyiz sürecinde tutuksuzluğu devam eden Dündar, Temmuz 2016'da Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği görevini geçici olarak bıraktığını açıkladı.

14 Ağustos 2016 tarihinde, yurt dışında bulunan Can Dündar, "OHAL bitene kadar bu yargıya teslim olmama kararı aldığını" açıkladı ve Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği görevinden de istifa ettiğini belirtti. Cumhuriyet'teki köşesinde yazmaya ise devam edecek olan Can Dündar Ağustos 2016 ayının başından itibaren Alman Die Zeit gazetesinde yazmaya başlamıştır.

Dündar, yazısında, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yargıda başlatılan operasyonu şu sözlerle eleştirdi:

"16 Temmuz'da, yani darbe girişiminin hemen ertesi günü, bizim üç aylık tutukluluğumuza son veren iptal kararına imza atan yüksek yargıçlardan ikisi gözaltına alındı. Aynı gün, beş yıl 10 aylık mahkumiyet kararımızı görüşecek olan Yargıtay'da operasyon başladı; 140 Yargıtay üyesi hakkında soruşturma açıldı; 11'i gözaltına alındı. Bundan 10 gün sonra, hakkımızda (idam cezasına tekabül eden) iki kez müebbet hapis talebiyle tutuklanma isteyen savcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na terfi ettirildi. Savcının atanmasından iki gün sonra da, 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT TIR'ları için açtıkları yeni 'yardım- yataklık' davasını gerekçe göstererek, Erdem'le benim pasaportlarımıza el konması için Emniyet'e yazı yazdı."

Gelişmelerin tutuklama hazırlığı olduğunu savunan Dündar, "OHAL bitene kadar bu yargıya teslim olmama kararı aldığını" belirtti.


Cumhuriyet gazetesi icra kurulu başkanı Akın Atalay da Twitter hesabından Can Dündar'ın istifasını duyurdu. Atalay, "Can Dündar, Genel Yayın Yönetmenliği bayrağını devrediyor. Her şey için teşekkürler Can kardeşimiz" paylaşımında bulundu.