FB TW PIN NWS
BioRank 6591

Rudolf Hertz

Doğum tarihi : 22.Şubat.1857 Ölüm tarihi : 01.Ocak.1894
Rudolf Hertz kaç yaşında öldü : 37
Kilo & Boy :
Burcu : Balık
Meslek : Fizikçi
Rudolf Hertz doğum yeri : Hamburg, Almanya
Ölüm yeri : Bonn, Almanya

Rudolf Hertz Biyografisi

Radyo dalgalarını bulmuştur. Radyo dalgalarının varlığını ispatladı ve soyadı verildi.

Rudolf Hertz, 22 Şubat 1857 tarihinde Almanya’nın Hamburg şehrinde doğmuştur. Tam adı Heinrich Rudolf Hertz’dir. Babası Gustav Ferdinand Hertz, sonradan Hıristiyan olmuş bir Yahudidir. Hamburg’da ve Oberlandsgerichstrat’ da avukatlık yapmış ve 1887 yılından itibaren de hukuk idaresinin başkanlığına geçmiştir. Annesi Anna Elizabeth Hertz ise Frankfurtlu doktor Pfefferkorn’un kızıdır. 1875 yılında özel bir okulda yalnızca bir yıllık bir çalışmanın sonunda, okulunu bitirip üniversiteye başlaması için geçmesi gereken Abitur sınavını birincilikle geçmiştir. Bu Dönemde doğa bilimlerine karsı olan ilgisi artmıştır ve ailesine ait olan atölyede mekanik teçhizatlar üretmek konusunda pratik bilgiler edinmiştir. Ayrıca Arapça öğrenmek konusunda gayret göstermiştir.

Okulu bittikten sonra Heinrich Hertz, mühendislikle ilgili pratik deneyimini arttırmak için Frankfurt’a gitti.

1876 – 1877 yılları arasında askeri hizmetini gerçekleştirmek için Berlin Demiryolu Alayı’na katılmıştır. Askeri hizmeti bittikten sonra Münih Üniversitesi’nde bir yıl geçirmiştir. Burada akademik ve bilimsel bir kariyere sahip olmaya karar vermiştir ve dolayısıyla Frankfurt’a mühendislik eğitimi almaya gitmemiş, bilimsel çalışmalarına devam etmek üzere Berlin Üniversitesi’ne gitmiştir. Heinrich Rudolf Hertz, Berlin Üniversitesinin fizik laboratuvarında çalışmaya başladığı zamanda Profesör Herman von Helmholtz’un ilgisini çekti ve birçok çalışmayı beraber yaptılar.

1880 yılında elektromanyetik indüksiyonla ilgili teziyle fizik doktorasını almıştır. Bunun ardından üç yıl boyunca Herman von Helmoltz’ un asistanlığını yapmıştır. 1883 yılında Hertz, Kiev Üniversitesi’ de teorik fizik alanında konferanslar vermeye başlamıştır. Kiev’de çalışmaları için yeterli laboratuvar ortamı olmamasına rağmen, fizikle ilgili daha çok teorik görüş üretmiştir.

1885 yılında Heinrich Rudolf Hertz 28 yaşında Karlsruhe Yüksek Teknik Okulu’na ve Bonn Üniversitesinde fizik profesörü oldu. Karlsruhe Üniversitesi’nde ilk zamanlarında Hertz elektriksel fenomen ve elektriksel teçhizatla ilgili araştırmalardan parçalar içeren çalışmalar yapmıştır. Bu araştırmalar onun en ünlü deneylerini içerir. 1886 yılında, Hertz, Karlsruhe Üniversitesi’ndeki profesörlerden birinin kızı olan Elizabeth Doll ile evlenmiştir.

1887 yılında, ültraviyole radyasyonun, bir metal yüzeyindeki elektronları açığa çıkarması sırasında oluşan fotoelektrik etkiyi keşfetmiştir. Ancak her ne kadar özünü kavramış olsa da bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmemiştir. Bu konuyu, diğer araştırmacılara, araştırıp açıklamaları için bırakmıştır. 1888 yılında, fizik sınıfının bir kösesinde sarmal biçimde dolanmış iletken bir tel ve yüklü bir kondansatörden oluşmuş bir bobini seri halde bağlayarak elektro magnetik dalgaların üretilebileceğini gösterdi.

Bunun dışında Hertz, elektriksel iletkenlerin bu dalgaları yansıttığının ve bu dalgaların içbükey yansıtıcılarla odaklanabileceğinin altını çizmiştir. Hertz birçok yalıtkanın dalgaların çoğunu geçirdiğini bulmuştur. Bu dalgalara Hertzin dalgaları denmiştir, günümüzde ise radyo dalgaları denmektedir.

