FB TW PIN NWS

Komşuları Sırbistan’da ılımlı bir hükümet istiyor

2007-01-22
Sırbistan’da dün yapılan genel seçimleri aşırı milliyetçi Radikal Parti kazanmış olmasına rağmen, komşu ülkeler, hükümeti ılımlı güçlerin kurmasını ve bölgede istikrarın güvenceye alınmasını umduklarını söylediler.

Bosna Hersek Devlet başkanlığı sözcüsü Nebojsa Radmanoviç, gelecek hükümeti Avrupa hedefine odaklanmış demokratik güçlerin kurma fırsatı bulacağına inandığını belirtti.

Hırvatistanlı yetkililer ve Sırbistan ile olan 90 yıllık bağlarına geçen Mayıs’ta son vererek bağımsızlık elde eden Karadağlı yetkililer de, Sırbistan’da demokratik bir hükümetin bölgenin menfaatine olduğunu belirttiler.

Hırvat başbakan Ivo Sanader, Avrupa yanlısı bir hükümetin kurulma şansı olduğunu ve özellikle Kosova sorunu göz önüne alındığında, bunun hem Sırbistan hem de güneydoğu Avrupa’nın kalıcı istikrarı açısından iyi olacağını söyledi.

Boşnak başbakan Nikola Spiric de, gerçek kazananın Devlet Başkanı Boris Tadiç’in partisi olduğunu fakat koalisyon görüşmelerinin bir krize dönüşme ihtimalinden endişe duyduklarını belirtti.