FB TW PIN NWS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir görüşme yapacak.

2022-08-18
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir görüşme yapacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir görüşme yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir görüşme yapacak. Zirvede BM ve Türkiye arabuluculuğunda yapılan tahıl anlaşmasının devamı olarak bir ateşkesin sağlanması, Vladimir Zelenskiy ve Vladimir Putin’in bir araya getirilmesi önemli başlıklar arasında olacak.

22 Temmuz 2022 tarihli tahıl koridoru anlaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ağustos 2022’de Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası Lviv’de gerçekleşecek üçlü zirve büyük ilgi çekiyor. Polonya sınırına yakın Lviv kentinde yapılacak görüşmede ‘tahıl anlaşması’nın Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşı sonlandırmak için de model olarak ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’ya günübirlik ziyaretinin siyasi ağırlıklı ve savaşı sonlandırma amacı taşıdığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı duyurusunda da ifade edildi. Ziyaret öncesi yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımızın Ukraynalı mevkidaşıyla yapacakları görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm açılarıyla değerlendirilecek. Ziyaret sırasında ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Vladimir Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar da ele alınacaktır” dendi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdiği 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Türkiye’nin iki komşu ülke arasında arabulucu olmaya hazır olduğunu defalarca dile getirmişti. Lviv’deki üçlü zirvenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi şehrinde Vladimir Putin ile yüz yüze gerçekleştirdiği temas sonrasında yapılıyor olması da ayrı bir anlam taşıyor.


BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric de açıklama yaparak zirvede ana başlıkların Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi, Zaparojye nükleer santralının güvenlik durumu ve tahıl anlaşmasının işleyişi olduğunu belirtti. Rusya ile Ukrayna arasında mart ayında İstanbul’da heyetler arasında yürütülen müzakerelerin kopmasından sonra sahada sadece silahlar konuşmaya devam etti. Taraflar arasında hiçbir temasın yapılmadığı dört ay zarfında Rus kuvvetleri Donbas’taki ayrılıkçı Lugansk bölgesini büyük ölçüde ele geçirdi. Herson ve Zaparojiya bölgelerinde Rusya’ya bağlanmak için referandum hazırlıkları başlatıldı.


Bu arada Rusya’yı endişelendiren gelişmeler de yaşandı. Rus işgali altındaki Kırım yarımadası Ukrayna ordusunun hedefi haline geldi. Zaparojiya’da bulunan nükleer santral da ateş altında kalarak ciddi küresel facia sinyalleri vermeye başladı. Savaş uzadıkça Rusya’ya kesilen ekonomik fatura da giderek ağırlaşıyor.


Savaşın sona ermesi için Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy dört defa Rusya Başkanı Putin’e ikili zirve önerdi. Kiev’den yapılan bu teklif her seferinde Moskova tarafından “Liderlerin ele alacağı somut konu yok” yanıtıyla geri çevrildi.


Ancak Lviv’deki üçlü zirve öncesinde Rusya’nın bu sert tavrını yumuşatmaya başladığı gözleniyor. Rus kaynaklardan aldığımız duyumlara göre 5 Ağustos Soçi zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile görüşebileceği imasında bulundu. Ukrayna ile müzakerelerde Rusya’nın ilk tavrı “Önce heyetler yol haritasını belirlesin. Liderler sonra zirve düzenlesin” şeklindeydi. Şimdi ise savaşı durdurmak için Rus tarafı “Önce liderler görüşerek yol haritası belirleyebilir. Ardından heyetler bu yol haritasını hayata geçirmek için çalışmalar başlatabilir” şeklini almış.

Ukrayna’da nihai barış sağlanmasa dahi en azından kalıcı ateşkese gidilebilmesi Lviv zirvesinde Vladimir Zelenskiy’nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres huzurunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a vereceği mesajlara bağlı olacak.