FB TW PIN NWS

Recep Tayyip Erdoğan, yeminini etti! Yeni sistem resmen başladı!

2018-07-09
Recep Tayyip Erdoğan, yeminini etti! Yeni sistem resmen başladı!
Recep Tayyip Erdoğan, yeminini etti! Yeni sistem resmen başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de yemin ederek görevine resmen başladı. Erdoğan'ın görevine başlamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başlamış oldu. Erdoğan kabinesini de Külliye'deki "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"nin ardından açıklayacak. Cumhurbaşkanlığına makam aracıyla hareket edildikten sonra, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne varışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konvoyuna Atlı Tören Birliği katılacak. Ayrıca Erdoğan'ın süvari birliğiyle Külliye'ye girişi sırasında 101 pare top atışı yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te yemin ederek görevine resmen başlamış oldu. Erdoğan'ın görevine başlamasıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu akşam Külliye'de düzenleyeceği davette bakanlar kurulunu açıklaması bekleniyor.

Meclis'in en yaşlı üyesi İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın yönetiminde Meclis Genel Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'na geldi. Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Cumhurbaşkanı seçildiğine dair hazırlanan mazbatasını teslim etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemini:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'teki yeminiyle birlikte, parlamenter sistem sona erdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partili milletvekilleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alkışlamak için ayağa kalkmadı. Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Meclis'te İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan, Meclisten ayrılırken basın mensuplarının törene ilişkin sorusu üzerine, "Her şey gayet güzel oldu, milletin önünde. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur" yanıtını verdi. Gazetecilerin, "Size Başkanım mı diyeceğiz efendim?' sorusuna Erdoğan, "Başkanım" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, duygularının sorulması üzerine ise "Duygularımı Külliye'deki konuşmamda anlatacağım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'teki yemin töreninin ardından Anıtkabir'e hareket etti.