FB TW PIN NWS

Medyada Eylül Ayı Gündemi...

2006-10-11
Tezkere yasasının TBMM’den geçmesi, Papa’nın İslam’a ilişkin açıklamaları, Türkiye’nin aldığı 5 milyon dolarlık ‘Formula 1’ ceza, Hülya Avşar’ın bu kez de üstsüz yakalanması, geçtiğimiz ayın medya gündeminin satır başlarını oluşturan konular oldu.

İşte MTM Medya Takip Merkezi’nin, 1600’ü aşkın gazete-dergi, TV kanalı ve internet haber portalını, tek tek inceleyerek hazırladığı “ayın medya gündemi” raporunun Eylül ayı sonuçları…

AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in Türkiye’yi ziyareti ve ardından Türkiye’nin reformlara hız vermesini talep etmesi, Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği raporda Ermeni soykırımının Türkiye’nin Avrupa Birliği için ön şart olmasından çıkarılması, hükümetin Kıbrıs’tan taviz vermeyeceğini açıklaması derken, ayın gündemine yine Avrupa Birliği damgasını vurdu. Geçtiğimiz ay haber sayısında azalma gözlenen AB, Eylül ayında tüm mecraların en çok yer verdiği konu oldu.

AB’ye ilişkin haberler yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 21.587 kez yer aldı. Avrupa Birliği televizyon ekranlarında 107 saat haber oldu.

Lübnan’da silahların susmasıyla haber sayısında düşüş gözlendi…
BM’den çıkan kararla Türkiye’nin barış gücüne katılması, tezkere yasasının TBMM Genel Kurulu’nda 192 red oyuna karşı 344 ‘evet’ oyuyla kabul edilmesi, Lübnan’da silahların susması gibi haberlerle İsrail ve Lübnan, Eylül ayında da konuşulmaya devam etti. Haber sayısında bir önceki aya göre azalma gözlenen Lübnan işgali, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 16.140 habere konu oldu ve ekranlarda 116 saati aşkın süreyle yer aldı. İsrail ise toplamda 11.695 kez habere konu edildi.

Terör örgütü PKK, bu kez ateşkesle gündemde…
Türkiye’nin gündeminden bir türlü düşemeyen terör, geçtiğimiz ay içerisinde de eylemlerine devam ederken, 30 Eylül’de terör örgütü PKK’nın tek taraflı ateşkes ilan etmesi, basında en çok konuşulan bir diğer konu oldu. Tüm medyanın yakından takip ettiği PKK haberleri, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 9.146 kez konu oldu. Terör haberleri, ekranlarda 124 saati aşkın süreyle yer aldı.

İslam’a dair açıklamalar yapan Papa’ya basından ilgi büyük…
Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa XVI. Benedictus’un, Almanya seyahati sırasında İslamiyet ve Hz Muhammed hakkında kullandığı sözler, ardından İslam dünyasından gelen tepkiler ve sonrasında da Papa’nın üzgün olduğunu dile getirmesi, basının ilgi gösterdiği konular arasındaydı. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 3 bin 85 habere konu olan Papa, televizyon ekranlarında 20 saati aşkın bir süre yer aldı.

“Baba ve Piç”in yazarı Elif Şafak medya gündeminde…
“Baba ve Piç” romanında Türklüğü alenen aşağılama suçundan yargılanan ve ardından çeşitli eleştirilere maruz kalan Elif Şafak, Eylül ayında konuşulan bir diğer isim oldu. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 1.818 habere konu olan Elif Şafak haberlerinin, % 40’ı internet haber portallarından oluştu.

EYLÜL AYINDA SİYASET GÜNDEMİ…
AKP Eylül ayında da en çok konuşulan siyasi parti olmaya devam etti. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 11.231 haberde yer alan AKP, TV ekranlarında 107 saat kaldı. Ana muhalefet partisi CHP ise 7.832 haberde yer aldı.

