FB TW PIN NWS

Fransa'da karikatür davası başladı

2007-02-07
Fransa'da ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo'nun iki editörü, iki Müslüman kuruluşun açtığı dava nedeniyle yargı önünde.

Fransız İslam Örgütleri Derneği ile Paris Büyük Camii, dergi yöneticilerini Muhammed Peygamber'i terörist olarak resmeden ve geçen yıl büyük tartışmalar koparan karikatürleri bir kez daha yayımlayarak "dini inançları temelinde belli bir grubu küçük düşürmeye çalışmakla" suçluyor.

Bahsi geçen karikatürler, ilk kez 2005 yılının Eylül ayında Danimarka'da Jyllands- Posten gazetesince yayınlanmış, gazete karikatürlere eşlik eden yazıda amacın sanatçıların oto-sansüre başvurmasına meydan okumak olduğu belirtilmişti.

Karikatürler Ocak ve Şubat ayında Avrupa'da başka gazetelerde de yayımlanmış, buna karşılık Libya ve Afganistan başta olmak üzere pek çok Müslüman ülkede kimi zaman can kaybıyla sonuçlanan eylemler yapılmıştı.

Dergiyi dava eden örgütler Charlie Hebdo'nun karikatürleri yeniden basma amacının "dikkatle düşünülmüş bir tahrik planının parçası olduğunu ve İslam toplumunun en temel inancını" hedef aldığını savundu.

Charlie Hebdo'ya destek veren ve aralarında siyasiler, akademisyenler, sol kanat baskı grupları ve Fransız Müslümanların da olduğu bazı çevreler, Bugün başlayan ve iki gün devam edecek olan davanın ifade özgürlüğü açısından bir sınav olacağı görüşünde.

Grup, Liberation dergisinde dün yayımladıkları açık mektupta, Müslüman grupların ifade özgürlüğünü kısıtlama hakları olmadığını ifade ederek "Voltaire'in topraklarında dini eleştirme hakkımız vardır" diye yazdı.