FB TW PIN NWS

Hollanda'da parlamento seçimlerinin ilk verileri açıklandı.

2017-03-16
Hollanda'da parlamento seçimlerinin ilk verileri açıklandı.
Hollanda'da parlamento seçimlerinin ilk verileri açıklandı.

Hollanda'da 15 Mart 2017 tarihinde yapılan parlamento seçimlerinin ilk verileri açıklandı.

Sandık başı anketlerine göre Mark Rutte 33, Geert Wilders 20 sandalyede kaldı.

Avrupa’nın ve özellikle Türkiye’nin merakla beklediği Hollanda seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin Türkiye saati ile 23.00 de sonlanmasıyla birlikte ilk sandık çıkış anketi açıklandı. Verilere göre, Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD’nin parlamentodaki 150 sandalyeden 33’ini kazandığı ifade edilirken, İslam karşıtı söylemleriyle tanınan Geert Wilders’ın Özgürlük Partisi (PVV) parlamentodaki 150 sandalyeden 20’sini kazandı. VVD'nin 2012 seçimlerindeki milletvekili sayısı 41 idi.

Hollanda’da sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Rutte’nin partisi VVD; 33 sandalye, Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise 20 sandalyeyle ilk iki sırada yer alıyor.

Holanda’da oy kullanma süresi TSİ 23.00’da sona erdi. Sandık yoklama sonuçlarından ilk gelen bilgilere göre hükümetteki liberal Halk Partisi (VVD) seçimlerde 33 milletvekili kazanarak en büyük parti olacak.

AB’den çıkmayı savunan, yabancı düşmanı görüşleri ile bilinen Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise sandık yoklama sonuçlarına göre 20 milletvekili çıkarabiliyor.

Başbakan Mark Rutte’nin başında bulunduğu Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), sandık çıkış anketlerine göre belirgin şekilde öne çıkarak mecliste 33 sandalyeye sahip oluyor. Irkçı Geert Wilders’ın partisi olan Özgürlük Partisi PVV’nin yanı sıra, Hıristiyan Demokratik Parti (CDA) ve Demokrat Parti D66 da 19’ar vekil çıkarıyor.

Bugün gerçekleşen genel seçim sonuçları, sandık çıkış anketlerindeki gibi gelirse, Yeşil Sol Parti (GL) 16 ve Sosyalist Parti SP 14 parlamenter çıkaracak.

Mevcut sonuçlara göre ne sağ, ne de sol görüşlü partiler tek başlarına iktidarı kuramazken, çoklu koalisyon yapılma ihtimali yüksek görünüyor. Bu durumda, hiç bir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. 4 partili bir koalisyon bekleniyor.

Çıkış anketinde önde giden Başbakan Rutte, daha önce yaptığı açıklamada ırkçı partiyle koalisyon kurmayacaklarını açıklamıştı.

Hollanda'da yapılan seçimlerde, İşçi Partisi'nden ihraç edilen Türklerin kurduğu DENK partisi, 3 milletvekilliği elde ederek seçimin asıl kazananı oldu.

2012 seçiminde 38 sandalye elde ederek hükümet ortağı olan Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) bu sefer ancak 9 milletvekili çıkarabildi.

Hollanda'da bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor.

Milletvekili Dağılımı :
Mark Rutte’nin Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) – 33
Geert Wilders’ın Özgürlük Partisi (PVV) ----------------------------20
Hıristiyan Demokratik Parti (CDA)--------------------------------------19
Demokrat Parti D66 ------------------------------------------------------19
Yeşil Sol Parti (GL) -------------------------------------------------------16
Sosyalist Parti SP --------------------------------------------------------14
İşçi Partisi (PvdA) ---------------------------------------------------------9
Hristiyan Birlik Partisi -----------------------------------------------------6
DENK partisi ---------------------------------------------------------------3
Diğer Partiler toplamı ----------------------------------------------------11
Toplam milletvekili-------------------------------------------------------150