FB TW PIN NWS

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul’a geldi.

2019-10-11
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul’a geldi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul’a geldi.

Bugün sabah saatlerinde İstanbul’a gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, her ne kadar ziyaretini önceden planlamış olsa da Jens Stoltenberg'in Barış Pınarı Harekatı'nın devam ettiği dönemde Türkiye'ye ziyareti dünya kamuoyu için önem teşkil ediyor.

NATO zirvesi öncesinde resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Barış Pınarı Harekâtı'na destek vererek, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" dedi. Türkiye'nin itidalli davranacağına, faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inandığını belirten Genel Sekreter, Ankara'nın sorumlu bir davranış sergileyeceğinin de altını çizmiş oldu.

Öte yandan Jens Stoltenberg'in Türkiye ziyareti, kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Zira 8 Ekim günü planlanan ziyaretin asıl amacı, aralık ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine hazırlık olarak açıklanmıştı ancak ziyaretin Barış Pınarı Harekatı'nın devam ettiği günlerde gerçekleşmesi, dünya kamuoyunda destek olarak yorumlanıyor.

NATO Genel Sekreteri, Türkiye'den önce İtalya'da gerçekleştirdiği temaslar sırasında Barış Pınarı Harekatı'na yönelik bir soru üzerine, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının altını çizerken, harekata destek niteliğinde ifadeler kullanmıştı. Jens Stoltenberg'in bu ifadelerinin, sadece kişisel görüşleri yansıttığını da düşünmemek gerek. Zira, aynı zamanda müttefiklerin görüşlerinin de ortak noktası niteliğinde.


NATO tarafından 8 Ekim'de yapılan açıklamada Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in 11 Ekim'de Türkiye'yi ziyaret edeceği duyurulmuştu. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, Stoltenberg, resmi görüşmelerde bulunmak üzere İstanbul'a gidecek.

Özel bir uçakla Atatürk Havalimanı’na iniş yapan Jens Stoltenberg önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek ortak bir basın toplantısı yapması bekleniyor. Stoltenberg’ın daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek olan Jens Stoltenberg, İstanbul'da gerçekleştireceği üst düzey görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu; Stoltenberg'in Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili olarak "Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz" açıklamasına Stoltenberg'e dönerek, "Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez. Açık desteği görmek istiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Stoltenberg ise Çavuşoğlu'nun ardından "NATO Kuzey Suriye'de yer almıyor. YPG konusunda NATO'da bir fikir birliği yok" şeklinde konuştu.

Barış Pınarı Harekatı hakkında demeç veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Stoltenberg'e Barış Pınarı Harekatı hakkında bilgi verdim. Söz konusu harekat NATO'nun güneydoğu sınırlarını teşkil eden terör tehdidine son verilmesi amacını taşıyor. İttifakımızın ve müttefiklerimizin ülkemizle güçlü dayanışma sergilemesi beklentilerimiz bir kez daha vurguladık. Türkiye kritik roller üstlenmiştir. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez bu dayanışmayı açık ve net şekilde görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.