FB TW PIN NWS

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap; corona virüs tedavisinde vatandaşların yanıt aradığı bazı sorulara cevap verdi.

2020-03-23
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap; corona virüs tedavisinde vatandaşların yanıt aradığı bazı sorulara cevap verdi.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap; corona virüs tedavisinde vatandaşların yanıt aradığı bazı sorulara cevap verdi.

Prof. Dr. Alpay Azap, corona virüs tanı testlerinin rahatsızlığı olan herkese yapılmadığını klinik bakış açısıyla başka bir neden bulunamadığında test yapıldığını anlattı. Eğer kişinin yakın çevresinde yeni tip koronavirüs vakası varsa o zaman zatürre ve öksürük bulguları da varsa o zaman test yapılıyor. Bu arada sosyal medyadaki bazı iddiaların aksine hızlı test negatif çıkarsa şüpheler devam ederse yeni testlerin yapıldığı da ifade edildi.

Hem sosyal medyada hem de televizyon programlarında corona virüs testleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsle mücadele için kurulan Bilim Kurulu'nun Üyesi Prof. Alpay Azap açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kimlere nasıl corona testi yapılıyor? 65 yaş üstü vatandaşların dışarıya çıkmalarının büyük risk oluşturduğunu ifade eden Prof. Alpay, dışarıdan eve gelenlerin de çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Yakın çevresine corona virüs teşhisi konulan biri varsa muhakkak yeni testler de yapılıyor!

Herkese tanı testi uygulanmadığını, bazı kriterler gözettiklerini söyleyen Prof. Dr. Azap, "Örneğin sinüzit olmuş, ona bağlı ateşi, öksürüğü var, test yapmıyoruz. Klinik olarak başka bir neden bulamıyorsak, o zaman test yapmak lazım" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Alpay Azap, koronavirüs tanı testlerinin herkese yapılmadığını, klinik olarak başka bir etken gösterilemeyen vakalara yapıldığını belirtti. Azap, "Yakın çevresinde koronavirüs tanısı almış birisi varsa o zaman herhangi bir solunum belirtisinin olması, solunum şikayeti, test çalışmak için yeterli" dedi.

Prof. Dr Alpay Azap, koronavirüs tanı sürecini anlatarak, tanı testi için belirli kriterlere baktıklarını belirtti ve şunları söyledi: "Başka etken gösteremediklerimize testleri yapıyoruz. Yani ateşi var, öksürüğü var ama siz onu başka bir nedene bağlıyorsunuz. Örneğin sinüzit olmuş, ona bağlı ateşi, öksürüğü var. Zatürre düşünmüyorsunuz. O zaman test yapmıyoruz. Klinik olarak başka bir neden bulamıyorsak, o zaman test yapmak lazım. Yakın çevresinde koronavirüs tanısı almış birisi varsa o zaman herhangi bir solunum belirtisinin olması, solunum şikâyeti, testi çalışmak için yeterli. Bunun dışında son 14 gün içerisinde yurt dışından gelmiş olup ya da ailesinde, çevresinde son 14 gün içerisinde yurt dışından gelen birinin olması ve beraberinde hastalık belirtilerinin o kişide görülmesi, test çalışmak için yeterli."

Havaların soğuk gitmesi nedeniyle influenza virüsüyle (Grip) hastalananların sayısında artış olduğunu kaydeden Alpay Azap, "Öncelikle hekimlik yapıp hastanın şikâyetlerine göre, muayenesine göre ayırıcı tanı yapmaya çalışıyoruz. Eğer başka bir sebep bulursak, çok koronavirüs düşünmüyorsak tanı testi istemiyoruz. Başka bir sebep bulamazsak mutlaka istiyoruz" diye konuştu.

Hastalığın belirtilerini taşıyan ve bu belirtilerin başka bir nedenle açıklanamadığı kişilerden tanı testi için boğaz ve burun sürüntüsü alındığını kaydeden Alpay Azap, alınan numunelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı laboratuvarlara gönderildiğini belirtti.

Alpay Azap, test sonucunun pozitif çıkmasıyla kişiye Kovid-19 tanısının konulduğunu kaydetti. Geçen perşembe gününden itibaren üniversite hastanelerinin de testleri çalışmaya başladığını belirten Alpay Azap, "Mesela biz Ankara Üniversitesi'nde de çalışıyoruz. (Çin'den) Hızlı test geliyor. O test çok daha kolay. Şimdiki test için cihaz gerekiyor. Uzunca sürüyor. Tecrübeli, deneyimli doktor ve laborant gerektiriyor. Ama gelen test 15 dakikalık bir test. Her yerde yapılabilen bir test" dedi.

"EĞER HIZLI TEST NEGATİFSE..."
Sağlık Bakanlığı'nın laboratuvarları ve kullanılan tanı kiti Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylı olduğu için Türkiye'de yapılan testler DSÖ'ye gönderilmiyor. Bakanlık, vaka sayılarını DSÖ'ye bildiriyor. Alpay Azap, "Bizim laboratuvarlarımızda işlemler şöyle yapılıyor: Hızlı test (Çin'den gelen) varsa öncelikle hızlı testi öneriyoruz. Eğer hızlı testte pozitif çıkarsa uzun teste gerek yok. Negatif çıkar da yine de kuvvetli şüphe devam ediyorsa kullanmakta olduğumuz uzun testi istiyoruz" dedi.

EVE GELENLER DİKKATLİ OLMALI!
Alpay Azap, 65 yaş üstüne yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin ise şunları söyledi: "En riskli grubun sokakta olmaması olumlu. Bu dışarıda dolaşan kişi sayısını azaltır. Dışarıda olmadıkları için virüsle karşılaşma olasılıkları azalacaktır. Ama asıl aynı evde yaşadıkları kişiler varsa onlar da dışarı gidip geliyorsa, bu onları tamamen korumayacak. Eve dışarıdan gelenlerin de içeri girer girmez hemen ellerini yıkamaları, evdeki yaşlı ve kronik hastalıkları olanlara temas etmemeleri gerekiyor."

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın daha önce yaptığı corona virüs ile iıgili bilgilendirme aşağıdadır.