FB TW PIN NWS
BioRank 2711

Aleksey Leonov

Doğum tarihi : 30.Mayıs.1934 Ölüm tarihi : 11.Ekim.2019
Aleksey Leonov kaç yaşında öldü : 85
Kilo & Boy :
Burcu : İkizler
Meslek : Astronot, Asker
Aleksey Leonov doğum yeri : Listvyanka, Irkutsky District, Irkutsk Oblast, Rusya
Ölüm yeri : Moskova, Rusya

Aleksey Leonov Biyografisi

18 Mart 1965 tarihinde uzayda yürüyen ilk insandır.

Aleksey Leonov, 30 Mayıs 1934 tarihinde Rusya, Batı Sibirya’da Listvyanka’da doğmuştur. Ailesinin dokuzuncu çocuğu olan Aleksey Leonov’un erken yaşta sanat ve havacılık ilgisini çekmeye başladı. ailesi 1936 yılında Kalinigrad’a taşındı. 1953 yılında liseden mezun oldu. Bir havacılık teknisyeni olan ağabeyi sayesinde, Aleksey Leonov aero motorlar, uçak yapımı ve hatta uçuş teorileri hakkında bilgiler öğrendi.

1955-1957 yılları arasında Ukrayna'da savaş pilotları için eğitim veren yüksek ihtisas okulunda okudu. Mezun olduktan sonra çok yetenekli bir pilot oldu. 1960 yılında Aleksey Leonov, gerekli testleri geçti ve kozmonot olmak için özel programa alındı.

1960-1961 yılları arasında Leonov kozmonot eğitim kursunda gerekli eğitimleri aldı. 17 Mart 1965 tarihinde uzaya gönderilen "Voskhod-2" ("Sunrise-2") uzay aracında co-pilot olarak atandı.

18 Mart 1965 tarihinde Rusların uzayda Voskhod 2 uçuşu esnasında ilk uzay yürüyüşü yapılmıştır. 12 dakika süren yürüyüş, henüz uzay hakkında bilinenlerin az olması dolayısıyla bir hayli problemli oldu. Uzay aracından yaklaşık 15 metre uzaklaşan Leonov, kıyafetinin boşlukta şişmesi nedeniyle hareket etmekte, fotoğraf çekmekte ve uzay aracına girmekte oldukça zorlandı. Ama panik olmadı. Elbisesindeki bir sübabı açıp havanın boşalmasını sağlayan Leonov uzay aracına dönebildi. Astronot Leonov, bu yürüyüş sırasında bir naylon iple araca bağlı kalmıştı.

Sonradan açıkladığına göre “dizine kadar tere batmıştı”. Uzay aracına geri dönememesi halinde kullanmak üzere yanında bir intihar hapı götürmüştü, ancak bunu kullanması gerekmedi.

23 Mart 1965 tarihinde kendisine "Golden Star" Madalyası Nişanı'na layık görüldü ve "Sovyetler Birliği Kahramanı" rütbesi verildi.

Bu zahmetli ama başarılı uçuş ve uzay yürüyüşü Leonov'un Sovyetler'in ay programında aya gidecek ilk kişi olarak seçilmesini sağladı. ABD'nin Ay yarışını kazanması ve Sovyetler'in ay programını iptal etmesiyle Leonov tarihi bir fırsatı kaçırdı.

1968 yılında Hava Kuvvetleri Mühendislik Akademisi'nden mezun oldu.

Leonov, ilk uzay istasyonu olan Salyut 1’e gidecek Soyuz 11 ekibine de seçildi. Ancak ekibindeki bir diğer astronotun verem şüphesiyle hastaneye yatmasının ardından, Soyuz 11 yedek ekiple havalandı. Leonov’un ekibi yerine uzaya giden ekipteki üç astronot da Soyuz 11’in dünyaya dönüşü sırasında meydana gelen kazada öldüler.

Leonov, bundan sonra önemli bir uçuş sayılan Temmuz 1975 yılında Apollo – Soyuz Test Projesi’nde (ASTP) görev aldı. ASTP, Leonov’un ikinci ve son uzay uçuşu oldu.

1976-1982 arasında “başkozmonot” unvanıyla Sovyet uzayadamlarının komutanı ve Yuri Gagarin Kozmonot Eğitim Merkezi’nin müdürü oldu. Kozmonot dergisi “Neptün”ün editörlüğünü yaptı. Sovyet yönetimi ve diğer doğu bloku ülkeleri tarafından kendisine çeşitli paye ve madalyalar verildi.

Aynı zamanda yetenekli bir ressam olan Aleksey Leonov, 1991 yılında emekli olduktan sonra özel bir şirkette yöneticilik yaptı. Moskova'da bir bankanın başkan yardımcısı ve danışmanı olarak çalıştı.

200’den fazla yaptığı resmi olan Aleksey Leonov pek çok sergi açmıştır ve 1965 yılından bu yana Sanatçılar Birliği üyesidir.

Kendisi ve ailesi Moskova'da yaşayan Aleksey Leonov, Svetlana Pavlovna Dozenko ile evlidir ve Oksana Leonova, Viktoria Leonova adlarında iki çocuğu vardır.

Aleksey Leonov, 11 Ekim 2019 tarihinde 85 yaşında Moskova'da öldü.

Kaynak:Biyografi.info

Aleksey Leonov videoları

Tüm Aleksey Leonov videoları

Aleksey Leonov için yapılan aramalar

Aleksey Leonov, Aleksey Leonov biyografi, Aleksey Leonov hayatı, Aleksey Leonov özgeçmişi, Aleksey Leonov hakkında, Aleksey Leonov doğum yeri, Aleksey Leonov fotoğraf, Aleksey Leonov video, Aleksey Leonov resim, Aleksey Leonov kimdir?, Aleksey Leonov kaç yaşında?, Aleksey Leonov nereli, Aleksey Leonov memleketi