FB TW PIN NWS

Kars'ta Nobel sevinci

2006-10-16
Yazar Orhan Pamuk'un, Nobel Edebiyat Ödülü'nü alması, ''Kar'' romanını yazdığı Kars'ta sevinçle karşılandı.

Kars Kent Konseyi Genel Sekreteri Sezai Yazıcı, ''Kar'' romanını yazdığı yıllarda, Orhan Pamuk'a Kars gezilerinde kendisinin eşlik ettiğini söyledi.

Kars'a 1999'da gelen Pamuk'a, ilin tarihi ve kültürüyle ilgili gerekli bilgileri edinmesinde yardımcı olduğunu anlatan Yazıcı, ''Her akşam bir araya gelir Kars'ın tarihini, kültürünü ve sorunlarını tartışırdık. Ancak o dönemde sonradan yazdığını öğrendiğim ve Kars'ta yaşananların anlatıldığı 'Kar' romanının ilimizin tanıtımında büyük rol oynayacağını hiç sanmamıştım'' diye konuştu.

Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülünü almasıyla birlikte, Kars'ın dünya kenti olacağı yönündeki umutlarının daha da arttığını belirten Yazıcı, şunları söyledi:

''Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü alması, bu yazarın eserlerine ilgiyi artıracak, dolayısıyla Kars'ın isminin daha fazla duyulmasını sağlayacak.
Yaklaşık 40 ülkenin diline çevrilen eserleri arasında Kars'ın anlatıldığı 'Kar' romanı da yer alıyor. Bu romanı okuyan herkes Kars'ın ismini duymuş olacak ve Kars'a ilgi duymaya başlayacak. Zaten artan turist sayısı, bu gelişmelerin ardından daha artacak. Bu nedenle Orhan Pamuk'un Nobel ödülü alması her Türk'ü sevindirdiği gibi Karslılar'ı daha fazla sevindirmiştir.''

Orhan Pamuk'un ''Kar'' romanını yazdığı dönemde Kars'ta tanıştığı gazetecilerden Öner Daşdelen de Orhan Pamuk'un Kars ile ilgili roman yazacağını söylediğinde pek önemsemediğini, ancak bugün gelinen noktada yaşanan gelişmelere hem çok sevindiğini hem de şaşırdığını söyledi.

Karslı olarak Orhan Pamuk'a, romanını yazmasında elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını ifade eden Daşdelen, şöyle konuştu:
''Pamuk, 'Kar' romanını yazdığı dönemde Kars'a birkaç kez gelmişti. Bir keresinde Kars'ı tanıtmak için kendisine eşlik etmiştim. Birlikte tarihi yerleri gezdik ve onu Karslılar'la tanıştırdım. Farklı mekanlara gidip Kars'ı anlatmıştım. Bunu bir Karslı olarak yaptım. Ancak o zaman yazdığı romanın bu kadar ilgi göreceği, bu eserin yazarının Nobel Edebiyat Ödülü alacağı aklıma gelmemişti. Şimdi keşke 'Orhan Pamuk'u o dönemde daha fazla gezdirip, Kars'ı çok daha iyi tanıtsaydım' diyorum.''

''Kar'' romanı çıktıktan kısa bir süre sonra Kars'ta gözle görülür bir hareketlilik yaşandığını söyleyen Daşdelen, ''Bu hareketliliğin, Orhan Pamuk'un aldığı ödülle birlikte daha artacağına inanıyorum. Bu yüzden çok heyecanlı ve mutluyum'' dedi.

BELEDİYEDEN ''KAR'' ROMANI OKUYUCULARINA HAZIRLIK

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise ''Kar'' romanının Kars'ın güzel bir reklamı olduğunu belirterek, bu romanın yazarının aldığı ödül sayesinde adını tüm dünyaya duyuracak olan Kars'a gelecek turistleri en iyi şekilde ağırlamak için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Özellikle altyapı sorununu bir an önce ortadan kaldırmayı planladıklarını belirten Alibeyoğlu, şöyle konuştu:
''Orhan Pamuk'un romanı, ilimizi dünya gündemine taşımıştır. Nobel Edebiyat Ödülü alan yazarımızın bu eseri sayesinde Kars'a gelen turist sayısında ciddi bir artış bekliyoruz. Bu nedenle belediye olarak bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için özellikle altyapı çalışmalarımızı hızlandıracağız.''