FB TW PIN NWS

DYP'ye 'Çoban Sülü' raporu

2006-12-10
Seçimlere dönük hazırlanan siyasal kampanya ön çalışması önerisinde DYP için "“Çoban Sülü'nün Partisi” olarak tanınan DYP'nin de artık kentlileşme zamanı gelmiştir" tespiti yapıldı.

Söz konusu tespit Siyasal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Devran, Eğitim Uzmanı Zeki Çatal ve Mustafa Akosman imzalı "2007 Genel Seçimleri-Siyasal Kampanya Ön Çalışması" başlıklı raporda yer aldı.

DYP’nin artı ve eksilerinin sıralandığı çalışmada partinin artıları “ülke çapında iyi örgütlenmesi, geçmişe dayalı misyonu ve geleceğe yönelik vizyonunun olması, siyasi yelpazedeki hedef seçmen kitlesinin toplumun yüzde 80’ini kapsaması” olarak sıralandı. Çalışmada DYP’nin eksileri anlatılırken ise parti seçmenlerinin yaş ortalamasına bakıldığında Türkiye’nin en yüksek seçmen yaşı ortalaması 47 ile DYP olduğu belirtilirken DYP’nin yumuşak karnını oluşturan Büyükşehirlerdeki oy sıkıntısına da değinildi.

Söz konusu çalışmada “Bilindiği gibi DYP kentlere yeterince girememiş bir partidir. DYP’nin büyük kentlerden aldığı oy oranı yüzde 5.42’dir -2004 yerel seçim sonuçları. Oysa kırsal kesimdeki nüfus yoğunluğu artık kentlere kaymıştır. Dolayısıyla ‘Çoban Sülü’nün Partisi’ olarak tanınan DYP’nin de artık kentlileşme zamanı gelmiştir. DYP’nin yapması gereken ilk iş ‘yaşlı ve köylü’ imajını yıkarak ülkenin büyük çoğunluğunu teşkil eden gençlerle ve kentlilerle gerçek anlamda kucaklaşmasıdır” denildi. Bunun için raporda bir dizi öneri de yer aldı.