FB TW PIN NWS

İngiliz askerler İran’a veda etti

2007-04-05
İran karasularına girdikleri gerekçesiyle 13 gün esir tutulan 15 İngiliz donanma askeri, İran'dan ayrıldı.

İngiliz donanmasında görev yapan 15 askerin İran tarafından esir alınması üzerine yaşanan gerginlik sona erdi. 13 gün süren esirliğin ardından askerler özgürlüklerine kavuştu. İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir tutulan askerler, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad'ın yaptığı sürpriz bir açıklamanın ardından serbest kaldı.


Bu arada ülkelerine dönmek üzere Tahran Havalimanı'na gelen askerler, Londra'ya direkt sefer yapan bir uçakla İran'dan ayrıldı. Askerler havalimanına VIP salonundan girdiler ve kendilerine 2 minibüs dolusu polis eşlik etti.


İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasına ilişkin kararın açıklanmasının ardından televizyon ekranlarında görünen askerler, serbest kalmaları sebebiyle İran'a şükranlarını sundu.


İngiltere'den yayın yapan BBC Televizyonu da, İran tarafından esir alınan ve bugün itibariyle serbest bırakılan 15 denizcinin görüntülerini yayınladı. İran Televizyonu'ndan alınan görüntülerde esir alınan askerlerden Lostromo Faye Turney ve Teğmen Felix Carman'ın, aradan geçen 13 günün ardından yaptıkları açıklama yer aldı. Turney, "Yaptığımız olay sebebiyle üzüntülerimizi dile getiriyoruz. Bu arada serbest kalmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. Carman ise, esir alındıkları süre içerisinde gruba oldukça saygılı davranıldığını dile getirerek, tüm ihtiyaçlarının giderildiğini söyledi. Carman, "İran halkının, İran karasularına girmemizden duyduğu rahatsızlığı anlıyorum. İran halkına yönelik bir zarar vermek istemedik. Ümit ediyorum meydana gelen bu olay sonrasında kazanılan deneyim, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine yardımcı olur" dedi.


14’ü erkek ve biri kadın olmak üzere 15 denizci, 23 Mart tarihinde, rutin kaçakçılıkla mücadele operasyonu yaptıkları sırada İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir alınmıştı. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, dün düzenlediği basın toplantısında sürpriz bir açıklamada bulunarak, esir alınan askerlerin 15 gün aradan sonra serbest bırakılabileceğini söylemişti.