FB TW PIN NWS

''Turkey Now'' festivali Sezen Aksu'yla başladı

2007-01-30
Hollanda’da, ‘Turkey Now’ adıyla düzenlenen ve Türkiye’nin çağdaş yüzünü anlatan bir dizi kültürel etkinliğin yer aldığı festival, Sezen Aksu’nun Amsterdam’da dün akşam verdiği konserle başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Kulsan Vakfı işbirliğiyle 29 Ocak - 21 Nisan tarihleri arasında Hollanda’nın Amsterdam ve Rotterdam şehirlerinde düzenlenecek ‘Turkey Now’ Festivali’nin açılışında dün akşam (29 Ocak Pazartesi) Amsterdam’ın Concertgebouw Konser Salonu’nda Sezen Aksu bir konser verdi. Konsere büyük ilgi gösteren Türk ve Hollandalı sanatseverler, sanatçıyı konser sonrası dakikalarca alkışladı.

Pop müziğin divası Sezen Aksu’ya bu özel gecede şef Arjan Tien yönetimindeki -Hollanda’nın en iyi pop caz orkestrası- Metropole eşlik etti.

Turkey Now Açılış Konseri’nde, Ozan Doğulu yönetimindeki Türk sanatçılardan oluşan sekiz kişilik saz ekibi de konsere zenginlik kattı.

2000 kişilik Concertgebouw Konser Salonu, olağanüstü akustiğinden dolayı dünyanın en iyi üç konser salonundan biri olarak kabul ediliyor.

Sezen Aksu ve Metropol Orkestrası, bu akşam (30 Ocak Salı) festival kapsamında Rotterdam’da bir konser daha verecek. Her iki konserin de biletleri satışa çıkar çıkmaz çok kısa bir süre içinde tükenmişti.

2 AYRI ŞEHİR VE 8 FARKLI MEKAN...
21 Nisan tarihine kadar Amsterdam ve Rotterdam şehirlerinde devam edecek “Turkey Now” kapsamında 2 ayrı şehir ve 8 farklı mekanda klasik müzikten dünya müziğine, cazdan popa uzanan konserler ve tiyatro, dans ve film gösterimlerini kapsayan 25’in üzerinde etkinlik gerçekleşecek.

Ünlü piyanist Fazıl Say’ın Rotterdam Filarmoni Orkestrası eşliğinde vereceği iki özel konser, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin “Bahar Tangosu” adlı gösterisi, Joseph Wolfe yönetimindeki Borusan Oda Orkestrası’nın konseri, Sufi müziğini elektronik müzikle ustaca biraraya getiren Mercan Dede ve Türkçe ‘rap’in parlayan yıldızı Ceza’nın konserleri Turkey Now’ın favorilerinden.

Kardeş Türküler, ünlü Sırp topluluk Balkanopolis ile birlikte sahne alacak klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici, en son projesi “İstanbul Sessions”ı seslendirecek saksofoncu İlhan Erşahin, Athena, elektro-akustik programıyla Portecho ve Türk alternatif müziğinin yeni ismi Hayko Cepkin festivalin öne çıkan isimleri arasında…

PİYANİST AYŞE TÜTÜNCÜ VE TRİOSU DA FESTİVALDE
Anadolu kültürünün farklı tonlarını birleştirmesiyle tanınan viyolonsel sanatçısı Uğur Işık ve çello sanatçısı Erik van der Westen’ın özgün performansları ile Hindistan, İran, İspanya ve Türkiye’nin müziklerini etnik enstrümanlarla harmanlayan Ethnorhythmix’in konserleri Festivalin en renkli buluşmalarından biri olacak.

Caz gitaristi Onur Ataman ve topluluğunun, trompetçi Eric Vloemans’la beraber vereceği konser, yurtdışında birçok önemli caz festivaline katılan caz piyanisti Ayşe Tütüncü ve triosu ve caz piyanisti Michiel Borstlap triosu ile tanınmış caz vokalisti Sibel Köse konserleri ise Turkey Now’ın caz gecelerinden seçmeler…

DOT’TAN “İKİ KİŞİLİK BİR OYUN”
“Turkey Now”un tiyatro programında ise DOT Tiyatrosu’nun sahne tasarımlarıyla dikkat çeken “İki Kişilik Bir Oyun”, Mustafa Kaplan’ın çağdaş koreografisiyle sahnelenen dans gösterisi “Solum” ve ilk gösterimi 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapılan Pierre Chabert’in yönettiği ve Genco Erkal’ın başrolünü üstlendiği Samuel Beckett’in “Oyun Sonu” adlı oyunları yer alıyor.

“Turkey Now” kapsamında gösterilecek çağdaş Türk sinemasının başarılı örnekleri arasında Yeşim Ustaoğlu’nun “Güneşe Yolculuk”, Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek” ve Ferzan Özpetek’in “Harem Suare” adlı filmleri yer alıyor.

FESTİVALİ DESTEKLEYENLER
“Turkey Now”, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Kulsan Vakfı işbirliğiyle, TC Dışişleri Bakanlığı ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hollanda Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşiyor. Agea, Corendon ve Lebara Mobile’in eşsponsorluğunda gerçekleşen Festival’e Hollanda’dan Ministerie van Buitenlandse Zaken / HGIS, VSB, Stichting Doen, Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Rotterdam Dienst voor Cultuur, Rotterdam Festivals, Fonds vor Podium-Programmering & Marketing, Prins Bernard Cultuur Fonds kurumları da katıda bulunuyor. Festivalin medya sponsorları ise Amsterdams Uitburo, De Bijenkorf, Ekin, Hürriyet, Milliyet, Het Parool ve Sabah.

“ŞİMDİ NOW”DAN “TURKEY NOW”A..
İstanbul Kültür Sanat Vakfı; 2007’de “Turkey Now” adıyla Hollanda’nın Amsterdam ve Rotterdam şehirlerinde gerçekleştirdiği sanat etkinlikleri dizisine, 2004 yılında Berlin’de “Şimdi Now” adlı festivalle başlamış ve 2005 yılında da Stuttgart kentindeki “Şimdi Stuttgart” ile sürdürmüştü.

“Turkey Now” kapsamındaki tüm etkinliklerin biletleri www.uitburo.nl adresinden satın alınabilir.