FB TW PIN NWS

İngiltere Başbakanı Theresa May Türkiye’de

2017-01-28
İngiltere Başbakanı Theresa May Türkiye’de
İngiltere Başbakanı Theresa May Türkiye’de

ABD Başkanı Donald Trump ile Washington’da görüşmesi sonrası 26 Ocak 2017 günü İngiltere Başbakanı Theresa May, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

İngiltere Başbakanı Theresa May Ankara ziyaretinin ilk durağında Anıtkabir'i ziyaret ederken, sonrasında Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere Başbakanı ile Suriye, Irak ve Suriye konularını görüştüklerini ifade etti.

Dün ABD’de Trump’la görüştükten sonra uzun bir yolculuğun ardından soluğu Türkiye’de alan May’in bitkin görüntüsünün jet-lag etkisinden olabileceğini akıllara geldi.

Saat 13.00’te Cumhurbaşkanlığı sarayında başlayan görüşmeden sonra May’in ikinci adresi ise Çankaya Köşkü oldu.

Binali Yıldırım ile Theresa May'in ortak basın toplantısında Başbakan Yıldırım'ın esprili yanıtı hem İngiliz Başbakanı hem de salondakileri güldürdü.

Salonda bulunan gazetecilerden May'e yönelik gelen "uzun yıllardır AB'de olan ve çıkmak isteyen bir ülkenin Başbakan'ı olarak uzun yıllardır AB'ye girmeye çalışan bir ülkenin Başbakan'ına ne tavsiyeleriniz olur" sorusuna Theresa May cevap verdikten sonra Binali Yıldırım'ın "Giren de pişman girmeyen de" cevabı hem May'i hem de salondakileri güldürdü.

Theresa May’in, Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, ilk durağı Anıtkabir oldu. May, Anıtkabir ziyaretinde, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak, Anıtkabir özel defterini imzaladı.

İngiltere Başbakanı May, özel deftere, “Modern Türkiye’nin kurucusunu burada anmak benim için büyük bir gurur. Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ hayalini gerçekleştirmek için gayretlerimizi canlandıralım” diye İngilizce yazdı.

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da görüşen ve ABD'den direkt Türkiye'ye gelen May'in, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la olan görüşmesinde önceliğinin iki ülke arasındaki ticaret anlaşmaları olduğu bildirildi.

Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecine giren İngiltere'nin ticari işbirliğinin yanı sıra güvenlik konusunu da Ankara'da masaya yatırmak istediği ve Türkiye ile 'stratejik güvenlik ortaklığı'nı tartışacağı kaydedildi.


Öte yandan ticaret ve güvenlik alanlarındaki işbirliği çabalarını doğrulayan Başbakan May'in sözcüsü, yaptığı açıklamada 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında güçlü bir şekilde Türkiye demokrasisinin ve kurumlarının yanında olduklarını duyurdu.