Prof.Dr.Wilhelm Röntgen
Wilhelm Röntgen Biyografisi
27 Mart 1845'te Lennep, Almanya'da dünyaya geldi. Hollanda'ya taşındıktan sonra eğitimine 1861-1863 yılları arasında Utrecht Technical School'da devam etti. Buradan mezun olduktan sonra 1865 yılında Utrecht Üniversitesi'ne giren Röntgen, daha sonra girdiği ve kazandığı sınavlarala Zürih'teki Federal Politechnic Institude'e devam etti. Röntgen, 1869 yılında bu okuldan makine mühendisi olarak mezun oldu.
1875 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde okutman olarak göreve başladı ve aynı yıl Württemberg'teki Academy of Agriculture'da profesör oldu. 1876 yılında Strasbourg'a geri dönen Röntgen, fizik profesörü olarak görevine devam etti. 1900 yılına gelindiğinde Bavyera yönetiminin isteği üzerine Münih Üniversitesi'nde göreve başladı. Sonraki yıllarda Colombia Universitesi'nde göreve başlamak için yaptığı hazırlıklar, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine sonuçsuz kaldı ve kariyerine Münih'te devam etti.
1895 yılından itibaren meslektaşları Heinrich Hertz, Johann Hittorf, William Crookes, Nikola Tesla, ve Philipp von Lenard tarafından bulunan, vakumlu cam tüplerde yüksek gerilimli elektrik deşarjı üzerinde çalışmaya başladı. 1895 yılının sonlarına doğru bu çalışmalar cam tüplerin dışında kalan katod ışınları üzerine yoğunlaştı. 8 Kasım 1895 tarihinde Röntgen, Hittorf-Crookes tüplerini siyah bir mukavva ile kaplayarak ve bu düzeneğe elektrotlar bağlayarak fikrini hayata geçirmeyi başardı. Baryum platinosiyanitten yapılan ekran üzerindeki bu denemesini gerçekleştirmeden önce, deneyi yaptığı odayı karartarak mukavva kaplamanın opaklığını test etmeye çalıştı. Çalışmaları sırasında cam tüpten çıkan ışıldamaları farketti ve bu testi defalarca tekrarlayarak yanılma ihtimalini ortadan kaldırdı. İlerleyen haftalarda deneyini geliştirmek için tüm zamanını laboratuarında geçiren Röntgen keşfettiği ışınlar sayesinde eşi Anna Bertha'nın elinin röntgenini çekti. Bu resim, çekilen ilk röntgen filmi olarak tarihe geçti. Sonraki haftalarda, bir hata yapıyor olma ihtimalinin bilimsel güvenilirliğini sarsacağı korkusu ile, çalışmalarını gizli bir şekilde yürüttü.
1901 yılında yaptığı keşif ile Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Röntgen, bu ödül ile birlikte kazandığı parayı görev yaptığı üniversiteye bağışladı. Keşfinin patentini almayı ısrarla reddeden Röntgen, bulduğu ışınların kendi adıyla anılmasını istemedi.
Radyoloji biliminin babası olarak kabul edilen Wilhelm Röntgen, 1923 yılında Münih'te bağırsak kanseri yüzünden hayata veda etti.
Kaynak:Biyografi.info
Wilhelm Röntgen için yapılan aramalar
Wilhelm Röntgen, Wilhelm Röntgen biyografi, Wilhelm Röntgen hayatı, Wilhelm Röntgen özgeçmişi, Wilhelm Röntgen hakkında, Wilhelm Röntgen doğum yeri, Wilhelm Röntgen fotoğraf, Wilhelm Röntgen video, Wilhelm Röntgen resim, Wilhelm Röntgen kimdir?, Wilhelm Röntgen kaç yaşında?, Wilhelm Röntgen nereli, Wilhelm Röntgen memleketi
- Daniel Dubois Dün
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- John Napier 316
- Emrah Lafçı 242
- Emre Kocadağ 134
- Nevzat Demir 94
- Orhan Kaplan 94
- Acun Ilıcalı 87
- Gülben Ergen 85
- Aslan Özcan 81
- Charlotte Gainsbourg 80
- Nazanin Boniadi 80
- Cemil Kazancı 78
- John Cena 76
- Ekrem Açıkel 74
- Selena Gomez 70
- Nabi 69
- Charlotte Gainsbourg 80
- John Cena 76
- Aslan Özcan 81
- Emrah Lafçı 242
- Akira Kurosawa 59
- Nabi 69
- Onur Osman 64
- Ekrem Açıkel 74
- Orhan Kaplan 94
- Sezen Aksu 60