FB TW PIN NWS
BioRank 3450

İzzet Öz

Doğum tarihi : 18.Kasım.1947
İzzet Öz kaç yaşında : 77
Kilo & Boy :
Burcu : Akrep
Meslek : Prodüktör
İzzet Öz doğum yeri : Ankara

İzzet Öz Biyografisi

İzzet Öz, ülkemizde müzik denilince akla gelen ilk isimlerden. Bugüne kadar yüzlerce programa ve yapıma imza attı.

İzzet Öz, 18 Kasım 1947 tarihinde Ankara’da Tarsuslu veteriner Ahmet Özhindu ve Hikmet Özhindu çiftinin tek çocuğu olarak doğmuştur. Tam adı İbrahim Şükrü İzzet Özhindu’dur. 18 yaşına kadar bu isim ile yaşayan İzzet Öz’ün, İbrahim dayısının, Şükrü ise amcasının ismidir. Özhindu soyadı ise babasının Hindistan’a kadar uzanan aile kökünden gelmektedir. Doğumundan kısa süre sonra anne ve babası boşandı. Çocukluğu Ankara’nın Cebeci ve Bahçelievler semtlerinde geçti.

İsmet Teyze’si Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları müdürüdür. Onun vesilesiyle ilk kez Ankara Radyosu’nda Çocuk Saati programının korosuna katılır. Peşinden de Çocuk Tiyatrosu gelir. Lise çağlarında müzik tutkusu devam eder. Plaklar satın alır, onları arşivler. Arşivcilik meziyetini annesinden almıştır. Hikmet Hanım, Basın Yayın ve Turizm Bakanlığı Kütüphanesi sorumlusudur.

Ankara Deneme Lisesi’nde, son sınıfta felsefeden sınıfta kalınca, diskoteklerde DJ’lik yapmaya başladı. O bir dersini verdikten sonra Üniversite eğitimini İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu’nda yaptı. Üniversiteye başladığı 1967 yılında, Ankara Radyosu’nda işe girer. Görevi bantları çoğaltmak ve arşivlemektir. Bir süre sonra müziğe ilgisini fark eden müdürler, program yapmasını teklif eder. 1968’de ilk programı Pazarın Plakları yayınlanmaya başlar.

Radyoda artık iyiden iyiye tanınan bir programcıdır. Türkiye ilk kez Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacaktır. Eurovision’da neler olup bittiğini takip edip, ön hazırlıklar için rapor hazırlamak üzere 1974’te İngiltere’ye gönderilir. Yarışmada, zamanın meşhur gruplarından İsveçli Abba’nın provalarını izlerken İzzet Öz’ün kafasında bir ışık yanar. Televizyonculuğu denemeye karar verir. Ankara’ya döndüğünde içinde müzik, fotoğrafçılık, resim gibi sanatların da bulunduğu Diskovizyon programını hazırlamaya girişir. İzzet Öz, TV programı için 15-16 yaşında gençlerin oluşturduğu ve Sait Sökmen’in de hocalık yaptığı bir dans grubu kurdu. Diskovizyon programı bir yıl sürer. Bu arada Türkiye’nin ilk video klip yönetmenlerinden biri de olur. 1975’te Nilüfer’in seslendirdiği "Heyecanlı" parçasına ve Şenay Yüzbaşıoğlu’nun "Sev Yeter" parçasına ilk kliplerini çekti.

Yine Nilüfer’in "Şov Yapma" parçasına çektiği klip TV’de 7 dergisi tarafından ilk video klip ödülünü kazandı. Peşinden Bir Yaz Gecesi programını yapmaya başlar. O günlerde konservatuvardan yeni mezun olmuş olan Mehmet Ali Erbil ve Derya Baykal’ı sunucu olarak programına alır.

Bu programdan sonra televizyonda Metronom’u hazırlamaya başladı. Metronom programı da bittikten sonra 1977’de biraz aylaklık, biraz müziği yerinde öğrenme hevesiyle ABD’ye gider. 10 ay orada kaldıktan sonra döner ve bu kez Sihirli Lamba programına başlar.