Resmi ziyaret için ABD’ye gitmesi, Ortadoğu ve PKK’ya ilişkin açıklamaları, Papa’nın Müslümanlık ile ilgili açıklamalarına verdiği cevaplar, İstanbul’da ekonomi zirvesindeki konuşmalarıyla siyaset basının en çok konuştuğu isim, Eylül ayında da değişmedi. Geçtiğimiz aya oranla haber sayısında artış gözlenen Recep Tayyip Erdoğan, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 15.745 haberde yer alarak, açık ara liste başı oldu. Başbakanı, 133 saat boyunca TV ekranlarında izledik.

En çok konuşulan ikinci siyasi ünlü olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplamda 3.794 habere konu olurken, onu Ahmet Necdet Sezer, Deniz Baykal ve Ali Babacan izlediler.

EYLÜL AYINDA EKONOMİ GÜNDEMİ…
Ekonomi basınında en çok yer alan firma: THY ve PO…
Formula 1’in VIP catering hizmetlerini veren Do&Co ile ortak girişim anlaşması imzalayan ve Ramazan nedeniyle yurtiçi uçuş fiyatlarında indirim yapan THY, Eylül ayında ekonomi basınının en çok yer verdiği firma oldu. THY, ay içinde gazete, dergi, TV kanalları ve internet haber sitelerine 1.727 kez haber değeri oluşturdu.

Özellikle “PO Off-Shore” yarışları ve Formula 1 sponsorluğu ile sıkça gündeme gelen Petrol Ofisi, ekonomi basının en çok haber yaptığı ikinci firma oldu. Petrol Ofisi’ne ilişkin haberler, televizyon ekranlarında 21 saat kalırken, şirketle ilgili toplam 1.583 haber, medyaya konu oldu.

TMO ile anlaşan Fiskobirlik gündemdeki yerini koruyor…
TMO ve FİSKOBİRLİK, arz fazlası ürünün tamamının alımı ve satımında işbirliği içinde hareket edecekler. 22 Eylül itibari ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü ile Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) arasında fındık alımına yönelik Uzlaşma Protokolü’nün imzalanması, ekonomi basınının ilgi gösterdiği konular arasında yer aldı.

Araştırma verilerine göre; Fiskobirlik yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 1.345 habere konu olurken, TMO 1.091 haberde yer aldı.

Halkbank özelleştirilmesine ikinci dava…
Halkbank’ta hisseleri olan Avukat Fatih Rüştü Algül, bazı küçük hisse sahiplerini de yanına alarak, özelleştirmenin durdurulması için dava açmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük özelleştirmesi olması beklenen Halkbank, Eylül ayında ekonomi basının gündemine oturan bir diğer konu olurken; Halkbank’a ilişkin haberler, ekonomi basınında 796 kez yer aldı.

Ekonomi gündeminin önemli bir diğer konusu ise, Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’ne ilk imzanın atılması oldu. Çalık Enerji Grubu tarafından başlatılan ve Samsun’dan Ceyhan’a ham petrol taşıyacak Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’nde ilk imza, İtalyan enerji devi Eni Şirketinden geldi.

EYLÜL AYINDA MAGAZİN GÜNDEMİ…
Üstsüz görüntüleriyle yakalanan Hülya Avşar, yine magazincilerin gözbebeği…
Magazincilerin yıllardır değişmeyen gözdesi Hülya Avşar, Eylül ayında da gündem yoğunluğunu kimseye kaptırmadı. Siyasete atılacağını açıklaması, ardından Ayşe Arman’la yaşadığı polemik, “Bir İhtimal Daha Var” adlı filmin çekimlerinde adının oyuncu Kostas Sommer ile aşk dedikodularına karışması, havuz kenarında üstsüz videosunun çekilmesi, Ali Güven’le yaşadığı aşk ile gündemden düşmeyen Avşar, yazılı, görsel ve elektronik basında 1.899 habere konu oldu. Televizyon kanalları Hülya Avşar'ı, 16 saati aşkın süreyle ekranlarında misafir etti.