Rudolf Hertz, elekro manyetik dalga’yı kondansatörlerdeki boşalımı salınımlı olduğundan, uyarıcı adını verdiği, yüksek frekanslı osilatör kullandı. Salınımlı devreyi beslemek için ise yüksek gerilimlerde kullanılan transformatör olan Ruhmkorff bobini kullandı. Bir rezonatör yardımıyla devrenin birkaç metre ötesinde elektromagnetik dalgalar elde etti. Rezonatör, kesikli bir metal telden oluşuyor ve bu tel bir osilatörün yakınına konduğunda, telin iki ucu arasında kıvılcımlar oluşuyordu. Hertz, rezonatörün, uyarım frekansına bağlı olan belli bir boyutu olduğunu gözelemledi. Yani bulduğu dalgalar küçüklü büyüklüydü. Dalgaların devirli olduğunu, dalga boylarının kaynağına göre, birkaç metreyle 30 cm arasında değiştiğini, elektromagnetik dalgaların açıkça ışık hızında yayıldıklarını gördü. Bunların, ışık dalgaları gibi yansıyabildiklerini, kırılabildiklerini ve polarlaşabildiklerini gösterdi. James Clerk Maxwell’in 1864’te yazdığı Elektromanyetik alanın dinamik teorisini de kanıtlamış oldu. Işık ve radyo dalgalarının hızlarının eşitliği konusunda James Clerk Maxwell sadece teori üretebilirken Hertz bunu kesin bir şekilde kanıtlamıştır. Hertz’in bu buluşu ile radyo elektronik gibi yeni bir bilime yol açılmaya başlanmıştı.

Rudolf Hertz, “Bu gizemli elektromanyetik dalgaları gözlerimizle göremiyoruz ama oradalar.” demiştir.

Rudolf Hertz, radyo dalgalarını bulmuştur. Alternatif Akım için kullanılan saniyede oluşan salınım olarak tanımlanan birime kendisinin ismi verilmiştir. Heinrich Rudolf Hertz’in incelediği elektriksel salınımlardan doğan elektromagnetik dalgalardır. Bir elektromagnetik dalga, birbirine dik iki eksen boyunca yönelmiş bir E elektrik alanıyla, bir B magnetik indükleme alanının birleşmesiyle oluşur.

Nicholas Callan’ın 1836 yılında bulduğu indüksiyon bobinini, 30 cm den daha fazla kıvılcım üretebilmek için cam ve porselen yalıtım kullanıp bu şekilde geliştirerek yeni bir bobin elde etti. 1851’de Buluşun patentini alarak hayata geçirilmeye başlandı. 1858 yılında III. Napolyon’dan 50,000 frank ödül aldı. Geliştirdiği bobin, halen Ruhmkorff bobini olarak bilinir.

Ruhmkorff bobini, iki elektrot arasında çok yüksek gerilim üreterek kıvılcım yaratan transformatör olup benzinli otomobillerdeki ateşleme bujileri bu mantıkla üretilmiştir. Ruhmkorff bobini geliştirilmesiyle, galvonometre, elektrometre gibi hassas ölçüm aygıtları da yapılmıştır.

Rudolf Hertz’in elektrik dalgalarının kırılmaları, yansımaları, parazit oluşturmaları, polarizasyonu ve hızları hakkında yaptığı deneyleri, kablosuz telgraf, radyo, televizyon ve radarların icat edilmelerini tetiklemiştir.

Rudolf Hertz 1888 yılında bir makalede elektromanyetik dalgalarını osilatör ile nasıl tetiklediğini ve ortaya nasıl çıkardığını açıkladığında o sıralarda Alplerde tatil yapmakta olan bir genç bu makaleyi okuduğunda Hertz’in keşfi bu gencin aklına neden osilatör düzeneğindeki elektromanyetik dalgaları sinyalleşmek için kullanmayalım sorusunu getirmiştir. Bu gencin adı Guglielmo Marconi idi. O makaleyi okuduktan sonra hemen evine, İtalya’ya döndü ve fikrini denemeye karar verdi.

Rudolf Hertz, 1886 yılında, Hertz, Karlsruhe Üniversitesi’ndeki profesörlerden birinin kızı olan Elizabeth Doll ile evlendi. Johanna (d.20 Ekim 1887) ve Mathilda (d.14 Ocak 1891) adlarında iki kızı oldu.

Rudolf Hertz, 1892 yazında bir kemik hastalığına yakalandı ve 1 Ocak 1894 tarihinde Bonn, Almanya’da 37 yaşında ölmüştür.

Ölümünden sonra eşi Elizabeth Hertz, iki kızı Mathilda ve Johanna ile birlikte çeşitli bölgelerdeki radyo şirketlerinin bağışları sayesinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Bilimsel yazıları, daha sonra İngilizceye çevrilerek üç cilt olarak yayımlanmıştır. Electric Waves (1893), Miscellaneous Papers (1896) ve Principles of Mechanics (1899).

Kaynak:Biyografi.info

Rudolf Hertz için yapılan aramalar

Rudolf Hertz, Rudolf Hertz biyografi, Rudolf Hertz hayatı, Rudolf Hertz özgeçmişi, Rudolf Hertz hakkında, Rudolf Hertz doğum yeri, Rudolf Hertz fotoğraf, Rudolf Hertz video, Rudolf Hertz resim, Rudolf Hertz kimdir?, Rudolf Hertz kaç yaşında?, Rudolf Hertz nereli, Rudolf Hertz memleketi