1981 yılında İstanbul’a taşınır. Bu kez Teleskop programını İstanbul’da hazırlar. Aynı yıl TRT ondan Atatürk’ün 100. Doğum günü için bir film hazırlamasını ister. Eline, Atatürk’ün kargaları kovaladığı klişeden oluşan çok sıradan bir senaryo tutuştururlar. Senaryoyu okur okumaz, "Ben bunu çekmem" der. "O zaman sen bir şey hazırla, iki günün var, iki gün sonra teknik altyapı için Brüksel’e gideceksin" derler. Ertesi sabah ne çekeği saniye saniye kafasındadır. Türkiye’nin Doğu ve Batı sentezi bir ülke olduğunu gösteren, içinde Hitit Güneşi, Kapadokya, Mevleviler, Modern Dans yapan genç bir kız ve bütün bunların üzerinde bir Atatürk silueti bulunan filmi hazırlar. Bu filmle 1983 Sedat Simavi Vakfı Ödülü’ne layık görülür. Ödül gecesi, sahneye çıkıp ödül heykelciğini TRT’nin müdürlerinden biri alır. Ona sadece bir çek verilir. Tören bittikten sonra Hürriyet Gazetesi’nin o günkü sahibi Erol Simavi, İzzet Öz’e "Hadi gel tiyatroya gidelim" der. Arabada Erol Simavi öne, İzzet Öz de arkaya oturur. Arka koltukta bir de büyük zarf vardır. Erol Simavi, İzzet Öz’e "O arkadaki zarf senin" der. İzzet Öz, zarfı açtığında heykelciği görür. "O heykelcik senin hakkındı" diyen Erol Simavi, o günden sonra bu tür ödülleri idareciler yerine yönetmenlere verir.

Bu ödülden bir yıl sonra, İzzet Öz’ün telefonu çalar. Arayan Erol Simavi’dir: "İzzet günün birinde Türkiye’de özel radyolar, televizyonlar kurulacak. Şimdiden en iyi kadroları toplamak istiyorum. Gel bizimle çalış" teklifinde bulunur. Böylece TRT’den özel bir kuruluşa transfer olan ilk kişi olarak Hürriyet Gazetesi sanat danışmanlığı görevine başlar. Ama televizyon programlarına da bir taraftan devam eder. Supervizyon, Zoom gibi programları hazırlar. Erol Simavi’nin transfer ettiği bir başka isim de Uğur Dündar’dır. Uğur Dündar’ın efsane programı Hodri Meydan’ın yönetmenliğini yine İzzet Öz yapar.

Aradan geçen yıllarda ATV, Show TV, Show Radyo, Joy TV ve daha pek çok şirketin kuruluşunda çalıştı. İzzet Öz Production şirketini kurdu.

Hürriyet gazetesine yaptığı yüzlerce reklam filminin yanısıra, müzikaller ve tiyatroların video yönetmenliğini, büyük showların da prodüksiyonlarını üstlenmiştir. Bu yapımlara birer örnek vermek gerekirse; klipler içerisinde Mirkelam'ın "Hatıralar" ı, müzikaller içerisinde Zeki Alasya- Metin Akpınar'ın "Yasaklar"ı, büyük showların arasında Lütfi Kırdar Rumeli açılışı; TV programlarında, CNN Türk için "Teleskop- Frekans"ı, özel tanıtımlarda ise TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı) için "Şimdi Sıra Bende" si gösterilebilir.

1984 yılında, kanser hastası annesi Hikmet Hanım, oğluyla sohbet ederken, "Keşke şiirlerim bir kitap olsaydı" serzenişinde bulunur. Bu konuşmadan hemen sonra İstanbul’a dönen İzzet Öz, kendi imkanlarıyla annesinin şiirlerini kitaplaştırır. Bir şiirinin isminden yola çıkıp, Uzak ismini verir. Kitabın cildi kurumadan, Ankara’ya hareket eder ve annesine götürür. Birbirlerine sarılıp ağlarlar. Ertesi gün, İstanbul’a dönüş yolunda annesinin ölüm haberini alır.

İzzet Öz, 3 Temmuz 1985 tarihinde Hanzat Baban ile evlendi. 26 Temmuz 1999 tarihinde ikizleri İzzet Can ve Mısra İrem doğmuştur.

Orhan Boran, Halit Kıvanç, Şehrazat (müzisyen), Müzeyyen Senar, MFÖ, Selmi Andak, Fikret Kızılok, Cem Karaca, Barış Manço, için gerçekleşen pek çok özel programın sunumunda görev alan Öz, "Rock'n coke"da MC' lik görevi üstlendi.

2004 yılında TM adlı şirketinden "Aşık Veysel" in doğumunun 110.yılı için imaj Müzik işbirliğiyle yurt dışında da ilgi gören bir albüm piyasaya çıkarmıştır.

İzzet Öz’ün iş Hayatı Kronolojisi :
Deneme Lisesi ve İktisadi ilimler Yüksek Okulu
1967- 1975 - TRT Ankara Radyosu
1975- 1981 - TRT Ankara Televizyonu
1981- 1983 - TRT İstanbul Televizyonu
1983- 1993 - Hürriyet Gazetesi Sanat Danışmanlığı
1993- 1994 - ATV Müzik -Kültür Sorumlusu
1994- 1999 - Number One Genel Yayın Yönetmeni
1999- 2001 - Süper Kanal Genel Yayın Yönetmeni
1999- 2001 - Türvak Yapım-Yönetim Bölüm Başkanı
1999- 2013 - Türvak Öğretim Görevlisi
2003- 2003 - Joy TV Genel Yayın Yönetmeni
2003- 2005 - Turkcell Shubuo Entertainment Danışmanı
2005- 2007 - Turkcell İçerik Servisleri ve İş Ortaklığı Danışmanlığı
2008- 2008 - Number One / Fashion One Genel Yayın Yönetmeni
2008- 2009 - Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi
2010- 2012 - Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi
2013- ------ - Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Filmleri ve Dizileri :
Oyuncu :
1995 - Bay E (Evdeki Adam) (Sinema Filmi)

Müzik :
1989 - Lambada / Gençlik Fırtınası (Sinema Filmi)
1988 - Yasak Aşk (Sinema Filmi)
1986 - Melek Yüzlü Cani / Nefret (Sinema Filmi)
1986 - Mazideki Kadın(Video)
1986 - Beni Bırakma (Sinema Filmi)
1986 - Aşkın Kanunu Yoktur (Sinema Filmi)
1986 - Aşk Ve Kin (Sinema Filmi)
1985 - Katma Değer Şaban (Sinema Filmi)
1984 - Taçsız Kraliçe (Sinema Filmi)
1984 - Parkta Bir Sonbahar Günüydü (TV Dizisi)
1984 - Kayıp Kızlar (Sinema Filmi)
1984 - Kadın Bir Defa Sever (Sinema Filmi)
1984 - Bir Kaç Güzel Gün İçin (Sinema Filmi)
1984 - Alev Alev (Sinema Filmi)
1983 - Kartallar Yüksek Uçar (TV Dizisi)
1983 - Beyaz Ölüm (Sinema Filmi)

Kurgu :
1988 - Arkadaşım Şeytan (Kurgu) (Sinema Filmi)


Kaynak:Biyografi.info

İzzet Öz için yapılan aramalar

İzzet Öz, İzzet Öz biyografi, İzzet Öz hayatı, İzzet Öz özgeçmişi, İzzet Öz hakkında, İzzet Öz doğum yeri, İzzet Öz fotoğraf, İzzet Öz video, İzzet Öz resim, İzzet Öz kimdir?, İzzet Öz kaç yaşında?, İzzet Öz nereli, İzzet Öz memleketi