FB TW PIN NWS

Pamuk'un yazısı AP'de soru önergesi oldu

2007-01-22
Avrupa Parlamentosu'nun Belçikalı üyesi Koenraad Dillen, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Orhan Pamuk'un Radikal gazetesindeki başyazısında Türkiye'de ifade özgürlüğü bulunmadığını belirttiğine dikkat çekerek, "Komisyon son dönemlerde Türk yetkililerine yönelik olarak bu konudaki durumun iyileştirilmesi anlamında hangi adımları attı? Durum uygulamada nasıl denetleniyor" sorularını yöneltti.

Dillen, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle Avrupa Parlamentosu'na verdiği yazılı soru önergesinde, "Türk gazetesi Radikal'in başyazısında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk, geçtiğimiz günlerde sanatsal özgürlüğün ülkesinde baskı altında tutulduğunu bildirdi" dedi.

Pamuk'a göre, Türkiye'de ifade özgürlüğü bulunmadığını belirten Dillen önergesine şöyle devam etti:
"Pamuk, diğer konular arasında uzun süre Komünizm suçlamaları dolayısıyla aldığı mahkumiyetler nedeniyle uzun süre hapis yatan ve sürgünde ölen Türk şairi Nazım Hikmet'e de değindi.

Komisyon, Türkiye'de ifade özgürlüğü gibi bazı temel değerler konusunda devam etmekte olan kısıtlamalardan haberdar mıdır?
Komisyon son dönemlerde Türk yetkililerine yönelik olarak bu konudaki durumun iyileştirilmesi anlamında hangi adımları atmışlardır? Durum uygulamada nasıl denetlenmektedir?"