FB TW PIN NWS

Erdoğan'dan yeni öneri: Siyasete üst yaş sınırı gelmeli

2006-10-28
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siyasette gençlerin önünü açmak gerektiğini söyledi ve milletvekillerine üst yaş sınırlaması getirilmesi yolundaki görüşlere destek verdi.

Erdoğan, Denizli programı çerçevesinde Deliktaş Köprülü Kavşağı açılış törenine katıldı. Erdoğan burada halka seslendi. Seçilme yaşını 25'e indiren yasayı eleştirenler bulunduğunu belirten Erdoğan, "aslında bu işin tavanını da belirlemek lazım, siyaset emeklilikte yapılan bir iş de olmamalı" dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarının gençlere siyasetin kapılarını açtığını ve 25 yaşındakileri de artık Meclis'e davet ettiklerini ifade etti. Siyasette gençlerin önünü açmanın, 'ustalığın şiarından' olduğunu dile getiren başbakan Erdoğan, ''önünü açacaksın ki genç kuşak gelsin. Önünü kapatırsanız gençliği belli hanelerden toplarsınız. Uyuşturucu müptelası olarak bulursunuz'' dedi.

Bazılarının, ''parlamento çoluk çocukla dolacak'' dediğini belirten Başbakan Erdoğan, ''işte bunların ufukları bu kadar. İşlerine gelmiyor. İnanın bana kalsa, (demokrasiye ters düşüyor) diyorlar, aslında bu işin tavanını da belirlemek lazım. Siyaset emeklilikten sonra yapılan bir iş olmamalı, bunun belli bir standardını koymak lazım. Ben bunu bugün burada söyledim. Bu Türkiye'de biraz tartışılsın bakalım, yerine oturur'' ifadesini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet benzetmesi
Başbakan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in de 21 yaşında Osmanlı İmparatorluğunu başarıyla yönettiğini, kendisi de 40 yaşında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda, gençliğine atıfta bulunanlara Fatih Sultan Mehmet'i hatırlattığını söyledi.

Erdoğan, zor olanın seçilmek değil, seçmek olduğunu, bir zamanlar bazı siyasetçilerin ''biz Taksim Meydanı'na dört ayaklı eşeği koysak seçtiririz'' dediğini hatırlattı. Erdoğan, 25 yaşa belediyelerde olduğu gibi Parlamento'da da seçilme hakkı getirildiğini, ancak gelecekte daha farklı şeyleri de getirebileceklerini ifade etti.