FB TW PIN NWS

Diyanet'in 'Alo Fetva' hattı New York Times'da haber oldu

2006-12-03
New York Times gazetesi, Papa 16’ncı Benedikt’in Türkiye ziyareti sırasında tüm dünyanın dikkatini çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Alo Fetva” hattını haber yaptı.

“Alo Fetva” hattı aracılığıyla Diyanet’e yöneltilen dikkat çekici sorulardan örnekler veren gazete, bu çerçevede “Şişme kadın ile seks yaparsam zina olur mu” diye soran yoksul bekar gence “oruç tut” tavsiyesinin verildiğini yazdı.

Papa 16’ncı Benedikt’in ziyareti sırasında tüm dünyada ilgi uyandıran Diyanet İşleri Başkanlığı, “Alo Fetva” hattı ile de haber oldu. New York Times gazetesi, Diyanet’in “Alo Fetva” hattını değerlendirirken, Diyanet’in bu hat aracılığıyla rehberlik yaptığını yazdı.

New York Times gazetesi, “Türkiye’de yardım hattına başvuranlara akıl veriliyor” başlıklı haberinde, Diyanet İşleri Başkanlığının eski gelenekleri sürdürdüğünü, Müslümanların soruları üzerine fetvalar vererek rehberlik sağladığını belirtti.

Ancak zamanla sorulan soruların niteliğinin değiştiğini, rehberliğin de artık “Alo Fetva” hattının aracılığıyla verildiğini kaydeden gazeteye konuşan Diyanet’in İstanbul İl Müftü Yardımcısı İsmail İpek, yöneltilen sorular sayesinde “Sosyal bağlarımızın, hayatlarımızı etkileyen yeni ve karmaşık kişisel sorunları yaratarak nasıl gevşediğini” gördüklerini ifade etti.

ŞAŞIRTICI SORULAR
Dördü kadın, sekiz din görevlisinin İstanbul’da “Alo Fetva” hattı ile gelen soruları yanıtladıklarını anlatan gazete, ellerinde Ankara’daki üst düzey din adamlarından sağlanan sayısız hazır cevabı içeren kalın bir referans kitabının bulunmasına karşın, bazen şaşırtan sorularla karşı kaşıya kaldıklarını kaydetti.

Bu çerçevede gazete, genç bir adamın yönelttiği “Şişme kadın ile seks yaparsam zina olur mu” sorusuna dikkat çekerken, soruyu alan din adamının “Ruhsal zarar riskinin önlenmesi için evlenmesini öğütlediği”ni belirtti. İsmini açıklamayan söz konusu din adamının da soru soran gencin evlenmek için parası olmadığını söylemesi üzerine, “oruç tutması veya daha az yemesini” tavsiye ettiğine dikkat çekildi.

“CLİNTON’UN CİNSEL YÖNTEMİ DİNSEL YÖNDEN CAİZ Mİ?”

New York Times, “Hamilelikte ne zamana kadar kürtaj yapabilirim” gibi sorunların da sorulduğu “Alo Fetva” hattına başvuranların bazen Türkiye’den çok uzaktaki gelişmelere de ilişkin görüş istediklerini belirtirken, ABD Eski Başkanı Bill Clinton’un Monica Lewinsky ile ilişkisi ortaya çıktığında bu konuda bazı soruların da alındığını, arayanların Clinton’un başvurduğu cinsel ilişki yönteminin din açısından uygun olup olmadığını öğrenmek istediklerini kaydetti.

“Alo Fetva” hattına ilgisinin Ramazan gibi önemli dönemlerde yoğunlaştığını belirten gazete, İpek’in “Etkin bir servis yürütebilmek için en az 30 kişiye ihtiyacımız var” sözlerine de yer verdi.