Alan Turing
Alan Turing Biyografisi
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912 tarihinde İngiltere’nin başşehri Londra’da doğmuştur. Babası Julius Mathison Turing, Hindistan’ın Orissa şehrinin Chatrapur kasabasında İngiliz kolonisi devlet memuru idi. Annesi Sara orada iken Alan Mathison Turing’e hamile kaldı ve Alan Mathison Turing’in İngiltere'de doğmasını istediklerinden Londra'ya gelerek şimdi yerinde Colonnade Hotel olan Londra’da Maide Vale'de bir eve yerleştiler. John adlı bir abisi vardır. 6 yaşında iken St Michaels okuluna başladı. 1926'da 14 yaşındayken Dorset'te ünlü çok pahalı bir özel okul olan Sherborne Okuluna girdi.Öğretmenleri tarafından da zekasının farkına varılmıştır.
Alan Mathison Turing, Sherborne Okulunda öğrenci iken bir üst sınıftaki bir öğrenci olan Christopher Morcom'la yakın arkadaşlık ve aşk ilişkisi kurdu. Morcom, tüberküloz hastalığı nedeniyle, Sherborne'dan mezun olmadan az önce ölünce, Turing'in dini inancı yıkıldı ve ateist oldu. Buradan mezun olunca 1931'den 1934'e kadar Cambridge Kings Kolej'e gitti. 1935'te üniversite diplomasını alır almaz Kings Kolej'e akademik üye seçildi.
28 Mayıs 1936'da sunduğu “Hesaplanabilir Sayılar: Karar Verme Probleminin bir Uygulaması” adlı çok önemli bir makalesinde, Eğer bir algoritma ile temsil edilmesi mümkün ise düşünülmesi mümkün olan her türlü matematiksel problemin böyle bir çesit makine kullanılarak çözülebileceğini ispat etmiş oldu. Haziran 1938'de tezini bitirip Felsefe Doktoru ünvanını kazandı. Ayrıca Eylul 1938 tarihinden itibaren Hükümet Kod ve Şifre Okulunda (GCCS) İngiliz şifre kod kırma organizasyonunda yarı-zamanlı çalışmıştır. 4 Eylül 1939’da İngiltere’ninde savaşa dahil olmasının ardından Alan Mathison Turing askerî hizmet için GCCS’nin savaş zamanı üssü Bletchley Park’ta görevlendirildi, 8 Numaralı Kulübe'de (Turing Hut-8) bulunan Alman deniz kuvvetleri şifreli iletişimi okumadan sorumlu bölüme başkanlık yapmıştır. Ve Enigma’yı hızlı kırmaya yardımcı olacak elektromekanik bir makine tasarladı.
Matematikçi ve bir kriptolog olan Alan Mathison Turing, Almanların şifrelerini kırarak ikinci dünya savaşında kahraman ilan edildi.
Savaş sonrasında da özellikle bilgisayar ve yapay zeka mantığı üzerine çalışmalar yapanTuring, bilgisayarın olmadığı 1948 yılında hazırladığı bir programla bu alanda öncülerden biri de olmuştur. Alan Mathison Turing modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin hem kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir. Ayrıca kendisinin matematik (özellikle şifrebilim ve hesaplanabilirlilik konularında) ve felsefe (özellikle yapay zeka felsefesinde) alanlarındaki çeşitli tartışmalara da çok derin etkileri olmuştur.
Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır. Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.
Alan Mathison Turing, 1941 ilkbaharında görev yerindeki (Turing Hut-8)arkadaşı bayan Joan Clarke’a evlilik teklifinde bulundu nişanlandılar ama eşcinsel olduğunu öğrendiğinde nişan bozuldu.
1948’de Manchester’da Matematik Departmanına Okutman tayin edildi. 1949’da Manchester Üniversitesi'ndeki bilgisayar laboratuarında vekil yönetici oldu ve ilk gerçek bilgisayarlardan biri için Manchester Mark 1 yazılımı üzerinde çalıştı.
O yıllarda Homoseksüellik İngiltere’de yasa dışıydı ve suç sınıfına girmekteydi. 1952'de Alan Murray adında biri ile birlikte oldu. Daha sonra o evini soydu. Polis hırsızları yakaladı ve soruşturma sırasında Alan Murray'in Turing ile homoseksüel ilişkisi olduğu gerçeği ortaya çıktı. Eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkûm edilmiştir. Suçlu bulunması dolayısıyla devletin gizli işleri için güvenilirlilik izni kaldırıldı ve o zamanlar çok gizli olan GCHQ’daki kriptografik konular üzerine devam eden danışmanlığı da sona erdirildi.
8 Haziran 1954’te temizlikçisi onu Manchester'deki evinde ölü buldu. Bir gün evvel, yatağının kenarında bıraktığı yarı-yenmiş siyanürlenmiş zehirli elmayı yemek suretiyle siyanür zehirlenmesinden 7 Haziran 1954 tarihinde öldüğü açıklandı. Ölümü üzerindeki esrar perdesi halen tam olarak aralanmamıştır.
1966’dan beri, Alan Mathison Turing anısına “Bilgisayar Mekanizmaları Birliği” tarafından her yıl, bilgisayar camiasına teknik makaleler yazan bir kişiye bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan “Turing Ödülü” verilmektedir.
23 Haziran 2001'de Manchester'de Whitworth Sokağındaki üniversite binaları arasında bulunan Sackville Park'da Turing’in bir bronz heykeli dikildi.
Günümüzde, Apple’ın ısırılmış elma logosunun Turing’in intihar etme yönteminden geldiği düşünülüyor.
Kaynak:Biyografi.info
Alan Turing için yapılan aramalar
Alan Turing, Alan Turing biyografi, Alan Turing hayatı, Alan Turing özgeçmişi, Alan Turing hakkında, Alan Turing doğum yeri, Alan Turing fotoğraf, Alan Turing video, Alan Turing resim, Alan Turing kimdir?, Alan Turing kaç yaşında?, Alan Turing nereli, Alan Turing memleketi
- Levent Dönmez 25 Ekim
- Sergio Perez 24 Ekim
- Utku Varlık 13 Ekim
- Lando Norris 09 Ekim
- Rikki 06 Ekim
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Murat Göğebakan 232
- Kenan Kalav 214
- Ozan Gündoğdu 201
- Türkan Şoray 142
- Kaya Çilingiroğlu 130
- George Washington 126
- Recep Tayyip Erdoğan 126
- Gülcan Zeybel 123
- Çağrı Doğanay 105
- Mustafa Kemal ATATÜRK 95
- Gülse Birsel 91
- İlber Ortaylı 91
- Rıza Silahlıpoda 90
- Acun Ilıcalı 83
- Eren Eğilmez 83
- Ozan Gündoğdu 201
- Eren Eğilmez 83
- Naomi Watts 62
- Hilal Cebeci 51
- Veysel Deniz 61
- Rıza Silahlıpoda 90
- Oya Lale Özan Arslan 74
- Kaya Çilingiroğlu 130
- Tarkan 65
- Kenan Kalav 214