FB TW PIN NWS

İngiltere'de yeni Türk dostluk grubu

2007-02-06
İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacı ile Tony Blair'in liderliğini yaptığı İşçi Partisi yeni bir grup kurdu.

"Türkiye'nin İşçi Partili Dostları" ismi ile kurulan grubun açılış toplantısına İşçi Partisi Başkanı Hazel Blears, İngiliz Parlamentosu'nda yer alan milletvekillerinden, Kültür Bakanı David Lemmy ile Meg Hiller, Joan Ryan ve Andy Love ile İngiltere Avrupa Parlamentosu'nda yer alan milletvekillerinden Richard Howitt, Claude Moraes ve Robert Evans katıldı. Türkiye'nin İşçi Partili Dostları isimli grubun kuruluş aşamasında, İşçi Partisi Haringey Belediyesi encümen üyesi Nilgün Canver'in yoğun olarak yer aldığı ve grup için aktif olarak çalışmaya devam edeceği belirtildi.

Avam kamarasında düzenlenen açılış törenine katılan yaklaşık 200 konuğa, İşçi Partisi'nin Türklerin yoğun olarak yaşadığı Tottenham Bölgesi Milletvekili ve aynı zamanda Kültür Bakanı olan David Lammy, grubun kuruluş amacını ve önemini anlattı. Konuşmasına, Türkçe olarak, "İyi Akşamlar! Hoşgeldiniz" sözleri ile başlayan Lemmy, İngiltere'de yaşayan Türklerin nüfusunun yoğunluğu, geçmişten günümüze gelen Türkiye-İngiltere arasındaki iyi ikili ilişkiler, İngiltere'de yaşayan Türklerin sorunları ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği gibi konulara dikkat çekerek, bu grubun kurulması ile, Türkiye ve Türkler için, daha yoğun çalışmaların başlayacağını söyledi. Ayrıca sadece Londra'da değil, İngiltere'nin her bölgesinde yaşayan Türklerin ve Türkçe konuşan toplumun ihtiyaçları ve sorunlarının göz önüne alınacağını belirtti.

David Lemmy'nin ardından söz alan Nilgün Canver ise, kurulan bu lobi grubunun asıl amacının, İngiltere'nin Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri ile İngiliz Parlamentosu milletvekillerinin biraraya getirilerek, Anglo Türk ilişkilerini geliştirmek ve Avrupa Birliği üyeliği sürecini hızlandırmak olduğunu söyledi. İngiltere'de yaşayan, Türk toplumunun sayısal olarak yoğunlukta olduğunu ve bu toplumun çoğunun, Türkiye ya da Kuzey Kıbrıs ile ilişkilerini koparmadıklarını ve Türkiye'de yaşanan politik, siyasi, ekonomik ve sosyal her gelişmeyi yakından takip ettiklerini ifade etti. İçi Partisi'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını desteklediklerini, ancak İngiltere'deki Türk toplumunun, Parlamenterler ile bir lobi çalışması içine giremediklerine dikkat çeken Canver, İşçi Partisi Bünyesinde kurulan bu lobi grubunun kurucu üyeleri arasında Büyükelçi Akın Alptuna ile birlikte parti üyelerinin ve Türk Toplumundan temsilcilerin bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nilgün Canver, Türkiye'ye bir grup İngiliz Parlamenteri de götürmeyi planladıklarını söyleyerek, "Amacımız, Türkiye, İngiltere arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, aynı zamanda Türkiye'nin AB üyeliğine giriş sürecinin hızlandırılması, çalışmalarımızla ve kurduğumuz diyaloglarla, Avrupa'nın daha güvenlikli, daha zengin, daha adaletli bir topluluk olabilmesi için Türkiye'ye ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterilmesi. Dolayısı ile bu sadece bir başlangıç" dedi. Nilgün Canver daha sonra, Türk kurucu üyeler ile üyeler arasında bulunan İşçi Partisi Milletvekillerini açılışa katılanlara tanıttı.

İşçi Partisi Başkanı Hazel Blears ise, davetlilere, İşçi Partisi olarak Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istediklerini, bugüne kadar Türkiye'yi her zaman desteklediklerini ve bugünden sonra da bunun için gereken çalışmaları yapacaklarını söyledi. Türkiye'nin muazzam bir ekonomi potansiyeli olduğunu, ekonomisi en hızlı gelişen ülkelerden biri olduğunu, Türkiye'deki ekonomi piyasasının çok güzel olduğunu ve bunun gerçekten çok ilgi çekici bir nokta olduğunu sözlerine ekleyen işçi Partisi Başkanı Blears, Türkiye'deki genç nüfusun yoğunluğunun Avrupa için önemli olduğunu ifade etti.

İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Akın Alptuna yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin İşçi Partili Dostları grubunun kurulmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında, bu çalışmanın, Türkiye İngiltere ilişkilerinde var olan bağları daha da güçlendireceğini söyledi. bu girişimlerin çok zamanlı olduğunu ve gelecekte büyük gelişmeler sağlayacağına inandığını söyledi. Türkiye'nin, İngiltere tarafından Avrupa Birliği üyeliği sürecinde verdiği desteğe teşekkür den Alptuna, 2 yıl önce İngiltere'nin başkanlığı döneminde Türkiye'ye verdiği destek olmasa, belki de Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde bir karar çıkmamış olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin İşçi Partili Dostları grubu, İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha güçlü hale getirmeyi, iki ülke arasında yoğun çalışmalar düzenlemeyi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde çalışmalar yaparak Türkiye'yi desteklemeyi amaçlıyor. Grubun açılışı için yapılan toplantıya İşçi Partili üyeler ile, İngiltere'nin Türkiye Başkonsolosu Bahadır Kaleli ve konsolosluk çalışanları, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Şener Sağlam, Türk İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı Emma Edhem, Britanya Türk Kadınlar Birliği Başkanı ve İngiltere'deki Türk işadamlarından bazıları katıldı. Gordon Brown ve Jack Straw grubun açılışını kutlamak amacı ile, mesaj yolladı. Açılışta ayrıca, Richard Howitt ve Claude Moraes de birer konuşma yaparak, Türkiye'nin mutlaka Avrupa Birliği üyesi olması gerektiğini, bu konuda çalışmalarda bulunacaklarını ve yapılacak çalışmalara da destek vereceklerini ifade etti.