FB TW PIN NWS

Karadeniz'in dibinde servet yatıyor

2007-03-17
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Karadeniz’in petrol ve doğalgaz rezervi bakımından “ikinci Ortadoğu” sayıldığını ve yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da zengin olduğunu belirtti. Aygün, Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Petrol yasasının Meclis’te yeniden görüşüleceğini anımsatarak, “Petrol Yasası ile yabancı bayraklı gemiler Karadeniz’de yelken açacak” dedi.


ATO Başkanı Aygün yazılı açıklamasında, Petrol Yasası’nın, denizlerdeki ham petrolün üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarını düşürdüğünü kaydetti. Yasanın su derinliğine bağlı olarak yüzde 30’a varan ek indirimler getirdiğini belirten Aygün, Karadeniz’deki petrol, doğalgaz ve metan hidrat varlığının, Türkiye’nin kaderini değiştireceğini söyledi. Aygün, “Petrol Yasası’yla yabancı bayraklı gemiler Karadeniz’de yelken açacak. Yasa çıkar çıkmaz uluslar arası petrol devleri ‘yelkenler fora’ diyecek” diye konuştu.

“KUVEYT PETROLÜNE EŞDEÐER”
Aygün, 1991 yılında Rus arama gemileri tarafından Sinop açıklarında, 1997 yılında Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın güzergahını belirlemek üzere Samsun Çarşamba açıklarında yürütülen çalışmalarda petrol açısından önemli bulgulara rastlandığını anlattı. 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nce Sinop-Samsun arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında ise gaz ve sıvı püskürten çamur volkanı bulunduğunu kaydeden Aygün, “Bu bölgede Kuveyt’tekine eşdeğer petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.
Bilim adamlarına göre, Karadeniz’in Türkiye karasuları içinde üç önemli petrol, doğalgaz ve metan hidrat havzası bulunduğunu kaydeden Aygün, bunları; Sakarya Deltası, Akçakoca ve Kozlu açıklarını kapsayan batı bölümü, Sinop-Samsun Havzası ve Giresun-Rize açıklarını kapsayan doğu bölümü olarak sıraladı.

“KARADENİZ’İN DİBİNDE SERVET YATIYOR”
Aygün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmalarda, Karadeniz’in, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen metan hidrat (donuk gaz) açısından zengin rezervlere sahip olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

Karadeniz’in dibinde metan hidrat (donuk gaz) serveti yattığını söyleyen Aygün, tüm dünyanın bu yeni enerji kaynağı üzerinde çalıştığını belirtti. Aygün, “Su ve metan gazının, uygun ısı ve basınç koşullarında donmasıyla oluşan metan hidrat donuk halden gaza dönüşürken 164 kat genişliyor. Amerika, metan hidratı yeni enerji kaynağı olarak seçti” dedi.

Bilim adamlarına göre metan hidratın petrolün de habercisi olduğuna işaret eden Aygün, “Yeni Petrol Yasası, bu serveti yabancıların ellerine teslim etmek anlamına geliyor” diye konuştu. Aygün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bilim adamlarına göre sadece Karadeniz’de değil Doğu Akdeniz’de de metan hidrat rezervleri bulunduğunu, Alman ve ABD’li ekiplerin Karadeniz’de metan hidrat aradıklarını anlattı.

“PETROL YASASI YENİDEN DÜZENLENMELİ”
Aygün, Petrol Yasası’nın yabancılara geniş imtiyazlar tanıdığını vurgulayarak, yasanın Türkiye’nin ulusal çıkarları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Aygün, “Burnumuzun dibinde, petrol ve doğalgaz kaynaklarının paylaşımı için kan dökülüyor. Her yıl petrol ve doğalgaz için milyarca dolar para ödüyoruz. Yeterince petrol ve doğalgaz araması yapamıyoruz. Yeni yasa, Türkiye’nin arama çalışmalarını geliştirecek şekilde yeniden düzenlenmeli” diye konuştu. Aygün, yeni yasanın bulunacak petrolden devletin alacağı hisseyi gereksiz yere düşürdüğünü ve devlet adına arama yapan TPAO’nun özelleştirilmesinin önünü açtığını da sözlerine ekledi.