FB TW PIN NWS

Kösem Sultan Dizi Oyuncuları Kimler?

2015-07-27
Kösem Sultan Dizi Oyuncuları Kimler?
Kösem Sultan Dizi Oyuncuları Kimler?

Tims Productions tarafından yapılan ve yayınlandığı döneme damga vuran Star TV dizisi Muhteşem Yüzyıl‘ın ardından yine Tims Productions’ın yapımcılığını üstlendiği Kösem Sultan dizisi 2015 yılının Eylül ayında başlayacak.

Kösem Sultan dizisi, 15. yy’da Osmanlı İmparatorluğunda etkin rol oynamış Haseki Mahpeyker Kösem Valide Sultan’ın hayatını ve saray entrikalarını ekrana getirecek. Dizi ile ilgili son çıkan haberlere göre bazı başrol oyuncuları belli oldu.

2015 yılının Eylül ayında yapımcı Timur Savcı’nın yapımcılığını üstlendiği, Star TV’de başlayacak olan ‘Kösem Sultan’ dizisinde Safiye Sultan’ı Hülya Avşar canlandıracak. Kösem Sultan’ı ise Beren Saat canlandıracak.


Kösem Sultan kimdir?

Kösem Sultan 1590 yılında doğar. Asıl adı Anastasia olup 15 yaşında I. Ahmet’e haseki olduğunda Mahpeyker adını alır. Cildinin güzelliği nedeniyle Kösem ismi verilir. Değişen sadece adı değil tüm kaderi olur. Kösem Sultan‘ın 4 oğlu 2 kızı olur. Oğulları IV. Murat ve I. İbrahim tahta geçer. Dindarlığı, şairliği, adını verdiği eşsiz güzellikteki Sultanahmet Camii ile tarihe adını yazdıran I. Ahmet, Celali isyanlarını bastırır, Adaletname (En yaşlı hanedan üyesinin tahta çıkması kuralını getirir, şehzadelerin boğdurulmasının önüne geçmeyi amaçlar) isimli fermanı yayınlar. I. Ahmet 28 yaşında vefat edince her şey altüst olur Kösem Sultan için.

Kösem Sultan‘ın 11 yaşında tahta çıkan oğlu IV. Murat’ın adına devleti yönetmeye başlayınca Valide Sultan olur. Yetişkin olduğunda IV. Murat’ın bu durumdan rahatsız olduğu bilinse de o da babası gibi 28 yaşında ölür. Ardından tahta diğer oğlu I. İbrahimçıkar. Dengesiz davranışları nedeniyle I. İbrahim’in adının önüne deli sıfatı eklenir. Hanedanın tek erkek varisi olmasına rağmen şehzade vermesi konusunda bir çabası olmaması üzerine Kösem Sultan devreye girer. Her yerden getirttiği hocaları ama özellikle Cinci Hoca’yı, adına han yaptıracak ve ölümünden sonra askere dağıtılan paraları ‘Cinci hoca akçesi’ adını alacak kadar ihya eder. Emekler boşa çıkmaz, dünyaya IV. Mehmet gelir. Çıkan isyanda öldürülen babasının yerine tahta geçtiğinde sadece 6 yaşındadır ancak tahtın yönetiminde artık sadece Kösem Sultan değil, padişahın annesi Turhan Sultan da vardır. Büyük Valide Sultan olan Mahpeyker Kösem ile Valide Sultan olan Turhan Sultan arasındaki rekabet, Kösem Sultan‘ın dairesinde öldürülmesi ile son bulur. Bu olay ve Köprülü ailesinden sadrazamların yönetime gelmeye başlamasının etkisiyle valide sultanların güçleri sona erer. Geriye büyük servet bırakır. Servetinin bir kısmının Valide Han’da sakladığı rivayeti günümüze dek ulaşır. Bıraktığı eserler içinde en bilineni Üsküdar’daki Çinili Camii olur. Yapının adı Kösem Sultan Camii olsa da eşsiz çinileri hem yapıya hem semte adını verir.

Kösem Sultan Camii I. Ahmet’in Avrupa yakasındaki görkemli Sultanahmet Camii’nin karşında, Anadolu yakasında Üsküdar’da 1638 yılında inşasına başlanan yapı oldukça mütevazı. Yapının mimarı, Kasım Ağa’dır. Özgün planlı külliye, medrese, şadırvan, sebil, mektep, çeşme ve çifte hamamdan oluşur. Külliyenin ana yapısı cami kesme taştan.

Safiye Sultan KİMDİR?

Hülya Avşar'ın canlandıracağı Safiye Sultan, Sofia Bellicui Baffo adıyla 1550'de Venedik'te dünyaya gelmiştir. Çok zengin bir ailenin tek çocuğu olan Sofia, dönemine göre oldukça iyi koşullarda bir eğitim almış, henüz on iki yaşındayken Akdeniz'de gemiyle yapılan bir seyahat sırasında Osmanlı korsanları tarafından kaçırılmıştır. Bir yıl sonra ise kendisini İstanbul'daki Pera köle pazarında bulan genç Sofia'nın güzelliği III. Murat'ın annesi Nurbanu Sultan'ın kulağına kadar gelmiştir. Nurbanu Sultan, Sofia'yı görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar vermiştir ve bir servet ödeyerek kızı satın almıştır.

Sofia'nın adı, Safiye, yani arı, duru, saf güzellik olarak değiştirilmiştir. On beş yaşında III. Murat'a sunulan Safiye, beline kadar uzanan sarı saçları, iri gözleri, uzun boyu, beyaz teni ve yürüyüşüyle Murad'ı kendisine âşık etmiştir. Safiye Sultan, Valide Sultan'lık döneminde etkin bir rol oynamıştır. 1595 yılında III. Murat'ın vefatı ve oğlu III. Mehmet'in tahta geçmesiyle birlikte vâlide sultan olarak devlet içindeki konumu daha da güçlenmiştir. III. Mehmet'in büyük oğlu Mahmud'un annesinin girişimiyle tahta geçme planları yaptığı gerekçesiyle hem onun hem annesinin öldürülmesini sağlamıştır.

Oğlu sultan III. Mehmet'in vefâtından sonra valide sultanlığı bitip Büyük Valide Sultan makamına geçmiştir ancak bu gücü fazla uzun sürmemiştir. I. Ahmet'in eşi olan Kösem Sultan'ın Haseki Sultan olmasıyla gözden düşmüştür ve eski saraya sürgün edilmiştir. Safiye Sultan, 10 Kasım 1619 tarihinde vefat etmiştir.