FB TW PIN NWS

Erdoğan: ''Aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kaldı''

2007-03-18
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yakın tarihindeki karanlıklardan, sıkıntılardan arınarak Cumhuriyet idealini yakalamaya biraz daha yaklaştığını belirterek, "Çanakkale şehitlerine yakışan o aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kalmıştır. Bunu bütün Türkiye'ye ilan ediyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 92'nci yıldönümü törenleri için 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şanlı ve eşsiz bir vatan müdafaası sergileyen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanları ve şehitleri rahmet ve şükranla yadettiğini belirtti. Aradan geçen zamana rağmen bu topraklara her geldiğinde, Çanakkale sırtlarını her dolaştığında o günleri yeniden yaşayıp büyük bir heyecan duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Her 18 Mart günü, onları bu topraklardaki aziz hatırasını yadederken 'bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır' gerçeğine bir kere daha vakıf oluyoruz" diye konuştu.

TARİHİNİ BİLMEYEN GENÇLİK TARİH YAZAMAZ
Erdoğan, özellikle gençlere seslenmek istediğini belirtirken, Çanakkale savaşları anısına Gelibolu'daki düzenlemeleri yaparak, tarihi bugünlere taşımayı, bugünleri de yarınlara ilham kaynağı kılacak eserlerle yapılan canlandırmaların bir anlamı olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bu anlam tarihini bilmeyen gençliğin tarihi yazamayacağı, bunu yazabilmenin ön adımlarını atmak içindir" dedi.

İDEALİMİZE ÇOK YAKLAŞTIK
Erdoğan, Türkiye'nin yakın geçmişindeki karanlıklardan, sıkıntılardan önemli ölçüde arınarak Cumhuriyet idealini yakalamaya her yıl biraz daha yaklaştığını belirterek şöyle konuştu:
"Bugün her insanımız bu idealin gerçeğe dönüşeceği geleceğe bütün kalbiyle, bütün benlgiyle inanır hale gelmiştir. Artık her insanımız Türkiye'nin ufkunu saran umut ve heyecanı hissetmeye başlamıştır. Çanakkale şehitlerine yakışan o aydınlık Türkiye idealine ulaşmamıza çok az zaman kalmıştır. Bunu bütün Tükiye'y ilan ediyoruz."

KİMSE AMELİYAT SEVDASINA DÜŞMESİN
Başbakan Erdoğan, bu vatanı savunmak için Konya'dan, Trabzon'dan, İzmir'den, Diyarbakır'dan, Gaziantep'ten koşup gelen isimsiz kahramanlar gibi nerkesin kalplerinde Türkiye sevdası yaşadığını, Türkiye'nin medeniyet değerlerine, kültür ve ahlakına, birlik ve beraberliğine, bu ülkeyi zenginleştiren bütün renklerine aşkla bağlı olduklarını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizler bu güzel ülkede sadece vatandaş olmadık, aynı zamanda dost olduk, kardeş olduk, arkadaş olduk, yoldaş olduk, kumşu olduk, akraba olduk, tanış olduk, birbirimizin dayanağı olduk. Aynı Yunus'un, aynı Mevlana'nın, aynı Pir Sultan Abdal'ın pervanesi olduk. Bugün tarihin sona erdiğini, bizi millet yapan değerlerin zaafa uğradığını düşünen varsa bu topraklarda hala çınlamakta olan 'Çanakkale Geçilmez' nidalalarına kulak versin. Türkiye'nin büyüklüğüne inanmayanlar, aydınlık geleceği bu ülkeye yakıştırmayanlar gelip şehitlerimizin kabirleriyle çizilmiş bu memleket haritasına iyi baksın Kimse bir ameliyatk sevdasın düşmesin. Bizim öyle birsıkıntımız yok. Türkiye'yi güçlü kılanın ne oduğunu bu milletin özünde taşıdığı cevheri iyi anlasın."

Erdoğan Çanakkale zaferinin Türk halkına muazzam bir güven duygusu aşıladığını, vatan için elele verildiğinde her türlü zorluğun üstesinden gelineceğini ispatladığını belirterek, bugün de aynı dayanışma gösterildiğinde istikbal mücadelesi istiklal mücadelesi gibi yapıldığında Türk milletinin önünde hiç bir gücün duramayacağını söyledi. Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği gelişme ve kalkınma hamlesinin bütün dünyanın dikkatini çeker hale geldiğini belirten Erdoğan, Türkiye'ye sevgi ve sadakatlerini Türkiye'yi büyüterek gösterdiklerini, bugün de Türkiye'ye güvenerek yeni hedefler koyduklarını kaydetti. Erdoğan, şöyle dedi: "Nedir bu hedefler: 2013 yılında kişi başına milli geliri 10 bin doları aşmış gsmh'si 1 trilyon YTL'ye ulaşmış mutlu ve müreffeh bir Türkiye hedefliyoruz. Okullarında çağın gerektirdiği her türlü donanımın bulunduğu, hastanelerinde en ileri sağlık ihzmetlerinin verildiği, şehirlerinde planlı kentleşmenin ön güzel örneklerinin sergilendiği bir Türkiye. İstanbul'da olanın Çanakkale'de, Ankara'da olanın Diyarbakır'da, Antalya'da olanan Ağrı, Kars, Artvin'de olduğu bir Türkiye. Barışın, adaletin, hakkaniyetin hakim olduğu, herkesin vatandaşlık haklarının kullandığı, kimsenin haksız rekabete maruz kalmadığı bir Türkiye. Sadece ekonomisi güçlü olan sadece ulaslararası ilişkilerde büyük itibar sahibi bir Türkiye değil, hem maddi hem manevi dimaniklerine sahip çıkan bir Türkiye. Bu hedefler artık uzak değil, hayal değil. Millet olarak bugüne nasıl geldiysek yarınki Türkiye'ye de öyle ulaşacağız."

Erdoğan, gençlerin Türkiye'nin hedeflerini, özlemlerini gerçekleştireceğini, gençliğin birlik ve beraberlik ruhunu devam ettireceğini belirtirken de, "Çanakkale ruhuna sahip çıkan herkes bu vatanın ülkenin evladıdır, sahibidir. Her vatandaşımızın hukuku devletimizin güvencesindedir. Her zorluğu yenebilir, her hedefe ulaşabiliriz. Çankakaleyi geçilmez kılan o ruhu asla kaybetmemeliyiz" dedi. Erdoğan, şehitlerin aziz ruhları önünde bugün de "bu mukaddes emanete sadakatle, onurla sahip çıkacakları, şartlar ne olursa olsun milletin başını yere eğdirmeyecekleri" sözünü verdi.

Çanakkale Boğaz Komutanı Oramiral Erhan Akporay, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı'nın da birer konuşma yaptığı törende Başbakan Erdoğan, bakanlar ve komutanlar geçit törenlerini izledi.