FB TW PIN NWS

Erdoğan: ''Muhalefet adayını açıklasın''

2007-02-04
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete, cumhurbaşkanlığı adaylarını açıklamaları tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Anayasa'da herşeyin vaktinin belli olduğunu söyleyen Erdoğan, kanunun, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde çıkarıldığını, o günden bugüne, kimsenin sesinin çıkmadığını belirtti.

İzmir'de konuşan Başbakan Erdoğan, "bu konuda, hiç endişeniz olmasın" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "kimse bizden, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler nedeniyle, seçim ekonomisi beklemesin" dedi ve cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla ilgili, muhalefetin parlamentodaki tutumunu eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin, son üç yıldır, parlamentoyu 'çalıştırmamak' için elinden geleni yaptığını söyledi.

Kararlılıklarını artık muhalefetin de gördüğünü ve erken seçim istemekten vazgeçtiğini belirten Erdoğan, muhalefete, bu noktada, cumhurbaşkanlığı adaylarını açıklamaları tavsiyesinde bulundu.

Başbakan, muhalefetin, Türkiye geneline 'karamsarlık' sirayet ettirmeye çalıştığını, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri 'risk' olarak gördüklerini söyledi.

Arınç cumhurbaşkanlığına göz kırptı

Meclis Başkanı Bülent Arınç, 29 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan'ın beş yıl daha başbakanlıkta kalmasının Türkiye'ye çok şey katacağını söyledi.

Bir grup gazeteci ile biraraya gelen Arınç, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak istemesi halinde, onu destekleyeceğini de belirtti.

Arınç, Erdoğan'ın başka bir ismi aday gösterdiği takdirde alacağı tavrı, "Aramızda bir hukuk var. Kanaatimi söylerim, ama o karar verdikten sonra onun kararını destekleriz. Biz siyasette şahsi istekleri, düşünceleri bir kenara koyabilecek bir insanızdır" diye açıkladı.

Arınç, gazetecilerin "Aranızdaki hukuk cumhurbaşkanı adayının bu üç isimden biri olmasını mı gerektiriyor? İcraat makamında Erdoğan ve Gül, temsili makam olan Çankaya'da Arınç mı demek istediniz" yorumlarını ise ne onayladı ne yalanladı.

"Bence AK Parti’nin önünde daha yapılacak çok işi var" diyen Arınç, "Pek çok tam olarak çözülmemiş, yarım kalmış hedef var. Bunlar çok güçlü bir liderlikle gerçekleşir. Üç kavramla izah etmek gerekirse: Enerji, istikrar ve siyasi iktidar gücü... Bu da Tayyip Bey’in kendisidir. O nedenle bir beş yıl daha Başbakan olarak devam etmesinde yarar olabilir. Ama kendi kararıdır. Her şıkta Cumhurbaşkanı bu Meclis'ten çıkacaktır” ifadesini kullandı.

Süreç 16 Nisan'da başlayacak

Türkiye'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 16 Mayıs'ta sona erecek. 11'inci cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin takvim ise 16 Nisan'da başlayacak.

Muhalefet partileri Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ihtimaline sıcak bakmazken, başta Erdoğan olmak üzere AK Parti yönetimi cumhurbaşkanı adaylarını nisan ayından önce açıklamamak konusunda kararlı görünüyor.