FB TW PIN NWS

Küba'nın eski devrimci lideri Fidel Castro 90 yaşında öldü

2016-11-26
Küba'nın eski devrimci lideri Fidel Castro 90 yaşında öldü
Küba devriminin lideri ve eski Devlet Başkanı Fidel Castro, 26 Kasım 2016 günü 90 yaşında öldü.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

1959 yılında Küba devrimine liderlik eden [[Fidel Castro], ABD'nin çabalarına rağmen yarım yüzyıl boyunca ülkeyi yönetti ve yetkilerini 2006'de kardeşi Raul Castro'ya devretti.

Fidel Castro 31 Temmuz 2006 tarihinde mide ve bağırsak yolundan ameliyat olduğunda yetkilerini geçici olarak kardeşi Raul Castro'ya devretti. Geçici görevi 19 Nisan 2011 tarihine kadar sürdüren Raul Castro, 19 Nisan 2011 tarihinde ise resmen Küba'nın 2. cumhurbaşkanı görevindedir. 19 Şubat 2008'de bir açıklama yapan Fidel Castro, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı.

Destekçileri, Castro'yu Küba'yı halka geri veren lider olarak överken , muhalifleri onu muhalefeti vahşice bastırmakla suçladı.

Kuzey Kore, Vietnam, Çin ve Laos ile dünyadaki 5 komünist ülkeden biri olan Küba'yı neredeyse yarım yüzyıl idare eden Castro, uzun siyasi hayatını bu ideolojiye adamış ve "kanının son damlasına kadar savaşacağını" defalarca açıklamıştı.

Görevde kaldığı süre içerisinde 10 ABD Başkanı deviren Castro, ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve geldiği yıl olan 2008'de görevi bıraktı. Castro, Küba vatandaşlarının büyük çoğunluğunun gözünde bir kahramandı.


Dünyada en uzun süreyle iktidarda kalan üçüncü lideri, Küba devriminin öncüsü, görevden ayrıldıktan sonra "Yoldaş Fidel'in Düşünceleri" adıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumladı.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu.