FB TW PIN NWS

Schröeder: Merkel, zavallı bir lider!

2006-10-21
Eski Alman şansölyesi Gerhard Schröeder, halefi Angela Merkel’in politikalarını ağır sözlerle eleştirdi.

Alman politika geleneğinde liderlerin haleflerini eleştirmesi pek görülmeyen bir durum olmasına rağmen Schröeder bu geleneği yıkarak Merkel’in uyguladığı dış politikayı yerden yere vurdu. Scröeder, Almanya’nın son dönemde ABD ile yakın ilişkiler kurmasını eleştirdi. Schröeder ayrıca Merkel’in Çin’e insan hakları konusunda yönelttiği eleştiriler konusunda da “Bu gerçekten Çin’i etkilemiş olmalı!” şeklinde alaylı bir ifade kullandı. Scröeder, Merkel’in kendi iktidarı dönemindeki programdan daha farklı bir şey ortaya koyamadığını ve bunun Merkel’in partisinde de hayal kırıklığı yaşattığını iddia etti.

Açık şekilde bir liderlik eksikliği bulunduğunu belirten Schröeder, Almanya’da şu an iktidarda bulunan sağ-sol koalisyonunun sağlamlığı konusunda endişelerinin arttığını belirtti.

Merkel’in partisinin (CDU) önde gelen isimlerinden Volker Kauder ise Schröeder’e cevap vererek eski şansölyenin koltuğunu kaybetmesini hala hazmedemediğini ve koalisyonu eleştirdiği için dolaylı olarak kendi eski partisini de eleştirdiğini söyledi.