FB TW PIN NWS

Kemal Derviş: 'AB, Türkiye ile konuşma tarzını değiştirmeli'

2006-11-04
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile konuşma tarzını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Kemal Derviş, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’ye karşı olan yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğini aksi takdirde “stratejik açıdan önemli bir ilişkinin çöküşü ve önceden kestirilemeyecek kötü sonuçları ile yüzleşmek zorunda kalabileceği” uyarısında bulundu.

'ARTIK İŞE YARAMIYOR'
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı, AB baskıları ve ders verme çabalarının Ankara tarafından “çıtayı yükseltmek” olarak görüldüğünü ve artık işe yaramadığını ifade etti. Derviş, Türkiye’deki kamuoyunun artık siyasiler için AB yanlısı olmayı eskisi kadar desteklemediğini söyledi.

Avrupa’nın Türkiye ile konuşma şeklini değiştirmesi gerektiğini ifade eden Derviş, AB’nin Türkiye’ye, “Bakın, lütfen yeni üyeler alma konusunda ekstra özen göstermemiz gerektiğini anlayın. Ancak eninde sonunda bunu gerçekleştireceğiz. Siz de Avrupalısınız ve biz Müslümanların doğal olarak bir yer sahibi olduğu bir Avrupa inşa etmek istiyoruz. Ancak yönetim ve işsizlik gibi sorunlarımız var” demesi gerektiğini ifade etti.

'SORUNLAR OBJEKTİF KRİTERLERLE ÇÖZÜLÜR'
Sorunların “objektif kriterler” getirilerek çözülebileceğini kaydeden Kemal Derviş, örneğin Türk işçilerin AB içinde tam serbest dolaşım hakkı alabilmesi için Türkiye’deki işsizliğin AB ortalamasının altına düşmesi gerektiği kuralının getirilebileceği önerisinde bulundu.

Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı keskin devalüasyondan bu yana oldukça güvenilir bir ekonomik güç olduğunu ifade eden Derviş, bu durumun Türkler arasında bir kendine güven yarattığını da sözlerine ekledi.