FB TW PIN NWS

Bush yeni Irak politikasını açıkladı

2007-01-11
ABD'nin yeni Irak stratejisini açıklayan George W. Bush, Irak'ta ABD'nin yaptığı hataların sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirterek, Irak'ın yeniden yapılandırılmasından sorumlu bir koordinatör atayacaklarını belirtti.

Bush, Irak ve Türk hükümetleriyle ortaklaşa çalışarak Irak - Türkiye sınırındaki sorunların giderilmesine yardımcı olacaklarını söyledi. Başkan Bush'un bahsini ettiği sorun, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gerçekleştirdiği saldırılardan kaynaklanıyor.

ABD'nin yeni Irak stratejisine PKK sorununun ortadan kaldırılmasını da eklemiş olması Türkiye açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor. Başkan Bush'un tartışmalara yol açması beklenen yeni stratejisinin temelinde Irak'ta şiddeti durdurmak için 20 bin ilave askerin bölgeye gönderilmesi yatıyor. Bağdat ve yakın çevresinde görev alması beklenen ABD askerlerinin ana görevi, Irak'taki mezhepler arası şiddeti körükleyen unsurları ortadan kaldırmak olacak. Öte yandan Başkan Bush'un yeni stratejisi bölgeye Patriot füzeleri yerleştirmeyi de içeriyor.

ABD'nin Irak'ın ayağa kalkmasında ucu açık destek sağlayamayacağını Iraklı liderlere ilettiğini de belirten Bush, "Irak hükümeti şiddeti durdurmakta başarısız olursa, ABD desteğini çekecektir" dedi.

Başkan Bush, İran ve Suriye'nin Irak'taki teröristlere verdiği desteği kesmeleri konusunda sert konuştu. "Bölgede istihbarat paylaşımını artıracağız. Patriot hava savunma füzelerini bölgeye yerleştirerek, dost ülkelere güvence vereceğiz" diyen Bush, Irak güvenlik güçlerinin 2007 Kasım itibariyle tüm Irak'ın kontrolünü devralacaklarını belirtti.

Yeni stratejinin Irak'ta devam eden şiddeti bir anda sona erdirmeyeceğini de vurgulayan Bush, yeni stratejinin ancak uzun vadede başarı getireceğine inandığını söyledi.