FB TW PIN NWS

CHP'den Arınç'a:''Megaloman, küfre yatkın''

2007-01-29
“Başbakan iktidarda 5 yıl daha kalmalı” şeklindeki açıklaması ile Çankaya Köşkü için sinyal veren TBMM Başkanı Bülent Arınç’a CHP’den sert tepki geldi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Arınç için “megaloman” derken, Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, Arınç’ın “şeyini şey ettiğimin şeyi” sözünü anımsatarak, “Argoya, küfre yatkın bir insan Cumhurbaşkanı olamaz” dedi.

CHP, Arınç’ın 23 Nisan törenlerindeki “Laiklik yeniden tanımlanmalı” sözlerini de anımsatarak, tepki gösterirken, Arınç’ın sıraladığı Cumhurbaşkanlığı kriterlerine de yine “kriterli yanıt” verdi. CHP, “her şeyden önce laik Türkiye cumhuriyetine, rejime inanacaksın” dedi.

“Başbakan iktidarda 5 yıl daha kalmalı” şeklindeki açıklaması ile Çankaya Köşkü için sinyal veren TBMM Başkanı Bülent Arınç’a CHP’den sert tepki geldi. CHP’li milletvekilleri, Arınç’ın 23 Nisan törenlerindeki “Laiklik yeniden tanımlanmalı” sözlerini anımsatarak, kendisinin Çankaya Köşkü’ne çıkacak bir isim olmadığını vurguladı.

Arınç’ın “Devlet tecrübesi, siyaset bilincinin gelişmiş olması, tavrını halktan yana koyabilmesi, özgürlükleri savunması, kendini ve kararları tartışmaya açması” şeklinde sıraladığı Cumhurbaşkanlığı kriterlerine CHP’den de “kriterli yanıt” geldi. ANKA’ya konuşan, CHP’li milletvekilleri, Arınç’a “her şeyden önce laik Türkiye cumhuriyetine, rejime, anayasanın temel ilkelerine inanacaksın” karşılığını verdi.

SEVİGEN: MEGALOMAN, ŞOV YAPIYOR
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, Arınç’ın daha önce de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “siyaseten yıpranmış” tanımını yaptığını anımsattı. Arınç’ı “şov yapmakla” suçlayan Sevigen, “Ölüm orucundaki Behiç Aşçı’ya Adalet Bakanı’nın bilgisi olmadan şov maksatlı gitmesi, 23 Nisan’daki çıkışları hep ‘bireysel olarak her yaptığım ses getiriyor’ görüntüsü için. Tamamen şova dönük. Memleketini ya da kendi partisini düşündüğü yok. Megaloman gibi, bunalıma girmiş. Gizli gizli, sinsi sinsi plan yapıyor” dedi.

ERDOÐAN’LA İLGİLİ BELGE BİLE ÇIKARIR
Sevigen, “Arınç, Erdoğan ile ilgili gizli bilgi ve belgeler açıklarsa şaşırmamak gerek. Arınç, Erdoğan’dan daha tehlikeli. Kaostan iktidar yaratmaya çalışıyor. Erdoğan ya da Arınç, aynı düşünceden insanların Çankaya’ya çıkması gerginlik yaratır. Türkiye’de zaten büyük gerginlik var. Tek çıkar yol erken seçime gitmek” dedi.

KÜFÜRE YATKIN
CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, “Türkiye, yağmurdan kaçarken doluya tutulmak istemez. Kendisi ile çevresi ile barışık olmayan, şeyini şey ettiğimin şeyi diyen, argoya, küfre yatkın olan, Atatürk’le en fazla sorunu olan bir insanın cumhurbaşkanlığını Türkiye Cumhuriyeti taşıyamaz” diye konuştu.

OKUDUCU: 23 NİSAN’I UNUTMADIK
CHP İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, “Arınç’ın taşıdığı zihniyet Erdoğan’ın taşıdığı zihniyetten farklı bir zihniyet değil. Laik, demokratik cumhuriyete ve anayasaya inanan, ülkenin bütünlüğü konusunda sorumluluğu yerine getiren bir kişi Çankaya’ya çıkmalı. Arınç’ın ‘Laiklik yeniden yorumlanmalı’ sözlerini unutmadık. Cumhuriyeti çökertmeye dönük, cumhuriyetin geleceği üzerinde kara planları olan bir zihniyet ve Arınç da tam bu zihniyetin tam ortasında” dedi.

ERDEM: REJİMLE SORUNU OLMAMALI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem ise, Arınç’ın adaylığının partinin kendi iç meselesi olduğunu söylerken, CHP’nin cumhurbaşkanlığı kriterlerini ortaya net şekilde koyduğunu vurguladı ve “Cumhuriyetle, rejimle, cumhuriyetin temel ilkeleri ile sorunu olmayan, demokrasiye inanan isimler cumhurbaşkanı olmalı. Bu kadar net” diye konuştu.

ARINÇ’IN 23 NİSAN KONUŞMASI BİLE HUZURSUZLUK YARATTI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, bir ülkede devlet başkanı ya da cumhurbaşkanı seçilirken isimlerin önem taşımayacağını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Seçilecek kişinin ideolojik yaklaşımı bakışı, görüş ve fikirleri önem taşır. Anayasa’da belli ölçüler vardır, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti, cumhuriyetin kurumları mutlak korunacak anlayışı vardır. Bunlara ters düşen, çağdaş, demokratik, laik rejime, sisteme karşı olan bir kişinin, Türkiye’yi karanlığa sürüklemeyi amaç edinen kişinin cumhurbaşkanı olması kaosu daha da arttıracaktır. AKP’nin temsilcisinin ismi ne olursa olsun Türkiye’de gerginlik yaratacaktır.

Türkiye’nin maceraya tahammülü yoktur. Arınç, 23 Nisan konuşmasında ‘laikliğin yeniden tartışılması ve anayasadaki maddelerin hepsinin değiştirilebilir olması’ gerektiğini söyledi. Cumhuriyetin kurumlarından rahatsızlığını açıkça ilan etti. Bu konuşması bile Türkiye’de çok ciddi huzursuzluk yarattı.”