FB TW PIN NWS

Kemal Derviş: 'Üretmeyi sağlamak, dağıtmaktan daha önemli'

2006-12-05
UNDP ve İslam Kalkınma Bankası savaş yarası saracak.

BM Kalkınma Programı ve İslam Kalkınma Bankası, çatışma yaşamış ülkelerde çatışma sonrasında ekonomik ve sosyal kalkınmayı, acil insani yardım sağlamak, yoksulluğu hafifletmek amacıyla işbirliği yapmak üzere mutabakat zaptı imzaladı.

BM Kalkınma Programı (UNDP) ile İslam Kalkınma Bankası, çatışma yaşamış ülkelerde, çatışma sonrası ekonomik ve sosyal kalkınmayı, acil insani yardım sağlamak, yoksulluğu hafifletmek amacıyla işbirliği yapmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat Zaptı'nın imzalanması dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan UNDP Başkanı Kemal Derviş "Önümüzde duran sorun sadece kaynakların dağıtılmasını sağlamak değildir. Zenginlik ve refahı sağlamak için üretken kapasiteyi sağlamayı hedefliyoruz. 'Kapasite geliştirme ve kalkındırma' kavramını da gelişme stratejimizin anahtar kavramı olarak kabul ediyoruz" dedi.

Yeni anlaşma, iki kurumun 20 yıldan bu yana Filistin, tsunamiden etkilenen bölgeler ve Afganistan'da gerçekleştirdikleri işbirliğinin sonuçlarının başarılı sayılması üzerine gerçekleştirildi. Kurumlar, yeni dönemde Irak, Somali ve Sudan'da ekonomik ve sosyal kalkınmayı, acil insani yardımı sağlamak, yoksulluğu hafifletmek amacıyla işbirliği yapacak. Yeni anlaşmada desteğin yöneleceği alanlara "özel sektörün desteklenmesi, bilgi ve iletişim teknolojileri ve yardım koordinasyonları" da eklendi.

UNDP ve İKB arasındaki ilk anlaşma 1986 yılında imzalanmış, anlaşma İKB'yi UNDP'nin teknik işbirliği projelerinde icracı kuruluş olarak tanımlamıştı. 2001'de İKB, UNDP'nin Filistin Halkına Yardım Programı'nı Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki küçük ölçekli altyapı çalışmalarını geliştirerek, sağlık, eğitim ve belediye altyapılarını kurma ve iyileştirmede odaklanmak suretiyle destekledi. Son olarak İKB Filistin'de yoksulluk ve işsizliği hafifletmeyi hedefleyen Bölünmüş Ailelerin Ekonomik Güçlendirilmesi Projesi için 30 milyon dolar katkıda bulundu. İKB-UNDP işbirliğinin diğer örneklerinden bazılarını ise tsunamiden etkilenen ülkelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve Afganistan İnşa Fonu'nun yönetilmesine katkı oluşturdu.