FB TW PIN NWS

Dünyaca Ünlü Yazar Umberto Eco Hayatını Kaybetti

2016-02-20
Dünyaca Ünlü Yazar Umberto Eco Hayatını Kaybetti
Dünyaca Ünlü Yazar Umberto Eco Hayatını Kaybetti

Bir süredir kanser tedavisi gören Umberto Eco, 19 Şubat 2016 tarihinde akşam saat 22.30 sıralarında İtalya'da kendi evinde 84 yaşında yaşamını yitirdi.

Aynı zamanda Ortaçağ estetiği ve göstergebilim uzmanı olan Umberto Eco’nun ölüm haberini, İtalyan La Repubblica gazetesi duyurdu.

Çağdaş kültürün en önemli isimlerinden biri olan Eco, birçok uluslararası ödül almıştır. Ayrıca Eco, İtalya, Fransa ve Almanya'dan devlet nişanlarına sahipti. Son olarak "Sıfır Sayı" adlı kitabı yayımlanan Eco'nun eserleri pek çok dile çevrilmişti.

Eco'nun özellikle kendisinin dünya genelinde tanınmasını sağlayan 1980 yılında yazdığı "Gülün Adı" kitabı ile "Foucault Sarkacı", "Baudolino", "Prag Mezarlığı" ve son çıkardığı "Sıfır Sayı" kitapları farklı dillere çevrilmiş, milyonlarca adet basılmıştı.

Dünya kamuoyunun gündemine 'Gülün Adı' ve 'Foucault Sarkacı' gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yapan Eco'nin ilk romanı ilk romanı 'Gülün Adı', 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi.

Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Çalışmaları arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco, özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de de yayınlandı.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır. Takma ismi Dedalus'tur.

1932 yılında İtalya’nın Alessandria kentinde doğan Umberto Eco, 1971 yılından bu yana Bologna Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmaktaydı.