Blogger
Blogger ya da Blogspot, İnternette blog sitesi açmaya imkân sağlayan internet sitesi.
Güncel kayıtlı kullanıcı sayısı 2 milyonu aşkın olan Blogger sistemi kullanıcılarına ücretsiz olarak blog oluşturmayı sağlamaktadır. Herkesin web üzerindeki bilgilere katkıda bulunması amacıyla Pyra Labs tarafından kurulmuş olup daha sonra Google tarafından satın alınmıştır. Google'a ait olduğu için tamamı ile güvenilir olan bu sistem son derece kaliteli ve yaygın olarak kullanılmakta olan Blogger, internetteki ilk blog hizmet sağlayıcısıdır. Günde 18 milyon civarında tıklanma ile en çok ziyaret edilen ilk 10 ağ sitesinden birisidir. Türkçe dahil onlarca dil desteği ile birlikte hizmet vermektedir. Kullanıcılarına ''isim''.blogspot.com şeklinde ücretsiz alan adı tahsis etmektedir.
Blogger; teknoloji, moda, seyahat, siyaset, sağlık, yaşam tarzı gibi pek çok konuda öncülük edecek yaratıcı fikirlere sahip, ilgi alanı olan konularla alakalı internet üzerinde ilgi çekiçi ve özgün içerikler üretip yayınlayan kişilerdir.
Blogger, içerik sağlamak istediği konuları araştırır ve hedef kitlenin ilgisini çekebilecek hale getirerek yayınlar. İçerik üretirken pek çok yöntem ve teknik kullanarak okunabilir, faydalı ve bilgilendirici içerikler üretmeyi amaçlar. Blogger olmak için gündem ve teknolojiye hakim olmak, ayrıca içerikleri güncel tutmak gereklidir.
Blogger olmaya karar verdiyseniz öncelikle kendinize bir web sitesi oluşturmalısınız. Sitenizi oluştururken pek çok kullanıcının tercihi olan WordPress’i ile ileri seviye yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan kişisel blog sayfanızı oluşturabilirsiniz.
Web sitenizi yayına hazırladıktan sonra, içerik üretirken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri okuyucu kitlenizi iyi tanımaktır. Bir blogger’ın hedef kitlesi tarafından sürekli takip edilen başarılı bir içerik sağlayıcısı olabilmesi için özgün ve ilgi çekici paylaşımlarda bulunması gereklidir.
Bununla birlikte Blogger, sürekli aynı hedef kitleye yayın yaparak geniş kitlelere ulaşamaz, web sitesinde yayınladığı içeriklerin hedef kitlesini genişletmeli, ancak içerik kalitesinden ödün vermemelidir.
Bir bloggerın popüler ve gündemde kalabilmesi, sık sık takip edilen bir içerik üreticisi olabilmesi için yazma yeteneklerinin de oldukça iyi olması gereklidir. Konu başlığı ne kadar ilgi çekici olursa olsun, bir blog yazısı akıcı ve anlaşılabilir olmadığı sürece okunma oranı azalacaktır.
Ayrıca içeriklerinizin sürekliliği ve güncelliği sizi üst sıralara taşıyacak bir diğer unsur. Bunun yanısıra teknolojiyi yakından takip eden ve web sitesinde yer alan içeriklerin okunma, sosyal medya üzerinde paylaşım oranı gibi verilerini analiz edebilen bloggerlar, diğer içerik sağlayıcılara oranla daha başarılı olmaktadır.
Blogger Neler Yapar?
Okuyucuların ilgisini canlı tutacak dikkat çekici fikirler üretmek için sürekli araştırır.
Hedef kitlesini tanır ve kitleye hitap eden içerikler üretir, içeriklerinin daha çok okuyucuya erişmesi için tanıtımlar yapar.
Hedef kitlesini genişletmek ve yeni okuyucular kazanmak için sosyal medya, reklam ve e – posta gönderme gibi yöntemler kullanarak içeriklerinin okunma oranını arttırır.
İlgi alanlarını belirler, bu alanlarda okuyuculara bilgi verir, tanıtımlar yapar.
Teknolojiyi yakından takip eder, gelişmelere açıktır.
Arama Motoru Optimizasyonu ve Web sitesi trafiği gibi analizlerin önemini bilir, düzenli olarak analizler gerçekleştirerek web sitesi trafiğini arttırmak için stratejiler geliştirir.
Web sitesinde yer alan içerikleri geliştirmek ve zenginleştirmek adına konunun uzmanlarından ve diğer bloggerlardan yardım alır.
Hedef kitleyi daha iyi tanıyabilmek için sosyal medyayı aktif olarak kullanır, sosyal medya üzerinden gelen mesaj, e – posta gibi geri dönüşleri dikkatle inceler ve cevaplandırır.
Arama Motoru Optimizasyonu ve Web sitesi trafiği gibi analizlerin önemini bilir, düzenli olarak analizler gerçekleştirerek web sitesi trafiğini arttırmak için stratejiler geliştirir.
Web sitesinde yer alan içerikleri geliştirmek ve zenginleştirmek adına konunun uzmanlarından ve diğer bloggerlardan yardım alır.
Hedef kitleyi daha iyi tanıyabilmek için sosyal medyayı aktif olarak kullanır, sosyal medya üzerinden gelen mesaj, e – posta gibi geri dönüşleri dikkatle inceler ve cevaplandırır.
Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Blogger olmak için öncelikle araştırmayı sevmeniz ve yeniliklere açık olmanız gerekir.
İlgi alanlarınızı iyi belirlemeli ve bu yönde gerçekleşen gelişmelere açık olmalısınız.
İçerik üreteceğiniz konularda deneyimli olmalı veya araştırmakta ısrarcı olmalısınız.
Okuyucularınıza temas edeceğiniz noktaları iyi bilmelisiniz. İletişim yetenekleriniz kuvvetli olmalı.
Her ne kadar ilginç fikirlere sahip olsanız da, bu fikirleri karşınızdakine ne kadar aktarabildiğiniz oldukça önemli. Bu nedenle yazma ve içerik üretme konusunda yeteneğiniz olmalı.
Yaratıcı olmalı, gündemi yakından takip etmelisiniz.
Sosyal medya platformlarınızı iyi bir şekilde kullanmalı ve yönetebilmelisiniz. Takipçilerinizden olumsuz bildirimler aldığınızda bu bildirimleri nasıl yöneteceğinizi iyi bilmeli ve soğukkanlı davranarak takipçilerinizin gönlünü alabilmelisiniz.
MS Office gibi içerik üretirken sıkça kullanacağınız programlara hakim olmanız, yaratıcılığınızı pekiştirecektir.
İçeriklerinizi yayınlayacağınız bir web siteniz olmalı ve temel düzeyde web tasarım bilginiz olmalı. Vargonen WordPress Hosting satın alarak WordPress tabanlı bir web sitesi oluşturabilir, LiteSpeed Cache özelliği sayesinde sitenizin performansını arttırabilirsiniz.
İçeriklerinizi yayınladığınız web sayfasının adı paylaşımlarınızla alakalı, akılda kalıcı ve anlaşılır olmalıdır. Böylece yeni okuyucular sizi kolaylıkla keşfederken, akılda kalıcılığınız sayesinde ilgili bir hedef kitleye sahip olma şansınız artar.
Metin yazmak veya içerik üretmek konusunda endişeniz varsa, internet üzerinde yer alan pek çok ücretsiz eğitim sayesinde kısa sürede içerik üretmenin inceliklerini öğrenebilir, bu sayede blogger olabilirsiniz.
Blogger’lar Nasıl Para Kazanabilir?
Blogger olarak web sitenizde kaliteli içerik üreterek ziyaretçi çekebilir, bu sayede blog sayfanızda yer alan reklamlar üzerinden para kazanabilirsiniz. Ayrıca geniş bir hedef kitleye sahipseniz ve yaratıcı içerikleriniz mevcutsa, pek çok marka ve firma ile işbirliği gerçekleştirerek, firmaların sunduğu hizmet ve ürünleri inceleyip tanıtımını yapabilir, gelir elde edebilirsiniz.
Blog yazmak günümüzde bir iş modeli, ancak kendi blog sitesi üzerinden para kazanamayan blogger’lar için iş imkanları geniştir. Kendi web sitenize içerik üretmek dışında dijital içerik hizmeti sağlayan şirketlerde yazarlık yapabilir, bilişim, web tasarım ve yazılım şirketlerinde kendinize uygun pozisyonlar bulabilirsiniz. Bunun dışında, freelance içerikler üreterek de para kazanabilirsiniz.
Web sitenizde düzenli içerikler oluşturarak okuyucularınız tarafından takip edilen bir Blogger haline gelebilirsiniz. Unutmayın; yaratıcı ve ilgi çekici içerikler hazırlamak kadar, bu içerikleri düzenli olarak paylaşmanız daha fazla okuyucuya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Affilate ile Para Kazanmak
Bunların dışında firmaların Affilate programlarına katılarak da blog üzerinden para kazanmak mümkündür. İçeriklerinizle alakalı, hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek ürün ve hizmetler ile ilgili banner ya da advertorial içerikler yayınlayarak, okuyucularınızın yapacağı her alışverişten belli oranlarda komisyon ile para kazanabilirsiniz. İnternetten araştırma yaparak affiliate (satış ortaklığı) programlarına sahip firmaları bulabilirsiniz.
blogger nedir
Affilate programına katılacağınız firma tarafından size bir URL kod verilir. Bu kodu sitenize yerleştireceğiniz banner’lara eklemeniz gerekmektedir. Bu URL ile firmanın sitesine giden ziyaretçinin sitede yapacağı davranışlar cache’lenir ve satın alma işlemi yapması durumunda otomatik olarak hesabınıza gelir yansıtılır.
Adsense ile Para Kazanmak
Blogger’ların en çok para kazanmak için başvurduğu kanaldır. Sitenize Adsense banner’ları ekleyerek Google’dan para kazanabilirsiniz. Adsense başvurunuzun onaylanması için sitenizin belli bir oranda trafiğe sahip olması, içeriklerin güncel olması gerekmektedir. İlk olarak Adsense’e başvuru yapmanız gerekmektedir.
Adsense başvuru onayı bazen 2-3 gün sürebildiği gibi 1 ay da sürebilir. Bu konuda belirtilmiş herhangi bir zaman garantisi yoktur. Başvuru sonrası Google sitenizi inceler ve uygun görmesi halinde hesabınızı aktif eder.
Adsense panelinize girerek, reklamlarınızı yönetebilir, sektöre ya da içeriğe göre reklamları filtreleyerek, sadece istediğiniz sektörden reklamların sitenizde görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde Adsense reklamları ile para kazanabilirsiniz.
Blogger olmak kolay gibi görünsede uzun ve yorucu bir süreçtir. Sürekli içerik üretmek, bu içerikleri her kanaldan duyurmak, ziyaretçiler ile sürekli etkileşim halinde olmak ve en önemlisi de içerik kalitesini korumak gerekir. Ancak bu şekilde başarılı bir blogger olunabilir. İçerik oluşturduğunuz sektöre ait gündemi sürekli takip etmek, yeni gelişmeler ve önemli haberleri derleyerek kendi içeriklerinizi oluşturmalısınız.
Blogger, sadece bir haberi alıp paylaşan kişi değil aynı zamanda da kendi düşünceleri ile olayları ve gelişmeleri yorumlayarak okuyucularına bilgiler aktaran kişidir. Bundan dolayı, içerikleri oluştururken amacınız sadece haberi paylaşmak değil, aynı zamanda haber içeriğini farklı bakış açıları ile de yorumlamanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde farklılık yaratabilir ve ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.
Blog sitesi ile para kazanmak için WordPress Hosting paketlerimize şimdi göz atabilirsiniz. Harika bir alan adı ile sadece tek tıkla web sitenizi kurabilir ve blog yazılarınızı yayınlayarak, internetten para kazanabilirsiniz. cPanel üzerinden WordPress kurulumu adımlarını takip ederek, blog sitenizi kurabilirsiniz
- Daniel Dubois Dün
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- John Napier 377
- Emrah Lafçı 245
- Emre Kocadağ 151
- Nevzat Demir 100
- Orhan Kaplan 97
- Acun Ilıcalı 91
- Gülben Ergen 89
- Aslan Özcan 86
- Nazanin Boniadi 84
- Charlotte Gainsbourg 81
- Cemil Kazancı 80
- Ekrem Açıkel 76
- John Cena 76
- Mustafa Kemal ATATÜRK 72
- Selena Gomez 71
- Charlotte Gainsbourg 81
- John Cena 76
- Aslan Özcan 86
- Emrah Lafçı 245
- Akira Kurosawa 59
- Nabi 70
- Onur Osman 65
- Ekrem Açıkel 76
- Orhan Kaplan 97
- Sezen Aksu 63