İbrahim Tatlıses magazin basının en çok konuştuğu ikinci ünlü oldu. Hülya Avşar’a ilgili demeçleri, “Süper Joker” programı tarafından şakalanması, eski eşi Perihan Savaş’ı programına davet etmesi ve Şavaş’la dansı, magazin basınında en çok ilgi gören başlıklar oldu. Ekranlarda 17 saati aşkın süreyle yer bulan Tatlıses, gazete, dergi, TV kanalları ve internet haber sitelerinde toplam 1.394 haberle anıldı.

Pınar Altuğ’un aşkları Sezen Aksu’nun konser haberlerini geride bıraktı…
Yaşadığı aşklarla ve yeni dizisiyle gündemde kalmayı başaran Pınar Altuğ, Eylül ayında magazincilerin “en popüler ünlü” listesinde üçüncü sıraya yerleşti. Altuğ’un toplam 1.216 haberde bahsi geçti.

Dobra Dobra programında eski sevgilileri Özcan Deniz, Şenol İpek ve İlhan Doğan’ın biseksüel olduğuna dair iddiaları, bakireliği konusuyla ilgili açıklamaları, Özcan Deniz’in açtığı 5 milyon YTL’lik davası ve magazincilerin yeni gözdelerinden biri olmayı başaran Şebnem Schaefer; medyada 403 kez habere konu oldu.

Biseksüel ithamlarıyla dikkatleri üzerine çeken Özcan Deniz ise, gazete, dergi, TV kanalları ve internet haber sitelerinde 619 habere konu oldu.

Haber sayısında gözle görülür düşüş yaşayan ünlü ise Sibel Can oldu. Bir önceki ay 1.012 haberle 5.sırada yer alan Can, Eylül ayında 573 haberle 10.sıraya geriledi.

EYLÜL AYINDA SPOR GÜNDEMİ…
Galatasaray ve Fenerbahçe rekabeti medyada da devam ediyor…
Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil eden Galatasaray, spor basının en çok konuştuğu futbol kulübü oldu. Yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 8 bin 144 habere konu olan GS, televizyon ekranlarında 180 saati aşkın süreyle yer aldı.

Galatasaray ile ezeli rakibi Fenerbahçe’nin sahalardaki rekabeti, medyaya da taşındı ve iki klüp arasındaki haber farkı, sadece 72 oldu. Uefa Kupasında yoluna devam eden Fenerbahçe, yazılı-görsel ve elektronik basında toplam 8 bin 72 haberde yer alırken; Uefa Kupası’ndan elenen Trabzonspor ise, medyada 7 bin 637 habere konu oldu.

En çok konuşulan spor adamları: Zico ve Jean Tigana
Araştırma sonuçlarına göre, Fenerbahçe’nin teknik direktörü Zico, 2 bin 774 haberle, spor basının hakkında en çok haber yaptığı spor adamı oldu. BJK Teknik Direktörü Jean Tigana ise, 2 bin 440 haberle geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ikinci ismiydi. Geçtiğimiz aya göre haber sayısında ciddi bir artış gözlenen Hakan Şükür, spor medyasının top list’inde üçüncü sıraya yerleşti.

Formula 1 ve ardından yaşanan ödül krizi, gündemdeki yerini korudu…
F1 yarışını kazanan Ferrari pilotu Felipe Massa’nın ödülünü KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesiyle yaşanan siyasi kriz, sonrasında Türkiye’de bir daha yarış yapılamayacağına dair haberler ve krizin 5 milyon dolar para cezasıyla sonuçlanması, sadece Türk spor basının değil, birçok ülkede spor basınının ilgi gösterdiği konular arasındaydı.
Formula 1, yazılı, görsel ve elektronik basın toplamında 1.666 habere konu oldu. Haberlerin % 55’i elektronik basında yer alırken, % 45’lik dilimi ise diğer mecralarda yer aldı.