FB TW PIN NWS

Japonya’nın Kalkınma Öyküsü

2019-01-12
Japonya’nın Kalkınma Öyküsü
Japonya’nın Kalkınma Öyküsü

Erol Onar
Erdemir E. Satış Gn. Md. Yrd.

Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentleri, 1945 yılında Amerikan uçaklarından atılan Atom bombası ile yerle bir edilmiş ve Avrupa bir badireden kurtarılmıştı.

Parlamentodaki 4 parti liderini çağıran İmparator, kendilerinden Milli Kalkınma Programı yapıp gelmelerini ister. Liderler çalışmaları sonunda hazırladıkları programı getirdiklerinde İmparator, önlerindeki torbadan her birine bir rakam çektirir.

1 rakamını çeken başbakan, diğerleri onun yardımcısı olur. 2 rakamını çeken bir yıl sonra başbakan olur ve rotasyon böylece devam eder. Tarafsız hükümetin bakanları, milletvekili adedi oranında kendi genel başkanları tarafından atanırlar. Hükümet 4 yılın sonunda seçimlere gidecektir. Hükümetin ilk icraatına, kredi alacağı bir devlet olmadığından, ağır vergiler getirmekle başlar. Halk siyasi amaçla kullanılmayacak bu vergilere katlanma zorunda kalır. Kalkınmanın ilk basamağı, oyuncak sanayi olur. ABD ordusunun geriye bıraktığı konserve kutusu, su matarası, benzin bidonu gibi metallerden yaptıkları oyuncakları dünyaya ihraç ederler. İkinci basamakta, gemi inşa ve navlun taşıma gelir.
Lise ve üniversite mezunlarını, gelişmiş batılı ülkelere göndererek, teknoloji ithal ederler.

Hindistan’dan pamuk, Avustralya’dan kömür ve Brezilya'dan demir cevheri ithalâtı ile pamuklu mensucat, Demir-Çelik sektörlerini geliştirirler. ABD’nin el koyduğu adalarını, 20 yıl sonra 1965’te, 1 dolar ödemeden geriye aldılar.

Dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi içinde yer alan Japonya’nın kısa kalkınma öyküsü budur.