FB TW PIN NWS

Venedik’te Altın Aslan Çin’e Gitti

2006-09-11
63.’sü düzenlenen dünyanın en önemli film festivallerinden Uluslararası Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülü, Çin yapımı ‘Still Life’ adlı filme gitti.

Festivalin sürpriz başarısı olarak değerlendirilen filmde, dünyanın en büyük hidroelektrik santrali Gorges’ın, Yangtze Nehri üzerindeki inşası karşısında halkın yaşantısı anlatılıyor. Yönetmenliğini Jia Zhang-Ke’nin yaptığı orijinal adıyla ‘Sanxia Haoren’, yarışmaya geç katılmasına karşın, aralarında Stephen Frears’ın ‘The Queen’, Emilio Estevez’in ‘Bobby’ ve Emanuele Crialese’nin ‘Golden Door’ filmlerinin bulunduğu iddialı yapımları geride bıraktı. 20’den fazla filmin yarıştığı 11 günlük maraton, Cumartesi gecesi Lido’da düzenlenen ödül töreniyle tamamlandı.

İngiliz yapımı ‘The Queen’ filminde Kraliçe II. Elizabeth’i canlandıran Helen Mirren ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü aldı. Film, Prenses Diana’nın 1997’de ölmesinden sonra Kraliyet ailesindeki krizi işliyor. Filme aynı zamanda En İyi Senaryo ödülü değer bulundu. Festivalin diğer bir sürprizi de ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında geldi. ABD’li aktör Ben Affleck, ‘Hollywoodland’ filmindeki George Reeves rolüyle bu ödüle layık bulundu.

Fransız yapımcı Alain Resnais, ‘Private Fears in Public Places’ filmiyle En İyi Yönetmen seçilirken, Jüri Özel Ödülü ise yarışmaya ilk kez katılan Çad’dan ‘Daratt’ adlı filme verildi. Fransız aktris Isild Le Besco da, ‘Marcello Mastroianni’ ödülünü ‘L’Intouchable’ adlı filmiyle hak etti.

Ödüller
ALTIN ASLAN EN İYİ FİLM:
‘Sanxia Haoren’ (Still Life) Yön: Jia Zhang-Ke

GÜMÜŞ ASLAN EN İYİ YÖNETMEN:
Alain Resnais - ‘Private Fears in Public Places’

GÜMÜŞ ASLAN:
Emanuele Crialese - ‘Nuovomondo - Golden Door’

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:
‘Daratt’ - Yön: Saleh Haroun

EN İYİ ERKEK OYUNCU:
Ben Affleck - ‘Hollywoodland’

EN İYİ KADIN OYUNCU:
Helen Mirren - ‘The Queen’

MARCELLO MASTROIANNI ÖDÜLÜ:
(EN İYİ GENÇ OYUNCU)
Isild Le Besco - “L’intouchable”

EN İYİ TEKNİK KATKI:
Emmanuel Lubezki - Görüntü Yönetmeni - Children of Men

EN İYİ SENARYO:
Peter Morgan - The Queen

ÖZEL ASLAN:
Jean-Marie Straub ve Danièle Huillet