FB TW PIN NWS
BioRank 4745

Balarısı Ahmet

Doğum tarihi : ??.??.1925 Ölüm tarihi : 28.Haziran.2022
Balarısı Ahmet kaç yaşında öldü : 97
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Müzisyen
Balarısı Ahmet doğum yeri : Gemlik, Bursa
Ölüm yeri : İstanbul

Balarısı Ahmet Biyografisi

Ağız armonikasının Türkiye'deki virtüözü olarak bilinen Ahmet Faik Şener, Balarısı Ahmet olarak tanınmaktadır.

Türkiye müzik tarihinde ilklere imza atan Balarısı Ahmet, ilk kez konçertolar çaldı. Müzikli fanteziler adıyla gazinolarda bir ekol başlattı.

Balarısı Ahmet, 1925 yılında babasının hakimlik yaptığı Bursa Gemlik'te doğmuştur. Asıl adı Ahmet Faik Şener’dir. Babası Gemlik’te hâkim olarak görev yaptığı yıllarda ilkokula giderken okulda 5. Sınıfa giden bir öğrencinin armonika çaldığını gördüğünde heveslenerek o da bir armonika satın aldı. Çaldığı ilk şarkı dönemin popüler şarkılarından ‘İpek Siyah Mantolu’ idi. Balarısı Ahmet lakabıyla tanınan Ahmet Faik Şener; ağız armonikasının Türkiye'deki virtüözü olarak bilinir. İlk armonikasına ilkokul yıllarında sahip oldu. Üçüncü sınıfta bıraktığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu.

Balarası Ahmet, (Ahmet Faik Şener), 1946 yılında hukuk öğrenimi gördüğü üniversite yıllarında ilk topluluğunu kurdu. Piyanoda Şerif Yüzbaşıoğlu, flütte Şefik Uyguner ile beraber kurduğu “Balarıları” adını verdiği topluluğuyla bir yandan şarkı söylerken diğer yandan akordeon ve ritm aletleri çaldı. Balarıları, dönemin ünlü topluluklarından biri oldu.

İlk defa üniversitede iken gazinoda sahneye çıkmaya başlayan Balarası Ahmet, uzun yıllar radyoda santur eşliğinde Türk müziği saz eserlerini yorumladı. Müzik yaşamına topluluk üyelerinden Engin Bozok'la devam ederek "müzikal fantezi" türünde çalışmalar yaptı. 1953 yılında ikili olarak Kervansaray’da sahneye çıktılar. 1956 yılına kadar sahneye orada çıktılar. Sonra Boğaz, Tepebaşı, Maksim, Kazablanka, Küçükçiftlik, Güneypark gazinolarında devam ettler. 1956-1966 arasında çalışmalarına Ahmet Özdemir ile devam etti.

Balarısı Ahmet, ağız armonikasıyla klasik müzikten halk müziğine hemen her tür eseri yorumlamıştır. Erol Sayan ile de uzun yıllar Türk müziğini çoksesli bir şekilde yorumlamak üzere çalışmalar yaptı.

Balarısı Ahmet, yıllarca yanında taşıdığı armonikasıyla radyo stüdyoları, konser salonları, gazino sahneleri ve hatta televizvon ekranlarına kadar her yerde klasik müzikten halk müziğine hemen her tür eseri yorumladı. Ağız armonikası için yazılmış Malcolm Arnold ve Alessandro Marcello'nun obua konçertoları gibi pek çok besteyi seslendirdi. Müzikli gündelik esprilere dahil ederek ürettiği esprili şarkılar ile tanındı.

Sahne çalışmalarına 1970 yılında son verdi ve besteci Raşit Abed'den solfej ve armoni dersleri aldı. Çok sesli müziğe yönelerek önemli bestecilerin eserlerini düzenleyip seslendirmeye başladı. Ağız armonikasıyla solist olarak katıldığı ilk konserini 17 Nisan 1974 tarihinde İstanbul Radyosu stüdyolarında, Radyo Senfoni Orkestrası eşliğinde verdi. 1975 yılında TRT televizyonunda yayımlanan bir konserde televizyon senfoni orkestrası eşliğinde İngiliz besteci Malcolm Arnold'un "Ağız Armonikası Konçertosu"nu seslendirdi.

Balarısı Ahmet, ABD'de Twin Records Production tarafından basılan bir plakta Frederic Chopin'in "Re Bemol Majör Minute Valsi’ni ve elektro piyano, bateri ve gitar eşliğinde "Sultanîyegâh Sirto"yu seslendirdi. Besteci Harusyan Hanetyan'ın Balarısı Ahmet adına yazdığı bir konser fantezisi ise İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Balarısı Ahmet solistliğinde kaydedilmiş ve Avusturya'da plak olarak yayınlanmıştır.

Balarısı Ahmet, 1980'li yıllarda Türkiye'nin belli başlı orkestralarıyla konserler verdi. 15 Temmuz 1984 tarihinde, piyanist Arın Karamürsel'le, Onikinci İstanbul Festivali bünyesinde verdiği resitalde Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Jules Massenet ve Charles Camille Saint-Saëns'ın eserlerinin yanı sıra, Isaac Albéniz'in "Astruias"ı ve Georges Enescu'nun "Romen Rapsodisi"ni kendi düzenlemesiyle yorumladı. Aynı dönemde klasik Türk müziğini çoksesli bir şekilde yorumlamak üzere Erol Sayan'la da çalışmalar yaptı.

Ahmet Faik Şener, İstanbul’da 97 yaşında vefat etti.

Ödülleri :
2018 - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, 2018 yılında 25. yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi.

Kaynak:Biyografi.info

Balarısı Ahmet videoları

Tüm Balarısı Ahmet videoları

Balarısı Ahmet için yapılan aramalar

Balarısı Ahmet, Balarısı Ahmet biyografi, Balarısı Ahmet hayatı, Balarısı Ahmet özgeçmişi, Balarısı Ahmet hakkında, Balarısı Ahmet doğum yeri, Balarısı Ahmet fotoğraf, Balarısı Ahmet video, Balarısı Ahmet resim, Balarısı Ahmet kimdir?, Balarısı Ahmet kaç yaşında?, Balarısı Ahmet nereli, Balarısı Ahmet memleketi