FB TW PIN NWS

Dünya basınında Hrant Dink'in cenaze töreni

2007-01-24
İngiliz Basını:

Financial Times: On binlerce insan İstanbul sokaklarına dökülerek Türkiye Ermenisi ve ideolojik amaçlı bir cinayete kurban giden gazeteci editör Hrant Dink için sokaklara döküldü. Hepimiz Ermeniyiz hepimiz Hrant Dink’iz yazılı pankartlar taşıyan kortej kiliseye kadar cenazeye eşlik ettik. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kısa bir konuşma yaparak kortejin gösteriye dönüşmemesini ve slogan atılmamasını rica etti. Kalabalık sessizlik içinde yürüdü. İstanbul’un büyük bir bolümünde yollar trafiğe kapatıldı ve cenaze son yıllarda yaşanan en büyük halk hareketi haline geldi. Dink hem Türkleri Ermeni konusu üzerine düşünmeye davet ediyor hem de Diyasporayı eleştiriyordu.

The Independent: “Hrant Dink Ermeni soykırımının 1.500.001’inci kurbanı oldu. Türkçe Ermeni Gazetesi Agos’un iyi eğitimli, aydın editörü 20. yüzyılın en büyük toplu ölüm olayında halklar arasında bir diyalog kurulması için uğraştı, ancak bunun bedelini de ödedi. 2 kurşunun kafasına iki kurşunun da vücuduna isabet etmesiyle İstanbul’un işlek caddelerinden birinde öldürüldü.”
The Guardian: “Radikal şiddetin hedeflediği şeyin tam karşıtının gerçekleşmesinin tarihte daha önce de örnekleri oldu Tıpkı, toplumlar arasında köprü kurma görevini üstlenmiş Ermeni kökenli Türk gazeteci Hrant Dink’in Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayında olduğu gibi. Samast sorgusu sırasında yetkililere Türkiye’nin gururunu kurtardığını söylemişti. Ancak bugünkü cenaze töreninde utanç, öfke, sorgulama İstanbul sokaklarını doldurmuş onbinlerce insanın ellerindeki pankartlarda kendini gösteriyordu. Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermenizyiz…”

Fransız Basını:

Le Figaro: “Hepimiz Ermeniyiz hepimiz Hrant’ız… İşte bu mesajların yazılı olduğu pankartlar İstanbul sokaklarında binlerce Ermeni ve Türk tarafından Hrant Dink’in ceznaze töreni boyunca dalgalandı. İnsanlar onu kırmızı ve sarı karanfillerle son yolculuğuna uğurladılar. Topluluk olaya tepkisini 5 dakika boyunca durmadan alkışlayarak gösterdi.”

Le Monde: “Ermeni kökenli, cesur Türk gazeteci Hrant Dink’in ölümü, uğruna savaştığı ve öldürülmesine neden olan Türk- Ermeni halkları arasındaki diyaloğu sağlama çabalarını suya mı düşürdü? Tam tersine Ermeni diyasporasının önde gelen isimlerinin Türk hükümetinden yetkililerle yan yana yer aldığı cenaze töreni kırılgan da olsa yeni bir diyalog şansının sinyallerini verdi. Bugüne kadar daha çok hakaret olarak kullanılmış olan Ermeni kelimesi cinayetin işlendiği caddede toplanan on binlerin ellerindeki pankartlarda ‘Hepimiz Ermeniyiz’ yazılı mesajlarla öne çıkarılmıştı.

Tarihi davet

Cenazede hükümeti temsil eden Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül, Ermenistan Dış işleri bakanını diplomatik ilişkileri bulunmamasına rağmen törene davet etti ve masraflarını karşıladı. Ayrıca ilk kez Fransa Ermeni örgütleri Konseyi resmi bir ziyaretle Türkiye tarafından tanınmış oldu. Jean Claude Kebadçıyan konseyin bazı üyelerinin Türkiye’ye ayak basmak bile istemezken arkadaşı Hrant Dink’in vahim ölümünün yeni bir diyalog şansı doğurduğunu söyledi.

ABD Basını:

New York Times: “Çeşitli etnik kökenlerden on binlerce Türk ağıtlar yakarak birlik içinde, İstanbul sokaklarında, öldürülen Ermeni kökenli Türk gazeteci Hrant Dink için omuz omuza yürüdüler. Caddeye yerleştirilen dev hoperlörlerden Ermeni türküleri duyulurken binlerce kişilik kalabalığa binaların camlarından sarkan ve balkonlarını dolduran insanlardan alkışlarla destek geldi. Son makalesinde bir güvercin ürkekliğinde olduğunu yazan Dink’in anısına tören sırasında güvercinler gökyüzüne salındı. Kalabalık “Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz” yazan pankartların yanı sıra “katil 301” yazılı pankartlarla Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un da yargılanmasına neden olan yasayı protesto etti. Ermeni hükümetinden yetkililer de Türk hükümetinin davetini geri çevirmeyerek cenazeye katıldılar.