FB TW PIN NWS

Erdoğan, ''Merkel sizin kadar merak etmiyor''

2007-04-17
Başbakan Erdoğan, Almanya dönüşü, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna değinmezken, Almanya Başbakanı’nın bu konuyu merak edip etmediği sorusu üzerine “Sizler kadar merak etmiyorlar. Bundan emin olabilirsiniz” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda konuşmadı.


Erdoğan, Almanya’da katıldığı “2007 Hannover Sanayi Fuarı” dönüşünde Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna değinmeyen Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini merak edip etmediğiyle ilgili soru üzerine “Sizler kadar merak etmiyorlar. Bundan emin olabilirsiniz” diye konuştu.


Almanya seyahati ile ilgili bilgi veren Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında iki ülke arasındaki gerek siyasi gerekse ekonomik konulardaki ilişkileri değerlendirme fırsatı olduğunu belirtti.


Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olan Almanya’dan, AB üyeliğiyle ilgili, biri açılan toplam 4 faslın diğer 3’ünün de açılması konusunda beklentilerin ifade edildiğini söyleyen Erdoğan, uluslar arası konuların da görüşmelerde ele alındığını kaydetti. Erdoğan, Merkel ile Türkiye’nin Orta Doğu’da, üzerinde hassasiyetle durduğu konuları görüşme fırsatı bulduklarını dile getirdi.


Erdoğan, şunları söyledi:
“Uluslar arası konular üzerinde kapsamlı görüşmelerimiz oldu. Ayrıca akşam Almanya Eski Başbakanı Schröder ile bir görüşmemiz oldu. Kendilerinin Almanya-Türkiye noktasındaki geçmişten bugüne gelen düşüncelerini, hassasiyetlerini, geleceğe yönelik neler yapılabileceği konusunda Devlet Bakanımız Ali Bey ile birlikte olduğu halde görüşmemizi gerçekleştirdik. Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde yaşayan vatandaşlarımız ve tüm dernek temsilcilerimizle büyükçe bir kapalı salonda yaklaşık 5000’e yakın insanımızın katıldığı bir toplantıyı birlikte gerçekleştirdik. Orada da yine Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı da bu toplantıya katıldılar. Onlar da burada bizim gibi bir konuşma yaptı ve biz bir konuşma yaptık.
Sonuç itibariyle Almanya ile ikili ilişkilerimizin çeşitli yönleri, bölgesel ve uluslar arası gelişmeleri de gözden geçirmemize imkan sağlayan bir görüşmelerimi ve düzenlenen tüm etkinliklerin Türkiye ile Almanya arasında yakın ilişkilere önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum.”


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’e, Berlin’de “Ermeni Soykırımı” ile ilgili bir organizasyon hakkında bilgi verdiğini ve Merkel’in de konuyla ilgileneceğini söylediğini aktardı.