FB TW PIN NWS

Hitlerin ünlü kitabı Kavgam Almanya'da yeniden satılacak!

2016-01-02
Hitlerin ünlü kitabı Kavgam Almanya'da yeniden satılacak!
Hitlerin ünlü kitabı Kavgam Almanya'da yeniden satılacak!

Nazi lideri Adolf Hitler’in kaleme aldığı 'Mein Kampf' (Kavgam) isimli kitabın, 2016 yılında Almanya’da yeniden satışa çıkartılacağı açıklandı. Birçok kişi kitabın Almanya’daki Neo-Nazi’ler için bir sembole dönüşebileceğini ve bu nedenle yeniden basılmaması gerektiğini savunuyor.

Adolf Hitler’in 2. Dünya Savaşı’nı kaybettikten sonra Berlin’deki bir barınakta intihar etmesinin ardından kitabın telif haklarını ele geçiren ve Almanya’da satışını yasaklayan Bavyera Hükümeti’nin, telif haklarını 31 Aralık 2015 tarihinde kaybedeceği açıklandı.

Telif hakkının süresi dolarken, Münih'teki Çağdaş Tarih Enstitüsü 2016 yılının ilk haftasında yeni bir baskı yapacağını duyurdu.

Kitabın açıklamalı versiyonunun Almanya dışında birçok ülkede basılması bekleniyor.

Yeni baskıdaki binlerce akademik dipnot kitabın ne kadar tutarsız olduğu ve kötü yazıldığını göstermeyi amaçlayacak.

Tarihçiler Kavgam'ın bilim insanlarının Nazi dönemindeki Yahudi Soykırımı'nın nasıl yaşandığının anlamasına yardımcı olacağını söylüyor. Birçok Yahudi örgütü de kitabın bu versiyonunun basılmasını memnuniyetle karşılıyor.

'Mein Kampf' (Kavgam) isimli kitabın ilk baskısı, Adolf Hitler iktidara gelmeden sekiz yıl önce 1925 yılında basılmıştı.

Nazi Almanya’sı 1945 yılında yenildiğinde müttefik güçler kitabın telif haklarını Bavyera hükümetine vermişti. Kitap savaş sırasında milyonlarca kopya basılmış ve kolayca bulunabilir olsa da Bavyera hükümeti yeniden basılmasını yasaklamıştı.

Alman yasalarında telif haklarının süresi 70 yıl ve artık yayıncılar kitabı ücret ödemeden basabilecek.

Hitler bu kitabı, 1923 yılında darbe teşebbüsü suçuyla hapisteyken yazdı.

1933’te iktidarı ele geçirdiğinde kitap, Nazizmin kutsal kitabı haline geldi.

1945 yılına kadar sadece Almanya’da 12 milyon kopyası satıldı.

Hitler buradan aldığı parayla, dağdaki evini satın aldı.

Hitler darbe girişimi yüzünden hapis yatmıştı. Ama darbeyle başaramadığını, seçimle iktidara geldikten sonra fazlasıyla yaptı.