Öklid
Öklid Biyografisi
Öklid, MÖ 330 yılında İskenderiye’de doğmuştur. Yunan matematikçisi Öklid, eğitimini Atina'da Platon'nun ünlü akademisinde tamamladıktan sonra Yunan kralı I. Ptolemy’un isteği ile İskenderiye’de İskenderiye Kraliyet Enstitüsü'nde büyük bir matematik okulu kurdu. Atina'daki Platonn'un ünlü akademisinin giriş kapısında, "Geometriyi bilmeyen hiç kimse bu kapıdan içeri alınmaz!" levhası asılıydı.
Gerçekten, özellikle seçkin matematikçilerin gözünde, matematik şu ya da bu işe yaradığı için değil, yalın gerçeğe yönelik, sanat gibi güzelliği ve değeri kendi içinde soyut bir düşün uğraşı olduğu için önemlidir.
Geometri dünyasında kapladığı bu seçkin yeri kendisinin büyük bir matematikçi olmasından çok, geometrinin başlangıcından kendi zamanına kadar bilinen ismi ile Öğeler adını taşıyan kitabında toplamıştır.
Öklid haklı olarak "geometrinin babası" diye bilinir; ama geometri onunla başlamış değildir. Tarihçi Herodot geometrinin başlangıcını, Nil vadisinde yıllık su taşmalarından sonra arazi sınırlarını belirlemekle görevli kadastrocuların çalışmalarında bulmuştu. Geometri "yer" ve "ölçme" anlamına gelen "geo" ve "metrein" sözcüklerinden oluşan bir terimdir. Mısır'ın yanı sıra Babil, Hint ve Çin gibi eski uygarlıklarda da gelişen geometri o dönemlerde büyük ölçüde, el yordamı, ölçme, analoji ve sezgiye dayanan bir yığın işlem ve bulgudan ibaret çalışmalardı. Üstelik ortaya konan bilgiler çoğunlukla kesin olmaktan uzak, tahmin çerçevesinde kalan sonuçlardı.
Geometriyi ispat ve aksiyomlara dayalı bir dizge olarak işleyen 13 ciltlik kitabı “Elementler” bu alandaki ilk kapsamlı çalışmaydı. Kendinden önceki Thales, Pisagor, Platonn, Aristotales gibi matematikçi ve geometricilerin çalışmalarını temel alan Öklid’in bu yapıtı, iki bin yıl boyunca önemli bir başvuru kaynağı olarak kullanıldı.
Öklid kitabında, düzlem geometrisi, aritmetik, sayılar kuramı,irrasyonel sayılar ve katı cisimler geometrisi konularını ele aldı.
Öklid geometrisi 19. yüzyılın başına kadar rakipsiz kaldı. Hatta 20. yüzyılın ortalarına kadar bile orta öğretimde geometri, Öklid'in öğelerine bağlı olarak okutuldu.
Öklid derlemesinin tutarlı bir bütün olmasını sağlamak için, kanıt gerektirmeyen apaçık gerçekler olarak 5 aksiyom ortaya koyar. Diğer bütün önermeleri bu aksiyomlardan çıkarır.
Öklid’in beş aksiyomu şunlardır:
1- İki noktadan yalnız bir doğru geçer.
2- Bir doğru parçası iki yöne de sınırsız bir şekilde uzatılabilir.
3- Merkezi ve üzerinde bir noktası verilen bir çember çizilebilir.
4- Bir doğruya dışında alınan bir noktadan bir ve yalnız bir paralel çizilebilir.
5- Bütün dik açılar birbirine eşittir.
Eserleri:
1- Elemanlar : Eucdes Geometrisi- Elamanter Geometri adını vermişlerdir.
2- Verler (Dodemena)
3- Yüzeylerde Geometrik Yerler (Troipris Piphanea)
4- Optik (Optica )
5- Polizmalar
Kaynak:Biyografi.info
Öklid için yapılan aramalar
Öklid, Öklid biyografi, Öklid hayatı, Öklid özgeçmişi, Öklid hakkında, Öklid doğum yeri, Öklid fotoğraf, Öklid video, Öklid resim, Öklid kimdir?, Öklid kaç yaşında?, Öklid nereli, Öklid memleketi
- Okan Demir 18 Aralık
- Süleyman Saim Tekcan 18 Aralık
- Reshad Strik 16 Aralık
- Derya Uluğ 15 Aralık
- Balım Sultan 12 Aralık
- Charles Leclerc 10 Aralık
- Aka Gündüz Temur 09 Aralık
- John Napier 827
- Vahe Kılıçarslan 481
- Nadide Sultan 206
- Emrah Lafçı 186
- Okan Demir 165
- Umut Eker 107
- Mustafa Karataş 74
- Erol Mütercimler 65
- Armağan Çağlayan 53
- İvana Sert 49
- Nevzat Demir 47
- Harika Avcı 45
- Naomi Watts 45
- Ercument Karacan 43
- Colin Farrell 40
- Vahe Kılıçarslan 481
- Erol Mütercimler 65
- Emrah Lafçı 186
- Umut Eker 107
- Mustafa Karataş 74
- Nadide Sultan 206
- Armağan Çağlayan 53
- John Napier 827
- Okan Demir 165