FB TW PIN NWS

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma unvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır.

Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

İstiklal Caddesi ve çevresi geçmişten kalma olumlu ve olumsuz özelliklerini bir arada sürdürmekle beraber Türkiye'nin istisnasız en kozmopolit bölgesi olma özelliğini de taşımaktadır. İstanbul'a gelen yabancı ve yerli ziyaretçilerin olmazsa olmaz ziyaret mekanı olan İstiklal Caddesi sabaha karşı sayılabilecek saatler dışında hemen hemen günün her saatinde her daim kalabalıktır. Dünyaca ünlü markalardan ucuz giysi satan pasajlara kadar cadde bugün alışveriş bakımından çok büyük ölçüde bir giyim mağazaları kompleksi gibidir. Giysi, iç çamaşır, aksesuar, bijuteri, kundura-çanta dükkânları, cadde üzerindeki alışveriş yerlerinin takriben yarısını oluşturmaktadır. Geri kalanları ise bankalar ile neredeyse her türlü damağa ve bütçeye hitap eden çabuk yemek (fast food) büfelerinden, küresel lokanta zincirlerine, balık lokantaları, muhallebiciler, tatlıcılar ve börekçiler gibi geleneksel tatlara uzanan lokantalar oluşturur. Gece gezmeleri için ise meyhanelerden türkü evlerine, fasıl mekanlarından rock barlara, striptiz kulüplerinden eşcinsel barlarına kadar uzanan muazzam genişlikteki bir yelpazeye sahiptir. Cadde ayrıca, tiyatro, sinema, kitabevleri ve sanat galerileri gibi birçok kültür merkezine ev sahipliği yapar.

Aynı zamanda yıllardır haklarını savunmak, seslerini çıkarmak ve bu toplumda görünür olmak isteyen birçok kişi bu caddede buluşup, haklarını savunmuşlardır. 15 Mayıs 2011 tarihinde on binlerce kişi Türkiye'de 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasayı protesto etmek için toplanmışlardı.

Tramvay hizmeti 1869'dan 1966'ya kadar İstanbul'da önce atlı sonra da elektrikli olarak sürdürülmüştü. Tramvay 1990 yılı sonlarında motorlu araç trafiğine kapatılan Taksim - Tünel arasında Nostaljik Tramvay adıyla tekrar işletmeye alındı. 1,65 km uzunluğundaki bu güzergâh tek hatlı olup bir matris ve römorktan oluşan iki vagonludur. Günlük ortalama 2.500 yolcu kapasitesiyle ulaşımdan çok turistik amaçlı bir hizmettir. 1990'lı yıllarda tramvay raylarına paralel olarak dikilen ağaçlar 2005'te söküldü.

İstiklal Caddesi'nde bulunan bazı yerler:
Tünel'den Taksim'e doğru İstiklal Caddesi üzerindeki kayda değer yapılardan bazıları;

Tünel Meydanı/Semti
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Kırım Kilisesi
İsveç Sarayı
Botter Apartmanı
Beyoğlu Sineması
Narmanlı Han
Lebon Pastanesi
Rus Federasyonu Başkonsolosluğu
Avrupa Pasajı
Markiz Pastanesi
Timoni Sokağı
Santa Maria Draperis Kilisesi
Terra-Sainte Kilisesi
İtalya Elçiliği binası
Hollanda Elçiliği binası
Vucino Apartmanı
Beyoğlu Anadolu Lisesi
Suriye Pasajı
Terkos Çıkmazı
Surp Yerrortutyun Katolik Kilisesi
Odakule
Kallavi Çıkmazı
Panayia İsodion Kilisesi
St. Antuan Katolik Kilisesi
Elhamra Sineması
Aznavur Pasajı
Hacopulo Pasajı
Birleşik Krallık'ın İstanbul Başkonsolosluğu binası
Galatasaray Lisesi
Cezayir Sokağı
Galatasaray Müzesi
Çiçek Pasajı
Krepen Pasajı
Tokatlıyan Oteli
Halep Pasajı
Mısır Apartmanı
Yeşilçam Sokağı
İnci Pastanesi
Emek Sineması
Madame Tussauds İstanbul
Anadolu Pasajı
Hüseyin Ağa Camii
Alkazar Sineması
Abdullah Efendi Lokantası
Ayia Trias Kilisesi
Surp Ohan Voskiperan Kilisesi
Fransa Başkonsolosluğu
Taksim Camii
Taksim Maksemi
Taksim Meydanı ve Taksim Cumhuriyet Anıtı