FB TW PIN NWS

'Saddam, ABD'yi zora sokacak bilgileri açıklayacaktı'

2007-01-15
Rusya eski başbakanı Yevgeni Primakov, Saddam Hüseyin'in ABD'yi zor durumda bırakabilecek bilgileri açıklamasını önlemek için idamının hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Rossiya televizyon kanalına konuşan Primakov, Saddam Hüseyin'in, eski Baas rejimi ile ABD arasındaki ilişkiler konusunda bildiklerini açıklaması ve "son kez konuşmasını engellemek için beklenmedik şekilde" idam edildiğini öne sürdü.
Usta diplomat konuşmasında, "Saddam Hüseyin bildiği herşeyi söylemiş olsaydı, ABD Başkanı (George W. Bush) zor duruma düşebilirdi" dedi.

Saddam döneminin Ortadoğu uzmanı olan Primakov, eski diktatörün 2003'teki işgal hareketi öncesinde, herhangi bir direnişle karşılaşmaksızın, Irak'ı işgal etmesi için Washington'la anlaşma yaptığını da iddia etti.

2003 Mart ayındaki işgal öncesinde Rus lider Vladimir Putin'in talimatıyla Irak'a gizli olarak iki ziyaret gerçekleştiren Primakov ayrıca, İran tehdidinin doruk noktasına çıktığı 1980'li yıllarda Washington ile Bağdat arasındaki askeri işbirliğine de dikkat çekti.